Şiö Devlet Başkanları Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Şiö Devlet Başkanları Zirvesi

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlendi.

24.06.2016 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlendi.

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un başkanlığında yapılan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın katıldığı toplantıda ayrıca ŞİÖ Genel Sekreteri Raşid Alimov ile ŞİÖ Bölgesel Terörle Mücadele Birimi (RATS) İcra Direktörü Yevgeniy Sisoyev de hazır bulundu.

Basına kapalı yapılan bu toplantının ardından örgütün gözlemci ülkeleri Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile ev sahibi Özbekistan'ın şeref konuğu sıfatıyla davet ettiği Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov'un katılımıyla genişletilmiş zirve toplantısı yapıldı.

Toplantıda, örgütün faaliyetleri, güvenlik, ekonomik işbirliği, kültürel-insani ilişkiler ve entegrasyon meseleleri ile terörle mücadelede işbirliğinin geliştirilmesi konuları ele alındı. Devlet başkanları ayrıca Afganistan ve Ortadoğu'daki durum da dahil küresel ve bölgesel meselelerle ilgili fikir alışverişinde bulunurken, toplantıda ayrıca geçen sene örgüte üyelik süreçleri başlatılan Hindistan ve Pakistan da görüşüldü.

ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesinde, örgüte üye ülkelerin devlet başkanları tarafından ŞİÖ Taşkent Deklarasyonu ile 2016-2020 yıllarında ŞİÖ'nün stratejik kalkınma eylem planı imzalandı.

Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996 yılında kurulan Şanghay Beşlisi, 2001 yılında Özbekistan'ın da katılmasıyla Şanghay İşbirliği Örgütü olarak yeniden yapılandırıldı. Örgütte Afganistan, Belarus, İran, Moğolistan, Pakistan ve Hindistan gözlemci olarak yer alırken, Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal, Türkiye ve Sri Lanka da örgütün diyalog ortağı statüsüne sahip bulunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şiö Devlet Başkanları Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement