Şırnak'ta "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı" Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Şırnak'ta "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı" Sempozyumu

Şırnak Üniversitesi'nce düzenlenen sempozyumda, 21'i yurt dışından toplam 65 bilim adamı ve araştırmacı tebliğde bulunacak Vali İpek, ''Kur'an ı Kerim'de çok açık bir şekilde geçen Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'nda oturduğuna inanıyor ve iman ediyoruz'' Amerikalı araştırmacı Crouse, ''Araştırmalarımdan sonra geminin kesinlikle Cudi'de olduğuna inanıyorum''

27.09.2013 16:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak Üniversitesi'nce (Ş.Ü) "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı" sempozyumu başladı. Sempozyumda 21'i yurt dışından toplam 65 bilim adamı ve araştırmacı tebliğde bulunacak.

Şehri Nuh Otel'deki sempozyuma Vali Hasan İpek, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Arkuntaş, Ş.Ü Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz ve 13 üniversitenin rektörü ile çok sayıda davetli katıldı. Sempozyumun açılışında davetliler, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce selamlandı.

Ş.Ü öncülüğünde, Şırnak Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası ve Dicle Kalkınma Ajansı'nın desteklediği, 21'i yurt dışından toplam 65 bilim adamı ve araştırmacının tebliğde bulunacağı sempozyumun açılışında konuşan Vali İpek, sempozyumun ilmi ve felsefi açıdan çok önemli olduğuna değinerek, "Kur'an-ı Kerim'de çok açık bir şekilde geçen Hz. Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'na oturduğuna inanıyor ve iman ediyoruz" dedi.

Sempozyuma bu açıdan büyük verdiklerini belirten Vali ipek, "Şırnak Üniversitesi bu vesileyle rüşdünü her şeyi ile ispat etmiştir. Hem ülke içerisindeki eğitim kalitesi ile hem de uluslararası sempozyumları düzenleyebilme kabiliyetine ve kapasitesi ile kendini ispat etmiştir. Şırnaklılar olarak üniversitemizle, eğitim kadromuzla ve tabii ki rektörümüz ile gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Akmaz da  2008 yılında kurulan üniversitenin şimdiye kadar 4 uluslararası sempozyum gerçekleştirdiğini söyledi.

Üniversite olarak gelecek yıl Şırnak Ekonomisi Sempozyumu düzenleyeceklerini belirten Akmaz, şunları kaydetti:

"Üniversite olarak yaşadığımız coğrafyaya faydalı olabilmek için gayretler içerisindeyiz. Amacımız hem bölge halkına hem Şırnak halkına en iyi hizmeti sunabilmektir. Şırnak başta valimiz, belediyemiz ve sivil toplum kuruluşlarıyla büyük bir ailedir. Sempozyumumuza katkı sunan bu kuruluşlara teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yılki uluslararası sempozyumumuz 'Şırnak Ekonomisi' olacaktır. Atık mühendislik ve iktisat fakültemizle, bölgede ekonomik düzeyde katkıları arttırabileceğimiz projeleri ortaya koyacağız."

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hamdi Gündoğar da insanlığın ikinci atası olarak kabul edilen ve 950 sene yaşayan Hz. Nuh'un yaşadığı bölgenin Mezopotamya olduğunu söyledi.

Sempozyumda tufan sonrası Hz. Nuh'un gemisinin nereye oturduğu ve buna benzer sorulara yanıt aranacağını ifade eden Doç. Dr. Gündoğar, şöyle dedi:

"Hz. Nuh insanları hak dinine davet etti ve putlara tapmak yerine onları bir olan Allah inanmaya çağırdı. Ancak kendisine inanan fazla kişi olmadı. Allah'a halini arz etti ve Allah kendisine bir gemi yapmasını emretti. Yıllar sonra gemi tamamlandı. Hz Nuh ailesini ve kendisine inanan az sayıda kişiyi gemiye aldı ve büyük tufan koptu. Kuranın verdiği habere göre gemi Cudi'ye oturdu. Nuh'un gemisi insanlık için neyi ifade ediyor. Geminin Cudi'ye oturduğuna şüphe var mı?  Cudi Dağı kaynaklarda nasıl tanımlanıyor? Nuh tufanı kimleri ve neleri yok etti?  Bu ve buna benzer sorunların cevaplarını akademisyen arkadaşlarımız arkeoloji, antropoloji, tarihi ve dini kaynaklardan hareketle cevaplandıracaklardır."

Açılış konuşmaların ardından başkanlığını Rektör Akmaz'ın yaptığı birinci oturumda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Prof. Dr. Bahattin Dartma, "Cudi'nin coğrafi konumu", Amerika Harford Seminary'den Prof. Dr. Yahya J. Michot, "Tufan sonrası gemi ve ailesi hakkında klasik teolojik tartışma",  Amerikalı araştırmacı Bıll Crouse "Ağrı Dağına geminin oturmadığına dair beş neden, Cudi Dağına oturduğuna dair beş neden" ve Halep Üniversitesi'nden Prof. Dr. Faruk İsmail ise "Mezopotamya edebiyatında tufan kıssası" başlıkları altında görüşlerini sundu.

"Araştırmalarımdan sonra geminin kesinlikle Cudi'de olduğuna inanıyorum"-

Hz. Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'na oturduğuna inanan ve bu konuda araştırmalarıyla tanınan Amerikalı araştırmacı Crouse, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu tezden vazgeçtiğini ve geminin kesinlikle Cudi Dağı'na oturduğunu kaydetti.

Geminin Ağrı Dağı'nda olduğuna inanan araştırmacıların iddialarının birbiri ile çeliştiğini savunan Crouse, şöyle dedi:

"Bugüne kadar yaklaşık Nuh'un gemisinin Ağrı'da olduğuna dair ve bu iddiayı savunan 40 kişi ile görüştüm. Bunların iddialarının aslında birbiriyle çelişkili olduğunu ve hiçbir zaman Nuh'un gemisini kendi gözleriyle görmediklerini fark ettim. Bunu bende görmedim. Birçok fotoğraf çektim ve bunları inceledim. ve orada olmadığına kanaat getirdim. Araştırmalarımdan sonra geminin kesinlikle Cudi'de olduğuna inanıyorum."

Prof. Dr. Michot ise tufandan aktarılan hikayelerden öğrenilecek çok şeyin olduğunu anlatarak, "Bu sempozyum çok önemli. Hz. Nuh hakkında bir çok hikaye var. Bu hikayeleri tartışacak bilim adamlarının buraya gelmiş olması güzel bir şey. Çünkü tam olarak tufan olayında ne olduğunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz.  Bugüne kadar aktarılan hikayelerde öğreneceğimiz çok önemli mesajlar var" diye konuştu. - Şırnak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şırnak'ta 'Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı' Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement