Şirehan'ın Restorasyon Sonrası Açılışını Vatandaşlar Yaptı - Son Dakika
Güncel

Şirehan'ın Restorasyon Sonrası Açılışını Vatandaşlar Yaptı

Şirehan\'ın Restorasyon Sonrası Açılışını Vatandaşlar Yaptı

Antepli vatandaşlardan toplanan paralarla 1885 yılında yaptırılan Şirehan'ın açılışını da vatandaşlar yaptı.

07.10.2013 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vekiller durdu asiller açtı

1885 yılında Anteplilerden toplanan para ve yardımlarla yapımı gerçekleştirilen ve Klasik Osmanlı Han Mimarisinin son örnekleri arasında yer alan Şirehan'ın restorasyon sonrası açılışını vatandaşlar yaptı. Şirehan'ın Gaziantep için önemli bir yapı olduğuna dikkat çeken Ahmet Ümit "Antepli vatandaşların maddi desteğiyle yapımı gerçekleştirilen Şirehan'ın, restorasyon sonrası butik otel olarak hizmet verecek olan Şirehan Hotel'in açılışını vatandaşlarımızın yapması büyük bir anlam taşıyor" dedi.

İpek Yolu üzerinde bulunan en önemli kervansaraylardan birisi olan Şirehan yapılan restorasyon çalışmalarının ardından aslına uygun olarak yeniden hayata kavuştururken işlevsel olarakta kervansaray hotel olarak hizmet vermeye başladı. Yapımında Gaziantep halkının büyük emekleri ve alın terleri bulunan Şirehan Hotelin açılışı töreni de birçok açılış töreninden farklı olarak hakla yaptırıldı. Şirehan Hotel açılış töreninde duygularını dile getiren Ahmet Ümit Şirehan'ın kendisi için ayrı bir anlam taşıdığını, hanın karşısında babasına ait bir dükkânın bulunduğunu belirterek "Şirehan benim hayatımdaki en anlamlı yapılardan birisidir. Hemen elli metre ileride babamın bir dükkânı vardı. Çocukluğum bu handa ve çevresinde geçti. O dönemlerde Şirehan Gaziantep'in en önemli ticaret merkezlerinden birisi olarak faaliyet gösteriyordu. Üzüm ve fıstık borsası gibi çalışan bu hanın bütün dükkânları birer ofis olarak faaliyet gösteriyordu. Daha sonraki dönemlerde geçirdiği yangınlar ve bakımsızlık sonucu bazı bölümlerinin yıkılmasının ardından değerli dostum Tahir Tekin Öztan tarafından aslına uygun restore ettirilerek misyonuna uygun bir iş koluna da kavuşturularak bu gün Türkiye'nden en büyük butik otellerinden birisi olarak turizme kazandırıldı. Bu hanın yapım öyküsü çok farklıdır. Yapımında halkın maddi desteği büyük olmuş, maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar ücret almadan işçi olarak çalışmış, yaşlı nineler evlerinde hazırladıkları yemekleri getirerek burada çalışanlara ikram etmiştir. Bu nedenle bu gün otel açılışını halka yaptırmak istiyoruz. Halkın yaptığı bu hanı halkın açması bizce daha anlamlı olacaktır" dedi.

Gaziantep'e vefa borcumu ödüyorum

Yemiş hanın ardından Şirehan'ın da restorasyonunu tamamlayarak hizmete açan Tahir Tekin Öztan Gaziantep'e olan vefa borcunu ödemek yanında bölgede özellikle gastronomi turizmini geliştirmek istediklerini ifade ederek "Şirehan Hotel aslında bir gastronomi turizm merkezi gibi tasarlandı. Dünyanın birçok ülkesinden gelecek şeflere ve gurmelere Türk mutfak kültürü uygulamalı olarak öğretilirken kültür turlarının yanında bölgenin gastronomi turizmi açısından önemli hale getirilmesini sağlamak istiyoruz. Dünyanın en önemli kültürel unsurlarına sahip olan ülkemizin bu değerlerinin tanıtılmasında ve turizme kazandırılmasında gerekli desteği vermeye davam edeceğiz. Gaziantep'te bulunan yok olmaya yüz tutmuş iki hanın birden kurtarılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlanın verdiği mutluluğu yaşıyoruz" dedi.

Vekiller durdu asiller açtı

Yapılan konuşmaların ardından Şirehan'ın açılış töreni de renkli geçti. Törene katılan Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey'le birlikte açılışa katılan Gaziantep milletvekilleri kent protokolü açılış kurdelesini kesen vatandaşları alkışladı. 120 odadan oluşan Şirehan'ın değişik ölçülerde on ayrı toplantı salonu, çeşitli amaçlarla kullanılacak toplantı salonları ve iç mimarisiyle Ayasofya'yı anımsatan 800 kişilik bir balo salonu bulunuyor. 1 padişah dairesi yanında 20 süite de sahip olan Şirehan Hotel kültür turizmi yanında gastronomi turizm merkezi olma yolunda önemli hedefleri gerçekleştirmek üzere dizayn edilmiş. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de ziyaret ettiği Şirehan Hotel konukların hayranlığını kazanıyor. Şirehan Hotel aynı zamanda bulunduğu bölgenin de yeniden canlanmasını sağlayarak özellikle Elmacı Pazarı ve Gaziler Caddesi esnafının da yüzünü güldürüyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şirehan'ın Restorasyon Sonrası Açılışını Vatandaşlar Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement