Şimdi Kadınlar Yönetiyor - Son Dakika
Magazin

Şimdi Kadınlar Yönetiyor

Şimdi Kadınlar Yönetiyor

Türk sinemasında son dönemde kadın yönetmenler atakta.

18.08.2012 06:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk sinemasında son yıllarda önemli yapımlarda kadın yönetmenlerin imzası ağırlık kazanmaya başladı. Biket İlhan; 'Yarım Kalan Mucize' ve Yeşim Ustaoğlu 'Araf' adlı yeni filmlerini izleyiciyle buluşturmak için gün sayarken genç neslin en başarılı yönetmenlerinden İlksen Başarır da 'Sizden Küçük Bir Ricamız Var' adlı yeni sinema filmi için kolları sıvadı. Sayıları az olsa da Türk sinemasına damgasını vuran isimler bunlarla sınırlı değil; Cahide Sonku'dan Bilge Olgaç'a, Türkan Şoray'dan Canan Gerede'ye pek çok kadın yönetmen önemli yapımlara imza attı.

YEŞİM USTAOĞLU

FESTİVAL İÇİN GÜN SAYIYOR

Özcan Deniz ve Neslihan Atagül'ün başrolde olduğu son filmi 'Araf'la adından bahsettiren Yeşim Ustaoğlu, şu sıralar festival heyecanı yaşıyor. Ustaoğlu'nun senaryosunu yazıp yönettiği film 29 Ağustos- 8 Eylül tarihleri arasında yapılacak 69. Uluslararası Venedik Film Festivali'nde 'Orizzonti (Ufuklar)' bölümünde yarışacak. Film Eylül ayında vizyona girecek. Kariyerine kısa filmlerle başlayan 52 yaşındaki yönetmen, ismini ilk kez 1994'te 'İz' filmiyle duyurdu. Esas çıkışını 1999'da 'Güneşe Yolculuk' ile yapan ve filmleriyle çeşitli yurt içi ve yurt dışı festivallere katılıp ödüller alan Ustaoğlu, 2003 yılında çektiği 'Bulutları Beklerken' ve 2008'deki 'Pandora'nın Kutusu' filmleriyle kendini kanıtladı.

PELİN ESMER

'11'E 10 KALA' FİLMİ İLE ALTIN KOZA ALDI

'Koleksiyoncu' ve 'Oyun' adlı iki filmi daha bulunan 1972 doğumlu Esmer, yapımcılığını, senaristliğini ve kurgusunu üstlendiği, Nejat İşler'in başrolünü oynadığı '11'e 10 Kala' filmiyle Adana Altın Koza Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü aldı. '11'e 10 Kala' katıldığı pek çok festivalden de ödülle döndü.

HANDAN İPEKÇİ

SON FİLMİNİN YILDIZI NURGÜL YEŞİLÇAY

Handan İpekçi, yönetmenlik kariyerine, 1993'te çektiği 'Kemençenin Türküsü' adlı belgeselle başladı. 1994'te ilk uzun metrajlı filmi olan 'Babam Askerde'yi çeken İpekçi, Antalya Film Festivali'nde En İyi Film ödülünü aldığı 'Büyük Adam Küçük Aşk'la adını duyurdu. İpekçi en son geçtiğimiz yıl senaryosunu yazıp yönettiği ve Celile Toyon, Nurgül Yeşilçay ile Nejat İşler'in başrolünde olduğu 'Çınar Ağacı' filmiyle izleyici karşısına çıktı.

İLKSEN BAŞARIR

YENİ FİLMİNİ ÇEKMEK İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR

İlksen Başarır, 2009'da çektiği ilk filmi 'Başka Dilde Aşk' ile sinema dünyasına sağlam bir giriş yaptı. Pek çok festivalde gösterilen filmiyle büyük beğeni kazanan Başarır, 'Atlı Karınca'yla kariyerini daha da sağlamlaştırdı. 34 yaşındaki yönetmen şu günlerde yeni çekeceği filmi 'Sizden Küçük Bir Ricamız Var' için hazırlıklıklarını tamamlamaya çalışıyor.

BELMA BAŞ

İLK FİLMİ 'POYRAZ' 50 FESTİVAL GEZMİŞTİ

Belma Baş, ilk gösterimi Cannes Film Festivali'nde yapılan ve ardından 50'den fazla festivalde gösterilen ilk filmi 'Poyraz'la adını duyurmuştu. Baş; 2010'da Cem Yılmaz'ın ortak yapımcılığını üstlendiği ve Vahide Gördüm ile Şeyma Uzunlar'ın başrolünü paylaştığı 'Zefir' filmi pek çok festivalde ödüle layık görülmüştü.

BİKET İLHAN

SON FİLMİNDE KADIN HİKAYESİ ANLATIYOR

1993 yılında çektiği 'Bir Kadın Yüzü' filmiyle yönetmenliğine başlayan Biket İlhan; 'Senin İçin Bir Kadeh', 'Sokaktaki Adam', 'Ayın Karanlık Yüzü' ve 'Mavi Gözlü Dev- Nazım Hikmet' filmi olmak üzere 5 film çekti. İlhan altıncı sinema filmi 'Yarım Kalan Mucize'nin çekimlerini de yakın zamanda tamamladı. Yetkin Dikinciler ve Dolunay Soysert'in başrolü paylaştığı filmde, 1940'larda okumak isteyen bir kızın hikayesini anlatıyor.

ÖNCÜ YÖNETMENLER

Yönetmen Agah Özgüç'ün kitaplarında ortaya konulan araştırmaya göre, Türk sinemasındaki 'kadın yönetmen' tarihi 1951-1956 yılları arasında üç film yöneten Cahide Sonku'yla başlıyor.1953 yılında ilk sinema filmi 'Beklenen Şarkı'yı çeken ve başrolü Zeki Müren'le paylaşan Sonku; yapımcılığını da üstlendiği bu filmin büyük hasılat rekorları kırmasıyla film çekmeye devam etti.

SULTAN DA YÖNETTİ

Türk sinemasının 'Sultan'ı Türkan Şoray da Cahide Sonku gibi oyunculuğunu kamera arkasına taşıdı. Şoray; 'Dönüş', 'Azap', 'Bodrum Hakimi' ve 'Yılanı Öldürseler' filmlerini yönetti. Türk sinemasının ilk kadın yönetmenlerinden olan Bilge Olgaç ise aynı zamanda en çok film çeken kadın yönetmeni unvanını da elinde bulunduruyor. Yönetmenliğe 'Üçünüzü de Mıhlarım' filmiyle başlayan Olgaç, 'Linç' filmiyle 2. Altın Koza Film Festivali'nde, En İyi Yönetmen ödülünü aldı. Toplumsal sorunlara değinen Olgaç 33 filme imza attı. Dizi ve film yönetmeni Tomris Giritlioğlu ise dönem işleriyle tanınıyor. 'Suyun Öte Yanı', 'Yaz Yağmuru', '80. Adım', 'Salkım Hanım'ın Taneleri' ve 'Güz Sancısı'nı yönetti. Birsen Kaya da en çok film çeken kadın yönetmenlerden 1970-1975 yılları arasında 13 film yönetirken dört filmin de senaryosunu yazdı. 'İntikam Derler Adıma' ve 'Bitirim Kemal' yönettiği filmlerden bazıları. Amerika doğumlu Canan Gerede, dört filmle Türk sinemasına hizmet eden kadın yönetmenlerden. Gerede'nin filmografisinde 32. Antalya Film Şenliği'nde En İyi Yönetmen ödülünü aldığı 'Aşk Ölümden Soğuktur' öne çıkıyor.

Sabah : http://www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr

Son Dakika Magazin Şimdi Kadınlar Yönetiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement