Sıkıyönetim Listesindeki Hakim ve Savcıların Yargılandığı Dava - Son Dakika
Güncel

Sıkıyönetim Listesindeki Hakim ve Savcıların Yargılandığı Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"ndeki 31 eski askeri hakim ve savcı hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından açılan davaya...

15.05.2017 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"ndeki 31 eski askeri hakim ve savcı hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından açılan davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindenki duruşmaya, meslekten ihraç edilen ve Sincan Cezaevinde tutuklu bulunan sanıklar ile avukatları katıldı.

Ankara dışındaki tutuklu sanıklar Beytullah Abakam, Yunus Emre Taşova, Yakup Öz, Numan Biber, Gültekin Özdemir, Emrah Gül, İsmail Savcı, Regaip Cıba, Sezer Çitli, Emin Veli İnan, Uğur Gültekin, Muhammet Vuran ve Gani· Çeti·ntaş ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya bağlandı. Bazı sanıkların yakınları da duruşmayı izleyici bölümünden takip etti.

Sanık avukatlarının, atılı suçun "görev suçu" olarak değerlendirilip müvekkillerinin askeri mahkemede yargılanması talebini, suçun terör suçu olduğu, görevle ilgisinin bulunmadığı gerekçesiyle reddeden mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarını dinledi.

Duruşmaya, tutuklu bulunduğu Çanakkale'den SEGBİS'le bağlanarak katılan sanıklardan Uğur Gültekin, savunmasında, hakkındaki suçlamaları reddederek suçsuz olduğunu öne sürdü.

Cebir ve şiddet kullanarak anayasayı ortadan kaldırma suçunun kendileri açısından maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirten Gültekin, kimseye cebir ve şiddet uygulamadığını savundu.

Atandığı sınavı hakkıyla kazandığını anlatan Gültekin, "5-6 yıldır aktif şekilde görev yaptım. İddianamedeki 'Masa başında savcılık yapıyorlar' ifadesini kabul etmiyorum. Alın teriyle sınavı kazandım, alın teriyle bu günlere geldim. Örgütle herhangi bir bağım yok. Sohbetlerine katılmadım, bağış yapmadım." dedi.

Gültekin'in avukatı Hatice Aydın da Albay Yurdakul Akkuş'un çantasında ele geçen sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nin düzmece bir belge olduğunu, müvekkilinin sırf bu kağıtta ismi bulunduğu gerekçesiyle haksız bir şekilde yargılandığını öne sürdü.

"Müvekkilimin adı geçen silahlı örgüte organik bağıyla ilgili iddianamede hiçbir delil yok. Sadece birtakım varsayımlar ve düzmece belgelerle suçlamaya gidilmiş" ifadelerini kullanan Aydın, tahliye ve beraat talep etti.

"Somut delil yok"

Sanıklardan Sezer Çitli, cebir veya şiddet uygulayarak Türkiye Cumhuriyeti devletini ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüsle suçlandıklarını, ancak iddianamede bu suça ilişkin haklarında somut bir delil bulunmadığını savundu.

Suç tarihinde rahatsızlanan çocuğu için hastanede bulunduğunu anlatan Çitli, darbe girişiminden hastanede haberdar olduğunu öne sürdü.

Örgütle hiçbir ilgisinin bulunmadığını iddia eden Çitli, "Bu işe kalkışanlarla telefon görüşmesi yapmış mıyım, irtibata geçmiş miyim? Bunların hiçbiri yok. Bunları hak etttiğimi düşünmüyorum. Ben mesleğimi en iyi şekilde yapmaya çalışmaktan başka ne yapmışım? Aldığım maaşımın hakkını vermeye çalıştım. Bana göstersinler. Bu liste, arkası olanlar için dikkate bile alınmadı ama arkası olmayanlar için önemli delil sayıldı. Kimileri sıyrıldı, kimileri ise yakalandı." diye konuştu.

Çitli'nin avukatı Fatih Özcanoğlu da müvekkilinin örgütle bağlantısının bulunmadığını belirterek tahliyesini istedi.

Duruşmaya sanık ifadeleriyle devam ediliyor.

İddianame

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, Abdullah Ünal, Berkan Doğan Üneş, Beytullah Abakam, Cemal Yurtseven, Emi·n Veli· I·nan, Emrah Gül, Fati·h Bağlan, Feyyaz Erkam Saraç, Gani· Çeti·ntaş, Gülteki·n Özdemi·r, İsmai·l Mıngır, İsmai·l Savcı, Muhammed Teki·nşen, Muhammet Vuran, Numan Bi·ber, Orhan Çeli·k, Ramazan Aktaş, Ramazan Avcı, Regai·p Cıba, Rıdvan Akay, Selma Uyar, Selma Yılmaz Çi·tli·, Serdar Çami·çi·, Sezer Çi·tli·, Süleyman Ülker, Tuncay Zengi·n, Turgay Tonga, Uğur Gülteki·n, Uğur Tural, Yakup Öz ve Yunus Emre Taşova "sanık" olarak gösterildi.

Sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü faaliyeti kapsamında zincirleme resmi belgede sahtecilik" ve "zincirleme nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 7'şer aya kadar hapis cezası isteniyor.

Milli Savunma Bakanlığının "müşteki" olarak yer aldığı iddianamede, FETÖ mensubu darbe girişimcileri tarafından hazırlanan "Sıkıyönetim Gizli Mesaj Formları" ve "Sıkıyönetim Mahkemeleri Görevlendirme Listesi" kapsamında yer alan şüpheliler ile darbe girişiminde bulunan askeri kanat arasındaki fikir ve eylem birliğinin ortaya çıkartılması, ayrıca FETÖ'nün, örgüt mensuplarını askeri yargıya yerleştirmek amacıyla 2009'daki askeri yargı hakim alımları ve mesleğe kabullerinde usulsüzlük yapıldığına dair iddiaların araştırılması amacıyla soruşturma yürütüldüğü belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sıkıyönetim Listesindeki Hakim ve Savcıların Yargılandığı Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement