Şırnak'taki 26 Yıl 2 Ay 17 Gün Önceki Sevinç Yerini Hüzüne Bıraktı - Son Dakika
Güncel

Şırnak'taki 26 Yıl 2 Ay 17 Gün Önceki Sevinç Yerini Hüzüne Bıraktı

Şırnak\'taki 26 Yıl 2 Ay 17 Gün Önceki Sevinç Yerini Hüzüne Bıraktı

PKK'nın kanlı eylemlerini arttırması üzerine güvenlik gerekçesi ile 'İlçe' statüsünden çıkarılarak 'İl' konumuna getirilen Şırnak'taki sevinç 26 yıl 2 ay 17 gün sonra hüzne dönüştü.

02.08.2016 11:55  Güncelleme: 16:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

PKK'nın kanlı eylemlerini arttırması üzerine güvenlik gerekçesi ile 'İlçe' statüsünden çıkarılarak 'İl' konumuna getirilen Şırnak'taki sevinç 26 yıl 2 ay 17 gün sonra 'İlçeye dönüştürülme' kanun tasarısı ile hüzne dönüştü.

1990 YILINDA İL STATÜSÜNE KAVUŞTU

Dönemin Başbakanı merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1990'lı yıllarda PKK'nın bölgedeki eylemlerini tırmandırması üzerine 16.05.1990 tarihinde '20522 tarihli' Resmi Gazetede yayımlanan kararla o dönem Siirt'e bağlı ilçe olan Batman ve Şırnak'ı 'İl' statüsüne kavuşturdu. Bu gelişme ardından Şırnak'a vali atanırken, 172'inci Tugay Komutanlığı 'Tümen' düzeyine getirilerek terörle daha etkin mücadele edilmesi hedeflendi.


İL OLDUĞU DÖNEMDE DE TARTIŞILMIŞTI

Bu karar, o tarihte köy görünümde olan Şırnak'ta büyük coşkuya neden olurken, düzenlenen kutlamalara Özal da katılmıştı. Yine o tarihte Cizre'nin çok daha merkezi konumda olduğu belirtilirken terörist grupların geçiş noktası üzerinde bulunan etrafında Cudi, Gabar, Herekol gibi dağlar bulunan Şırnak'ın il olarak seçilmesinin yanlış olduğu savunulmuştu.

26 YIL 2 AY 17 GÜN SONRA HÜZÜN

Bugün verilen kanun tasarısı ile yeni dönemde Cudi Dağı'nda 'Nuhun Gemisi'nin bulunduğuna inanılan Şırnak'ın ismi de tarih olacak. İl olma sevinci 26 yıl 2 ay 17 gün süren Şırnak'ın tarihi Katip Çelebi'nin 17'inci Yüzyıl'da yazdığı 'Seyahatname' ve tarihi rivayetlere göre Nuh Tufanı öncesine dayanıyor. Rivayetlere göre Cizre, tufandan sonra ikinci kez Hz. Nuh (AS) ve oğulları tarafından inşa edilirken Cizre'nin kızgın sıcağından korunmak için, Şırnak yazlık ve yaylak olarak inşa edilmişti. Önceleri 'Şerneh', daha sonraki yıllarda ise 'Şırnak' adını alan, yeni dönemde 'Nuh İli' olarak adlandırılacak yerleşim birimi 1'inci Babil devletinin başkenti Babil Kebeli Köyü) yeni il Cizre sınırlarını kapsıyordu. Bunun yanı sıra Guti (Gudi) İmparatorluğu'nun başkenti olan 'Bajarkard' de Şırnak'a bağlı Silopi İlçesi'nde bulunuyordu.


23 Temmuz 1914 tarihinde ilçe statüsü ile Siirt'e bağlanan Şırnak 18.05.1990 tarih ve 20522 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşturulmuş, il merkezine Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanmıştı.




Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şırnak'taki 26 Yıl 2 Ay 17 Gün Önceki Sevinç Yerini Hüzüne Bıraktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement