Sigarayı Bırakma Günü - Son Dakika
Güncel

Sigarayı Bırakma Günü

Edirne Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahattin İlter, sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığını belirtti.

09.02.2016 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bahattin İlter, sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığını belirtti.

İlter, Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği bildirdi.

Sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığını ifade eden İlter, açıklamasında şunları kaydetti:

"İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta- 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseririskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor. Sigaranın sayısız zararlarını bilen bir kişinin ilk işi şüphesiz bunu bırakma çabasına girmesidir. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. En iyi tedavi hiç başlamamak, eğer başlandıysa da bırakmak yönünde doğru adımları atmaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sigarayı Bırakma Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement