Sigara Her Yıl 4,5 Milyon İnsanı Öldürüyor - Son Dakika
Yaşam

Sigara Her Yıl 4,5 Milyon İnsanı Öldürüyor

Sigara Her Yıl 4,5 Milyon İnsanı Öldürüyor

Birçok ölümcül hastalığın ana nedeni olan sigara, dünyada yılda 4,5 milyon insanı öldürüyor.

08.02.2014 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birçok ölümcül hastalığın ana nedeni olan sigara, dünyada yılda 4,5 milyon insanı öldürüyor. Türkiye'de ise günde 275 kişiyi sigaraya bağlı kaybediyoruz. Yaşamı tehdit eden en önemli nedenlerin başında gelen sigaraya karşı uzmanlar, "Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın" çağrısında bulunuyor.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yapılan açıklamalar, sigaranın neden olduğu ölümcül tehlikelerin ulaştığı boyutları bir kez daha ortaya koydu. Mersin İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Göksel Arslan, verdiği rakamlarla bu tehdidin boyutlarını gözler önüne serdi. İHA muhabirine açıklama yapan Dr. Arslan, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunun altını çizdi. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin hastalıklara, sakatlıklara, psikolojik sorunlara ve ölümlere neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Dr. Arslan, dünyada yaklaşık 1,2 milyar sigara içen insandan yılda yaklaşık 4,5 milyonunun sigaraya bağlı öldüğünü söyledi. Bu rakamın 2025 yılında 10 milyon kişiyi bulacağının tahmin edildiğini belirten Arslan, "Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 yıllarında 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu açık olarak görülmektedir. Dolayısıyla sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır" dedi.

"TÜRKİYE'DE YILDA YAKLAŞIK 100 BİN İNSAN SİGARADAN ÖLÜYOR"

Sigara kullanımında Türkiye ile ilgili çarpıcı rakamlar veren Arslan, "Ülkemizde yaklaşık 17 milyon insan sigara içmektedir. Her yıl 70-100 bin insanımızı, yani günde 275 kişiyi sigaraya bağlı kaybetmekteyiz. Sigaraya bağlı hastalıklar önlenebilir hastalıklar arasında birinci sırada yer alıyor. Vatandaşlarımızın bu bilinçte olması lazım. Sigara bağımlılığı tedavi edilir bir hastalık. Ama bunun için bireyin önce karar vermesi, gerçekten istemesi lazım. İstediği zaman hiçbir tıbbi yardım almadan da çok rahatlıkla bırakabiliyor insanlar. Sigaraya başlamada en önemli etken gençler arasındaki merak. Daha sonra da toplumda bir statü kazanma, kendilerini kanıtlamak amacıyla sigaraya başlıyorlar. Türkiye'de 2008-2012 yılları arasında sigarayla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar sonucunda yüzde 31,2 olan sigara kullanımı yüzde 27'ye geriledi. Bu da 15 yaş üstü yaklaşık 3,5 milyon kişinin sigarayı bıraktığı anlamına geliyor" diye konuştu.

Onlarca kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaşın halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konu olduğunu vurgulayan Arslan, sigaranın tedavi amaçlı ülke bütçesine verdiği zarar ve çalışma hayatının sekteye uğraması da düşünüldüğünde ortaya çıkan kaybın çok büyük miktarlara ulaştığına dikkat çekti.

"DENETİMLERLE BİRÇOK KİŞİ PASİF İÇİCİLİKTEN KURTARILMAKTADIR"

Mersin'de sigaraya karşı mücadelenin 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapıldığını ifade eden Arslan, sigara denetimlerinde en büyük amaçlarının pasif içiciliği önlemek olduğunu kaydetti. Dünyada yılda yaklaşık 700 bin çocuğun pasif içiciliğe maruz kaldığı ve hiç hak etmediği şekilde sigara yüzünden birçok hastalığa yakalandıklarının tespit edildiği bilgisini veren Dr. Arslan, "Bu kanun çerçevesinde yapılan çalışmalarla birçok kişi pasif içicilikten kurtarılmaktadır. Mersin'de 2013 yılı içerisinde 33 bin 674 işletmede ilçe tütün denetçi ekiplerince 69 bin 188 denetim yapıldı. Bunlardan 135 işletmeye tutanak tutularak 202 bin 576 TL, 110 kişiye ise 9 bin 657 TL idari para cezası uygulandı. İlimizde tütün saha denetimleri etkin bir şekilde sürdürülmektedir. Belirli sıklıklarda ilçeler arası çapraz denetimler yapılarak, kapalı alanda sigara içilmesini önlemek için gerekli hassasiyet gösterilmektedir. Denetimlerimiz hem gece hem gündüz şeklinde planlanarak devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Sigarayı bırakmak isteyen kişilere Mersin İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Mersin, Toros, Tarsus, Erdemli ve Silifke devlet hastanelerinde sigara bırakma polikliniği hizmeti verildiğine işaret eden Arslan, Mersin il genelinde sigara bırakma polikliniklerine 2013 yılı içerisinde 3 bin 351 kişinin başvuruda bulunduğunu, bunlardan 923'ünün sigarayı bırakmada başarılı olduğunu da söyledi.

"KENDİNİZE BİR İYİLİK YAPIN VE SİGARAYI BIRAKIN"

İşletmelerin en iyi denetçilerinin sigara içmeyen müşterileri olduğuna vurgu yapan Arslan, vatandaşların bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiklerini belirtip teşekkür ederek, bu duyarlılığın devam etmesini istedi. Sigarayla ilgili eğitim faaliyetlerinin artarak devam edeceğini kaydeden Arslan, sözlerini şöyle bitirdi: "Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Gelin kendinize bir iyilik yapın ve sigarayı bırakın. Aynı zamanda bu iyiliği çocuklarınıza ve çevrenizdeki sevdiklerinize de yaptığınızı unutmayın." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Sigara Her Yıl 4,5 Milyon İnsanı Öldürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akhisar'a Yeni Taziye Evi Yapılıyor
    13:29 Akhisar'a Yeni Taziye Evi Yapılıyor

    Akhisar Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılacak yeni taziye evinde çalışmalar hızla devam ediyor. Çevre düzenlemesinin ardından yeni taziye evi hizmete başlayacak.

  • Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde minibüs devrildi: 9 yaralı
    13:24 Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde minibüs devrildi: 9 yaralı

    Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde tarım işçilerini taşıyan minibüsün devrilmesi sonucu 9 kişi yaralandı. Minibüs, Kırıkhan-Reyhanlı yolunun Gölbaşı mevkisinde şarampole devrildi. Olayın ardından kaza yerine 112 Acil Sağlık, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralanan 9 tarım işçisi, çevredeki hastanelere kaldırıldı.

  • İzmit'teki Market Yangınının Hasarı Dron ile Görüntülendi
    13:19 İzmit'teki Market Yangınının Hasarı Dron ile Görüntülendi

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan yangında meydana gelen hasar, dron ile görüntülendi. Yangın sonucunda marketteki ürünler tamamen yanarken, çatı çöktü.

  • Aksaray Belediyesi Sosyal Belediyecilik Faaliyetlerine Devam Ediyor
    13:13 Aksaray Belediyesi Sosyal Belediyecilik Faaliyetlerine Devam Ediyor

    Aksaray Belediyesi, sosyal belediyecilik çerçevesinde yaptığı çalışmaları yeni dönemde de sürdürüyor. Belediye Başkanı Evren Dinçer, ihtiyaç sahipleri, engelliler ve bakıma muhtaç aileler için çeşitli uygulamaları hayata geçireceklerini belirtti. Aksaray Belediyesi, hastalara bakım seti ve yeni doğan bebeklere hoş geldin seti hediye ediyor. Ayrıca glütensiz gıda desteği, evde sağlık hizmeti, evde bakım hizmeti gibi sosyal yardımlar da sunuluyor.

  • Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi
    13:06 Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespit Edildi

    Yozgat Valiliği, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda Yozgat'ın Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerine bağlı bazı köylerde hasar oluştuğunu bildirdi. Can kaybı ve yaralanan olmaması sevindirici olarak değerlendirildi. Okullar tatil edildi.

  • Şanlıurfa'da Kanalizasyon İşçisi Göçük Altında Hayatını Kaybetti
    13:04 Şanlıurfa'da Kanalizasyon İşçisi Göçük Altında Hayatını Kaybetti

    Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde kanalizasyon borusu döşerken meydana gelen göçükte toprak altında kalan işçi hayatını kaybetti. Olay yerine giden ekipler, işçinin cesedini çıkarttı. Soruşturma devam ediyor.

  • Kırklareli'nde Yolcu Otobüsü Devrildi: Çok Sayıda Ambulans ve İtfaiye Ekibi Sevk Edildi
    13:03 Kırklareli'nde Yolcu Otobüsü Devrildi: Çok Sayıda Ambulans ve İtfaiye Ekibi Sevk Edildi

    Kırklareli'nde Metro Turizm'e ait X3362KC plakalı yolcu otobüsü Kavaklı beldesi Koru mevkisinde yoldan çıkarak devrildi. Kazanın haber edilmesi sonrası olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ekibi, ambulans sevk edildi.

  • Erzincan'da maden faciasında bir işçinin cansız bedenine ulaşıldı
    12:54 Erzincan'da maden faciasında bir işçinin cansız bedenine ulaşıldı

    Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen liç kayması faciasında kimyasal içeren toprağın altında kalan işçilerden Adnan Keklik'in cansız bedenine ulaşıldı. Faciada toprak altında kalan diğer 7 işçiyi arama çalışmaları sürüyor.

  • Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında ahır ve samanlıkta hasar oluştu
    12:44 Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında ahır ve samanlıkta hasar oluştu

    Sivas'ın Koyulhisar ilçesine bağlı Kızılelma köyünde Şükrü Soylu'ya ait ahır ve samanlığa yıldırım düştü. Yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangında ahır ve samanlıkta hasar meydana geldi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın söndürüldü. Yangın sonucunda ahırda bulunan hayvanlar kurtarılırken, 30'un üzerinde tavuk ve ördek telef oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Edirne'de kamyon ile minibüs çarpıştı: 1 yolcu yaralandı
    12:43 Edirne'de kamyon ile minibüs çarpıştı: 1 yolcu yaralandı

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen trafik kazasında, T.K. yönetimindeki kamyon ile A.D.A. idaresindeki minibüs çarpıştı. Kazada minibüsteki 1 yolcu yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi ve yaralı Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Sürücüler ise ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü.


Advertisement