Şiö Gözlemci Heyeti, Seçimleri Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Şiö Gözlemci Heyeti, Seçimleri Değerlendirdi

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreter Yardımcısı ve Misyon Başkanı Vladimir Potapenko, "Misyonumuz, yapılan seçimleri şeffaf, yansız ve demokratik olarak vasıflandırmaktadır" dedi.

25.06.2018 13:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Genel Sekreter Yardımcısı ve Misyon Başkanı Vladimir Potapenko, "Misyonumuz, yapılan seçimleri şeffaf, yansız ve demokratik olarak vasıflandırmaktadır" dedi.

Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Gözlemci Heyeti üyeleri, 24 Haziran seçimlerini değerlendirdi. ŞİÖ Genel Sekreter Yardımcısı Vladimir Potapenko başkanlığında toplanan ŞİÖ Gözlemci Heyeti üyeleri, 24 Haziran seçimlerini değerlendirdi.

18-26 Haziran tarihleri arasında Türkiye'de bulunacak olan 20 kişilik heyet, oy kullanılan bölgeleri gezerek seçimlere ilişkin rapor hazırladı.

Devlet Konukevi'nde bir basın toplantısı düzenleyen ŞİÖ Genel Sekreter Yardımcısı ve Misyon Başkanı Vladimir Potapenko, "Misyonumuz, yapılan seçimleri şeffaf, yansız ve demokratik olarak vasıflandırmaktadır. Her şeyden önce Türk halkını, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilleri Seçimlerinin demokratik bir ortamda, başarıyla yapılmasından dolayı tebrik etmektedir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını, sosyo-iktisadi yöndeki çalışmaları konusunda başarılar dilemektedir" diye konuştu.

Özbekistan Seçim Komitesi Başkanı Mirza-Ulugbeg Abdulsalomov ise, "Özbekistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesi ve ileride daha da güçlenmesi her şeyden önce ülkelerimizin siyasi, içtimai alanları için önemli bir yer tutmaktadır çünkü tüm bunlar ülkelerimiz arasındaki kültür, gelenek, örf ve adet ile tarih birlikteliğimizle ilgilidir" şeklinde konuştu.

Abulsalomov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri, Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatının uluslararası kurallara ve demokratik ülkelere tam uyumlu bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Eşsiz güzellikleri olan Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunduğumuz süre içinde, Ankara'da bulunan birçok seçim noktasını ziyaret ettik, sandık kurullarının oluşturulduğu andan itibaren oylama sürecini inceledik, sandıkların kapatılması ve oy sayımını takip ettik. Seçimler son derece yüksek bir organizasyon seviyesinde gerçekleştirildi. Özellikle, seçmenlerin yüksek katılımlarının altını çizmek isterim. Bilhassa da kadınların ve gençlerin katılımının altını çizmek isterim çünkü seçim günlerinde onlar, kendi ülkelerine olan sevgilerinin, ülkelerinin parlak istikbaline olan güvenini gösterdi. Türkiye'de yapılmış olan seçimler her şeyden önce açıklık, şeffaflık ve demokrasi ruhu içinde gerçekleşti. Aynı zamanda, Türkiye Cumhuriyeti'nin üstlendiği uluslararası yükümlülükler içinde gerçekleşti."

"Seçimlerin sonucunu etkileyecek bir ihlalin bulunmadığını gördük"

Tacikistan Seçim ve Referandum Kurulu Başkanı Bakhtiyar Khudoyorzoda ise Türkiye'nin kendine özgü bir seçim sistemi bulunduğuna dikkat çekerek, "Her şeyden önce seçimler, anayasada belirlenen ilkeler çerçevesinde ve seçimlerin yapılmasına ilişkin yasa kapsamında yürütülmektedir. Biz, dün, seçim sandıklarının hazırlanmasıyla başlayan süreci izledik ve gün boyunca Keçiören ilçesinde 91 ayrı oy verme noktasına gittik. Yaptığımız gözlemler, seçmenlerin özgürce yer aldıklarını ifade etmek için her türlü imkanın yaratıldığını gösterdi. Bizim gözetimde bulunduğumuz seçim sandıklarında seçmenlerin çok aktif bir katılımını gördük. Sakin bir ortamda seçimler yapıldı ve oylamanın gizliliği esasına yer verildi. 'Nasıl böyle aktif katılım oluyor' sorusunun cevabını aradığımızda gördüğümüz şey, seçmenlerin seçimler hakkında son derece iyi bilgilendirilmiş olduğunu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Khudoyorzoda, açıklamasına şöyle devam etti:

"Yapılan seçimlerin de ülkenin istikbali, mukadderatını belirleme ve ülke açısında bir beka meselesi olarak görüldüğünden dolayı böyle aktif katılım olduğunu görüyoruz. Yaptığımız gözlemler neticesinde ayrıca, seçimlerin sonucunu etkileyecek bir ihlalin bulunmadığını gördük."

Kırgızistan Seçim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekmatov Abdyzhapar ise "Biz, misyon kapsamında Yenimahalle ilçesinde görev yaptık. Yüksek Seçim Kurulu'nun ve ilçe seçim kurullarının yaptığı çalışmaları takdirle karşılamaktayız" dedi. Seçime ilişkin her türlü hazırlığın yapıldığını vurgulayan Abdyzhapar, yapılan seçimlerin şeffaf ve demokratik olduğunu söyledi.

Pakistan Büyükelçi Yardımcısı Syed Asad Gillani ise şöyle konuştu:

"Dün başarıyla ve barışçıl bir ortamda yapılan seçimlerden dolayı tebrik ediyorum. Seçimlerin bu şekilde yürütülmüş olması, güçlü, demokratik temellerinin olduğunu göstermektedir. Yüksek Seçim Kurulu'nu tebrik ediyorum. Sistemli, açık ve şeffaf bir seçim düzenlediler."

Bilgisayarla desteklenmiş sistemler gördüklerini belirten Gillani, "bu sistem sayesinde bütün süreç şeffaf, güvenilir ve etkin bir süreç oldu" sözlerini kaydetti.

Gillani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eminim ki seçimler neticesinde elde edilen sonuçlar Türk halkının ilelebet gelişmesine, refahının artmasına katkıda bulunacaktır. En içten temenni ve dualarımız sizlerle."

Kazakistan Cumhuriyeti Seçim Kurulu Üyesi Bakhyt Meldeshov ise iki seçimin aynı zamanda yapılmasının emek gerektirdiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu, üzerine düşen vazifeyi başarıyla yerine getirmiştir. Gittiğimiz seçim noktalarında seviyeli bir bayram, şölen havası vardı ve vatandaşların doğru bir şekilde iradelerini ifade edebilmesi için her türlü önem alınmıştı. Seçim yapılan yerlerde yasalarla demokratik normlara dikkat edildiğinin, özgür ve rekabete açık bir şekilde yapıldığının altını çizmek istiyorum" dedi.

Çin Halk Cumhuriyeti Temsilcisi Yu Kaivan ise, "Seçimler kapsamında ben, her şeyden önce temelleri Atatürk tarafından atılmış olan demokratik ilkelerle tanışmış oldum. Seçimlerde gerek sivil toplum kuruluşları gerekse idari yönetim mercileri hazır şekilde katılmıştı. Bunlar da objektif bir şekilde seçim yapılmasına imkan verdi. Bu da seçimlerin demokratik ve şeffaf şekilde yürütülmesine imkan sağladı" diye konuştu.

Hindistan Temsilcisi Anand Prakash ise "Dikkat çekici hususlardan bir tanesi, muhtemelen önceden yapılmış olan eğitim çalışmalarının ileri seviyede olmasıyla ilgili Yüksek Seçim Kurulu'nun iyi bir organizasyon çalışması yürütmesidir. Bütün oy verme noktalarına tam erişim sağlandığını gördük, dolayısıyla engelsiz ve tarafsız bir seçim yapıldı" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Şiö Gözlemci Heyeti, Seçimleri Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi
    16:08 Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı Gerçekleştirildi

    Niğde Valiliği Merkez İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 Yılı Olağan Toplantısı, Vali Yardımcısı Resul Özdemir başkanlığında yapıldı. Toplantıda, encümen üyeleri seçildi ve birliğin faaliyetleri değerlendirildi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti
    16:05 Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti

    Vali Gökmen Çiçek, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Memduh Büyükkılıç'ı makamında ziyaret etti. Çiçek, Büyükkılıç'a şehre hizmetlerden dolayı teşekkür etti ve yeni dönem için başarı diledi. Büyükkılıç da Çiçek'e şehre katkı sağlayan yaklaşımları ve pozitif bakışı dolayısıyla teşekkür etti ve yeni dönemde şehrin imarı ve gelişimi için çalışacaklarını vurguladı.

  • Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti
    15:59 Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı ziyaret etti

    Malatya'da Kale Kaymakamı Mustafa Aksoy, Belediye Başkanı İhsan Öznay'ı makamında ziyaret etti. Kaymakam Aksoy, ziyarette İlçe Belediye Başkanlığına seçilen Özbay'a görevinde başarılar diledi. Özbay ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilçesin kentsel, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak her projeyi desteklemeye çalışacaklarını kaydetti. Özbay, hayırlı olsun temennisinde bulunan Aksoy'a teşekkür etti.

  • Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması
    15:59 Elazığ'da Huzurlu Sokaklar İçin Asayiş ve Narkotik Uygulaması

    Elazığ'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen asayiş ve narkotik uygulamasında 3 bin 692 kişi ve 1377 araç sorgulandı, 33 şüpheli yakalandı.

  • Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi
    15:58 Osmaneli'de Yeni Muhtarlar İle Toplantı Düzenlendi

    Bilecik'in Osmaneli ilçesinde, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görevlerine seçilerek işbaşı yapan mahalle ve köy muhtarlarının katılımıyla toplantı düzenlendi. Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, yeni muhtarları tebrik ederek görevlerinde başarılar diledi. Osmaneli Belediye Başkanı Bekir Torun ise muhtarların önemine vurgu yaparak, hizmetlerin daha nitelikli olması için muhtarlarla işbirliği içinde çalışacaklarını belirtti.

  • İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    15:53 İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Manisa İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı geçiş düzenledikleri belirlenen M.O. ve H.O'yu takibe aldı. Şüphelilerin, düzensiz göçmenleri deniz yoluyla yurt dışına geçirecekleri bilgisi üzerine harekete geçen ekipler, bir aracı İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova Mahallesi yakınlarında durdurdu. Araçtaki 27 düzensiz göçmen yakalandı, 2 şüpheli gözaltına alındı. Düzensiz göçmenler işlemlerinin ardından sınır dışı edilirken, şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.


Advertisement