Sinop'ta 2 Ayda 300 Bin Kasa Palamut Avlandı - Son Dakika
Güncel

Sinop'ta 2 Ayda 300 Bin Kasa Palamut Avlandı

Sinop\'ta 2 Ayda 300 Bin Kasa Palamut Avlandı

– SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Sedat Gönener, kentte iki ay içerisinde 300 bin kasa palamut avlandığını belirterek,, "Bu sezon hamsinin de aynı şekilde bol olacağını tahmin ediyoruz" dedi...

26.10.2012 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

– SİNOP Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, kentte iki ay içerisinde 300 bin kasa palamut avlandığını belirterek,, "Bu sezon hamsinin de aynı şekilde bol olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

1 Eylül'de başlayan av sezonuna bereketli başlayan balıkçılar, tezgahlarını palamut ile doldururken, vatandaşlar da ucuz balık yemenin keyfini çıkardı. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedat Gönener, denizde yem balığı olarak tabir edilen 'ruma' balığının bol olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hava ve su sıcaklığı balık için elverişli. Bol miktarda da balık için yem var. Tüm bunlar bir araya gelince palamutta bu sezon bol oldu. Sadece Sinop'ta 1 Eylül'den itibaren şu ana kadar 300 bin kasa palamut avlandı. Bu çok iyi bir rakam. Sinop Karadeniz'de balıkçılığın merkezidir. Çünkü balıkların göç merkezi burasıdır."

Geçen yıl Sinop'ta bunun dörte biri kadar palamut avlandığı dile getiren Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener şöyle devam etti:

"En son 2001 ve 2006 yıllarında böyle bol palamut avlanmıştı. Burada çan eğrisi kuralının geçerli olduğunu söyleyebiliriz. 4- 5 yıllık dönemi kapsayan periyotlarda önce bir azalma olur, sonra artar ve tepe noktasına ulaşır, tekrar yine azalır. Normalde palamut 2 ay gibi bir sürede avlanır. Balık Marmara'dan Karadeniz'e girer, sonra Kasım ayı başlarında tekrar Marmara'dan terk eder. Ancak hem mevsimin iyi olması, hem su sıcaklığı hem de yem balıklarının bol olması palamutu burada tuttu. 2 ay kalması gerekirken, palamut mevsiminin, Kasım ayının sonlarına kadar devam etmesini bekliyoruz."

'HAMSİ DE BOL OLACAK'

Halk arasında 'Palamut bolsa hamsi az olur' düşüncesine de katılmadığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sedat Gönener, "Bu düşünce bilimsel değil. Ben hamsinin de bu sezon palamut gibi bol olacağını düşünüyorum. Çünkü denizde balık var. Hamside de aynı bolluğun yaşanacağını tahmin ediyorum. Hamsi sezonu da Kasım ayı sonuna doğru başlayacaktır." - Sinop

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sinop'ta 2 Ayda 300 Bin Kasa Palamut Avlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement