Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Geleceğin Formülü: Farkındalık Uygulamaları - Son Dakika
Teknoloji

Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Geleceğin Formülü: Farkındalık Uygulamaları

Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Geleceğin Formülü: Farkındalık Uygulamaları

Birçok sigara tiryakisi, sigarayı bırakmak istediğini ancak bırakamadığını söylüyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre farkındalık uygulamaları sigarayı bırakmaya yardımcı oluyor.

21.05.2019 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, yeni bir farkındalık uygulaması kullanan insanlar bir günde daha az sigara içtiklerini belirttiler. Araştırmacılar, içtikleri sigarayı en çok azaltan insanların ayrıca beyninin sigarayla ilgili görsellere tepkiselliğinin azaldığını da söyledi. Beynin bu bölgesi şiddetli arzu durumlarında aktive oluyor.

Sigara azaltan uygulamaları kıyaslamak için randomize kontrollü çalışma gerçekleştirildi. 33 katılımcının yer aldığı bir grup farkındalık bazlı bir uygulamayı dört hafta kullandı, 34 katılımcının yer aldığı bir diğer grup ise National Cancer Institute'un (Ulusal Kanser Enstitüsü) ücretsiz sigara azaltma uygulamasını kullandı.

Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Geleceğin Formülü: Farkındalık Uygulamaları

Brown Üniversitesi'nde davranışsal ve sosyal bilimler ve psikiyatri alanında doçent doktor olan Jud Brewer "Bu, farkındalık eğitimlerinin beyindeki mekanizmayı etkileyebileceğini ve gelişmiş klinik sonuçlarla bağlantılı beyin mekanizmasındaki değişimleri gösteren ilk çalışma. İnsanları tedaviden önce gözlemleyebileceğimiz ve onlara muhtemelen yardımcı olacak davranış değişikliği müdahaleleri önerebileceğimiz bir yolda ilerliyoruz. Bu herkesin zamanını ve parasını kurtaracak" dedi.

11 sigara daha az

NCI'nın uygulaması, kullanıcıların sigara krizlerini izliyor, ilham verici mesajlar gönderiyor ve kullanıcıların sigara arzularını bastırmalarına yardımcı olmak için dikkat dağıtıyor.

Katılımcıların kullandığı her iki uygulama da katılımcıların içtikleri sigara sayısını azaltmalarını sağladı. NCI'nın uygulaması ortalama 9 sigaraya kadar düşürürken, farkındalık uygulaması ortalama 11 sigaraya kadar düşürmeyi başardı. Her iki gruptan bazı kullanıcılar ay sonunda sigarayı bıraktıklarını dile getirdi.

Araştırmacılar farkındalık uygulamasının beyinde nasıl çalıştığını öğrenmek için katılımcılara beyin taramaları yaptılar. Tarama sırasında katılımcılara sigarayla ilgili görseller ya da sigarayla ilgili olmayan diğer görseller gösterildi. Araştırmacılar bu beyin tarama işlemini katılımcılar iki uygulamadan birini kullanmadan önce ve sonra gerçekleştirdi.

Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Geleceğin Formülü: Farkındalık Uygulamaları

Brewer, araştırmacıların özellikle beyinde pin pon topu büyüklüğünde bir yer kaplayan arka singulat korteksine baktıklarını söyledi. Bu bölge, kişi sigara, kokain ya da hatta çikolata arzuladığında aktive oluyor.

Cezbedici görseller

Araştırmacılar, iki grubun arka singulat bölgesindeki değişiklikleri kıyasladığında, aralarında istatistiksel bir farklılık bulamadılar. Bunun ardından araştırmacılar, bireysel seviyelere baktılar ve içilen sigaradaki azalmanın beyin reaktivitesindeki değişiklikleri kıyasladılar. Bu kıyaslamanın sonucunda araştırmacılar, farkındalık grubundaki katılımcıların beyinlerinin, sigara görsellerine olan tepkisinin azaldığını gözlemlediler.

Farkındalık grubundaki kadınlarda, içilen sigara sayısı ve beyin tepkiselliği arasında önemli bir bağlantılı gözlemlendi. Araştırmacılar NCI uygulamasını kullanan katılımcılarda bu ikisi arasında bir bağlantı bulamadı.

Dijital tedavi bilimi

Brewer, kadınlar için farkındalık uygulamasının etkinliğindeki belirgin farkı daha ayrıntılı olarak incelemeyi planladığını söyledi. Brewer ayrıca, "Akıllı telefon uygulamaları gibi dijital tedaviler, kanıt temelli tedaviler için erişilebilir ve satın alınabilir bir yol. Bir psikiyatrist olarak, birçoğumuzun dijital tedavi bilimi konusunda oldukça heyecanlı olduğuna inanıyorum." dedi.

Kaynak: WebTekno

Son Dakika Teknoloji Sigarayı Bırakmak İsteyenler İçin Geleceğin Formülü: Farkındalık Uygulamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement