Sigmar Gabrıel Berlin'deki Mevlana Camii'ni Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Sigmar Gabrıel Berlin'deki Mevlana Camii'ni Ziyaret Etti

Almanşa başbakan Yardımcısı ve SPD Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel. 11 Ağustos tarihinde yanan ve kundaklama ihtimali üzerinde durulan Berlin Mevlana Camii'ni ziyaret etti.

24.08.2014 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanşa başbakan Yardımcısı ve SPD Partisi Genel Başkanı Sigmar Gabriel. 11 Ağustos tarihinde yanan ve kundaklama ihtimali üzerinde durulan Berlin Mevlana Camii'ni ziyaret etti.

Gabriel'in cami ziyaretine Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya, Alman Merkez Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, SPD Milletvekili Cansel Kızıltepe ile Almanya Yahudi Cemaati Eski Genel Sekreteri Stefan Kramer eşlik etti. Sigmar Gabriel ve beraberindeki heyet yetkililerden yangın hakkında bilgiler aldı ve neredeyse tamamen yanan Mevlana Camisi'ni gezdi. Ardından birlikte basın açıklaması yaptı. Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, şöyle dedi:

"Dünyanın öbür ucundaki anlaşmazlık, kavgaların ülkemize taşınmasını istemiyoruz. Ne antisemitizm, ne de İslamofobi istiyoruz. Burada barış içerisinde birlikte yaşamak istiyoruz. Bugün burada Yahudi Cemaati'nden de temsilciler var. Birkaç hafta önce de Alman Merkez Müslümanlar Konseyi antisemitik söylemlere karşı açıklamalar yapmışlardı. Bu ülkenin Hıristiyan, Yahudi ve Demokratları bu tip saldırıların karşısındadır. Cami, kilise ve sinagoga yapılan saldırılar toplumun merkezine yapılmış saldırılardır. Cami cemaatinin bir an önce dini yaşamlarına dönebilmesi için gerekenler yapılacaktır. Özellikle savaşın, fundamentalizmin konuşulduğu bu günlerde, Almanya'da barış içerisinde, açık bir toplumda birlikte yaşama istediğimizi göstermeliyiz."

"ZOR BİR HAFTAYI GERİDE BIRAKTIK"

Alman Merkez Müslümanlar Konseyi Başkanı Aiman Mazyek de 1 hafta içerisinde saldırıya uğrayan üç cami ziyaret etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Yine Wuppertal kentinde saldırıya uğrayan bir sinagogu da ziyaret ettiğini belirten Mazyek, "Sinagog, cami ya da başka bir ibadethaneye yapılan saldırı bütün topluma yapılmış sayılır. Bu bağlamda sayın Gabriel'in dayanışma göstermek amacıyla bugün burada bulunması çok önemli" diye konuştu.

"İBADETHANELERE SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya ise, acılarını paylaşan Sigmar Gabriel'e teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Berlin Mevlana Camisi Berlin'in camisidir. Henüz yangının sebebini tam olarak bilmiyoruz ama şu bir gerçek ki toplum olarak özel korumaya muhtaç olan ibadethanelere birlikte sahip çıkmalıyız. Bugün sayın Gabriel'in ziyaretini, özellikle zor anlarda birlikte yaşama arzumuza sahip çıkmamız açısından çok önemsiyorum" dedi.

Basın açıklamasından sonra cami cemaatiyle bir süre sohbet eden Gabriel, Türkçe "İyi akşamlar" ve "Teşekkür ederim" derken 1'den 5'e kadar Türkçe rakamları saydı. Sigmar Gabriel'in Türkçe bilgisi eski Türk eşine dayanıyor. - Berlin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sigmar Gabrıel Berlin'deki Mevlana Camii'ni Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement