Sinemada Ezan Tartışmalarına Enver Aysever de Katıldı - Son Dakika
Güncel

Sinemada Ezan Tartışmalarına Enver Aysever de Katıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kitap Fuarı'na katılan gazeteci-yazar Enver Aysever, tiyatrocu Yılmaz Erdoğan'ın Türk filmlerinde ezan sesi duyulmadığı yönündeki açıklamasının ardından başlayan tartışmaya katıldı.

17.05.2012 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Kitap Fuarı'na katılan gazeteci-yazar Enver Aysever, tiyatrocu Yılmaz Erdoğan'ın Türk filmlerinde ezan sesi duyulmadığı yönündeki açıklamasının ardından başlayan tartışmaya katıldı.

Aysever, aydın kavramı ile ilgili yaptığı çarpıcı değerlendirmelerde Yılmaz Erdoğan'dan Sezen Aksu'ya kadar birçok sanatçıya eleştirilerde bulunarak, " Aydın, şehir tiyatroları kapatılırken Mücap Ofluoğlu'nun gözyaşlarını görendir.

Şener Şen'ler Sezen Aksu'lar, Mükremin ağabeyler, bu kadar mı korktunuz? Neredesiniz?" dedi.

Fransız yazar Jean Paul Sartre'ın aydın kavramını en iyi açıklayan yazar olduğunu belirten Aysever, "Aydın, kimse ona fikrini sormadığı halde mücadele eden, itiraz eden kişidir. Yani üzerine vazife olmayana burnunu sokan, ezber bozan, rahatsızlık verendir. Atsan atılmaz, satsan satılmaz. Her şey iyi gitse bu defa da kendiyle uğraşandır aydın" diye konuştu.

Türkiye'de aydınların çok önemli bir sınavdan geçtiğini anlatan Aysever, "Sanatçılar bir ülkede en patavatsız şeyleri de söyleyebilir. Bu toplumun zenginliğini oluşturur. Çünkü sanatçılar kimseden oy istemiyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Erbil Tuşalp için, 'Dili rahatsız edici olabilir ama bu demokrasi dahilindedir' dedi. Beğenmesek de kapıyı göstermeyeceğiz. Bırakın söylesinler. Korkmayalım. Ben de Fazıl Say'ın birçok fikrine katılmıyorum ama onların bu düşüncelerini söylemesini önemsiyorum" şeklinde konuştu.

Aysever, yazarların milliyeti, mezhebi olmadığını belirterek, "Yazarın bir vatanı olur, bir de yazdığı dil. Ben Türkçeyi annemin ak sütü kadar severim ama Kürtçe ninniye de saygı duyarım. Dillerden korkmak bize yakışmaz. Marksizme inanan biri olarak diyalektiğin bizi aydınlığa çıkaracağına inanıyorum. Bu aşamada canımız çok acıyacak ama insanlığın en güzel sonuçlarını göreceğiz" dedi.

Aysever, konuşmasının bu bölümünde, son dönemde, "Türk filmlerinde neden ezan sesi yok?" şeklindeki çıkışıyla gündeme gelen oyuncu Yılmaz Erdoğan'a da gönderme yaptı. Aysever, "Türk filmlerinde ezan okunmadığını söylemek de neyin nesi? Bunu diyen Yılmaz Güney'e özenirken iktidar yanlısı olandır. Türk filmlerinde ezanı duymadıysan bir daha bak. Türkiye'de milyonların beğenisini kazanan birinin böyle hoyratça davranmasını anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

Aysever, söyleşisinde oyuncu Şener Şen ve yorumcu Sezen Aksu'ya da çeşitli eleştirilerde bulundu. Bu ülkede bu kadar tutuklu gazeteci varken, şehir tiyatroları kapatılmaya çalışılırken, "Türkiye iyiye gidiyor derseniz ben de pes derim" şeklinde konuşan Aysever, "Mücap Ofluoğlu'nun gözyaşlarını görmeye çağırıyorum herkesi. Şener Şen'ler Mükremin ağabeyler, Sezen Aksu, bu kadar da mı korktunuz. Aydın demek itiraz etmek, dik durmak, tiyatrosuna, edebiyatına sahip çıkmaktır. Aydınsanız Orhan Pamuk olarak Rıfat Ilgaz'lara bakın. Aydın olmak zordur ama onlara ihtiyacımız var" açıklamasını yaptı.

Söyleşinin ardından soruları yanıtlayan Aysever, daha sonra Ezgi Kitap Evi standında okurları için kitaplarını imzaladı. Aysever ayrıca, "Bi Bana Bi Van'a" isimli kampanyaya destek vererek "Yazgıcılar" adlı kitabını kumbaraya attı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sinemada Ezan Tartışmalarına Enver Aysever de Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement