Şırnak'taki Terör Operasyonu Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Şırnak'taki Terör Operasyonu Sona Erdi

Şırnak merkezde terör örgütü PKK'ya yönelik 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu" 82'nci gününde sona erdi.

03.06.2016 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak merkezde terör örgütü PKK'ya yönelik 14 Mart'ta başlatılan "Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Operasyonu" 82'nci gününde sona erdi.

Kent merkezinde PKK'lı teröristlerin yakalanması, patlayıcılarla tuzaklanan çukurların ve barikatların bertaraf edilmesi, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet unsurlarınca 14 Mart'ta başlatılan operasyon tamamlandı.

Terör örgütü PKK'ya ağır darbe vurulan operasyonda, aralarında terör örgütünün yöneticileri ile dağ kadrosundan gelen teröristlerin de bulunduğu 498 terörist etkisiz hale getirildi.

Çalışmalarda, çoğu el yapımı patlayıcılarla tuzaklanan 240 barikat kaldırıldı, 39 çukur kapatıldı, yaklaşık 50 ton ağırlığında bin 539 el yapımı patlayıcı imha edildi, 4 bin 131 ev kontrol edildi.

Kentteki operasyonda bugüne kadar, 10'u asker 9'u polis, 1'i korucu 20 güvenlik görevlisi şehit oldu, 2 vatandaş hayatını kaybetti.

PKK'lı teröristlerce tuzaklanan patlayıcıların tespiti ve imhası amacıyla güvenlik güçlerince detaylı arama tarama faaliyetlerinin sürdüğü, bu kapsamda kent merkezinde sokağa çıkma yasağının bir süre daha devam edeceği belirtildi.

Operasyon 7 mahallede başladı

Operasyon kent genelinde teröristlerin faaliyet gösterdiği Dicle, Yeşilyurt, Cumhuriyet, Gazipaşa, İsmet Paşa, Yenişehir, Vakıfkent ve Yeni mahallelerinde eş zamanlı olarak başladı.

Köy korucularının da destek verdiği TSK ve emniyet unsurlarınca yürütülen operasyonda güvenlik güçleri ilk olarak Vakıfkent, Yeşilyurt, Dicle ve Cumhuriyet mahallelerini örgüt mensuplarından arındırarak, PKK'lı teröristleri çembere aldı.

İsmetpaşa ve Gazipaşa, Bahçelievler ve Yeni mahallede yaşanan yoğun çatışmaların ardından operasyon 82'nci gününde başarıyla tamamlandı.

Teröristler sık sık kaçma girişiminde bulundu

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilde güvenlik güçleri operasyon bölgelerinde sık sık zırhlı araçlardan teröristlere "teslim ol" çağrısında bulundu.

Kaçış yollarını kapatan güvenlik güçlerini, teröristler el yapımı patlayıcılarla ve evlerin duvarlarına açtıkları deliklerden ateş ederek uzaklaştırmaya çalıştı.

Teröristler terk ettikleri evleri ve okulları ateşe vererek kaçmaya çalıştı.

PKK'lı teröristlerin özellikle geceleri kaçma girişimlerinde bulunduğu kentte, özellikle dağ kadrosunda bulunan sözde yöneticilerini öncelikli olarak kaçırmaya çalışan teröristlerin bu girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Çok sayıda tuzaklanan patlayıcı var

Vatandaşların güvenlik endişesiyle terk ettiği, teröristlerin üs gibi kullandığı evlerdeki arama tarama çalışmaları devam ediyor.

El yapımı patlayıcıların çoğunluğunu evlere ve bu evlerin bahçelerine tuzaklayan teröristlerin, evlerdeki dolap, beşik, soba, buzdolabı, tencere ve valizler ile kapıların arkasına dahi patlayıcı yerleştirdiği tespit edildi.

Amonyum nitratla hazırlanan, güçlendirmek için yangın ve mutfak tüpünün içine tuzaklanan patlayıcılar, tespit edildikleri yerlerde bomba imha uzmanlarınca etkisiz hale getiriliyor.

İl merkezinde teröristlerce tuzaklanan çok sayıda patlayıcı bulunduğunu belirten güvenlik kaynakları tarafından, bomba imha ekiplerinin çalışmalarının devam edeceği bildirildi.

Teröristlerin operasyon süresince kullandıkları, vatandaşlara ait çok sayıda evi de ateşe verdiği vurgulandı.

Teröristler tüneller ve siperler oluşturdu

Örgüt mensuplarının parke taşları ile sokaklarda tüneller oluşturduğu, evlerin duvarlarını delerek geçiş sağladıkları, saklandıkları evlerin zeminini de siper yaptıkları belirlendi.

Güvenlik güçlerince, örgüt üyelerine ait çok sayıda uzun namlulu silah, patlayıcı yapımında kullanılan malzeme, 5 ton amonyum nitrat, çok sayıda örgütsel doküman ve bol miktarda yaşam maddesi ile tıbbi malzeme ele geçirildi.

Atık su şebekelerini kullanmışlar

Güvenlik güçlerince yapılan kontrollerde teröristlerin kentin yüksek kesimlerindeki mahallelerde ( Gündoğdu, Yeşilyurt, Gazipaşa, İsmetpaşa ve Cumhuriyet) dere yataklarına yağmur ve kanalizasyon atıklarının şehir dışına aktarımını sağlamak için inşa edilen 1,5 metre yüksekliğe, 2 metre genişliğe sahip, bazı evlerin kanalizasyonlarının da aktığı beton atık su şebekesini mahalleler arası geçişler için kullandıkları ortaya çıkmıştı.

Teröristlerden temizlenen alanlarda yapılan incelemelerde, kilometrelerce uzunluğa sahip, üzeri kapalı kanal düzenindeki tünellerin ışık alması için belirli mesafelere delikler açan teröristlerin bu kanallar yardımıyla operasyon timlerine görünmeden kentin iç kesimlerine ulaştığı belirlendi.

Bölgeyi güvenlik kameralarıyla izlediler

Teröristlerin, operasyona katılan timlerin ilerleyişini izlemek için evlerin etrafına diktikleri direklere güvenlik kameraları yerleştirdikleri ve 24 saat bölgeyi izledikleri ortaya çıktı.

Binaların zeminine siperler kazan teröristlerin sokak aralarında geçiş yaparken Heron'lara görünmemek için kullandıkları şemsiyeler ile örgütsel doküman ve kıyafetler "karargah"ta bulundu.

Vatandaşlara gıda yardımı

Terör saldırılarından duydukları endişe ile çok sayıda vatandaşın terk ettiği kentte yaşamını sürdürmek zorunda kalan bin aileye devlet tarafından gıda yardımında bulunuldu.

Bu kapsamda Şırnak Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından hazırlanan gıda paketleri düzenli olarak güvenlik güçleri tarafından bu ailelere ulaştırıldı.

Kent merkezinde operasyon süresince sağlık hizmetlerinde aksama yaşanmadı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Şırnak'taki Terör Operasyonu Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement