Şişmanyazıcı: "Salgın nedeniyle 200 bin personel gemilerde mahsur kaldı" - Son Dakika
Ekonomi

Şişmanyazıcı: "Salgın nedeniyle 200 bin personel gemilerde mahsur kaldı"

Şişmanyazıcı: "Salgın nedeniyle 200 bin personel gemilerde mahsur kaldı"

Denizcilik sektörünün önemli isimlerinden Harun Şişmanyazıcı, dünya çapında korona virüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle gemilerde yaklaşık 200 bin personelin mahsur kaldığını söyledi.

02.07.2020 12:33  Güncelleme: 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Denizcilik sektörünün önemli isimlerinden Harun Şişmanyazıcı, dünya çapında korona virüs salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle gemilerde yaklaşık 200 bin personelin mahsur kaldığını söyledi. Yapılan çalışmalar sonucu gemi personelinin en geç ağustos ayı içerisinde gemiden ayrılmalarının sağlanacağını belirten Şişmanyazıcı, Covid-19 pandemisinin neden olduğu krizi ise "Geleceği kestirmekte son derece zorlandığımız bir kriz yaşıyoruz" şeklinde değerlendirdi.

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla düzenlediği video konferansta, denizcilik sektörünün önemli isimlerinden Harun Şişmanyazıcı ile denizcileri sanal ortamda buluşturdu. MDTO'nun düzenlediği video konferansa konuşmacı olarak katılan Şişmanyazıcı, pandemi sürecinde ve yakın gelecekte küresel ekonomi ve deniz taşımacılığının durumu hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

"Bugünkü kriz, dünyanın gördüğü tüm krizlerden farklı"

Dünyanın, 1929 buhranı, 2009 krizi, petrol krizleri, Uzakdoğu krizi gibi birçok kriz gördüğünü belirten Şişmanyazıcı, Covid-19 pandemisi nedeniyle bugün yaşanan krizin diğerlerinden çok farklı olduğunu, her şeyin bir anda yaşandığını vurguladı. Şişmanyazıcı, bu krizin üretimin aksaması ve azalması nedeniyle bir arz krizi; insanların izole olmasına, sadece zaruri ihtiyaçlar için talepte bulunulmasına ve ekonominin kapanmasına bağlı olarak bir talep krizi olduğunu ifade etti. Talebin olmayışının dezenflasyona neden olabileceğine işaret eden Şişmanyazıcı, ancak aynı zamanda ihtiyaç duyulan gıda maddelerinde ya da temininde zorluk çekilen mallarda da enflasyon görüldüğüne ve işsizliğin arttığına dikkat çekti. Piyasanın volatil (oynak) olduğunu ve sözle yönlendirmelerden çok etkilendiğini belirten Şişmanyazıcı, "Geleceği kestirmekte son derece zorlandığımız bir kriz yaşıyoruz" ifadesini kullandı.

Deniz ticaret sektöründe segmentlerde bir homojenite olmadığını belirten Şişmanyazıcı, 2020 yılında global deniz ticaretinin ton-mil olarak yüzde 5, miktar olarak yüzde 6 daralacağı beklentisinin bulunduğunu, bu daralmanın büyük kısmının yılın ilk 6 ayı içerisinde yaşandığını ve bundan sonraki dönemde durumun iyileşebileceğinin beklendiğini kaydetti.

IMF, Dünya Bankası ve OECD'nin 2 ay önce yayınladığı ekonomik raporların nisan ayında revize edildiğini kaydeden Şişmanyazıcı, "Merkez bankaları ve uluslararası kuruluşlar, 2020'yi kötü, 2021'i iyi olarak değerlendiriyorlar, ancak yine de 2021 için beklentilerini aşağı doğru revize etmeye başladılar" diye konuştu.

Deniz taşımacılığının son 10 yıldır temel sorununun "arzın talep karşısında fazlalığı" olduğunu vurgulayan Şişmanyazıcı, bu durumun hemen tüm segmentlerde görüldüğünü söyledi.

"200 bin gemi adamı gemilerde mahsur kaldı"

Covid-19'un armatörleri ve gemi adamlarını da etkilediğini dile getiren Şişmanyazıcı, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) verilerine göre, dünya çapında salgına karşı alınan önlemler nedeniyle gemilerde yaklaşık 200 bin personelin mahsur kaldığını söyledi. Şişmanyazıcı, bir gemicinin hukuken 11 aydan fazla gemide kalamayacağını, aksi halde bıkkınlık ve yorgunluğa bağlı hataların ve o hatalara bağlı olarak can ve mal emniyetini tehdit eden sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade etti.

"En geç ağustos ayında gemiden ayrılmaları sağlanacak"

Salgına karşı alınan önlemler nedeniyle kontratları sona erdiği halde gemi adamlarının gemiden ayrılamadığına dikkat çeken Şişmanyazıcı, söz konusu gemi personelinin gemide kalmaktan çok böylesi bir kriz ortamında ailelerinin yanında olamamaktan ve onlara yardım edememekten sıkıntı duyduklarını anlattı. Şişmanyazıcı, "Denizcilik örgütlerinin; konsolosluklar, elçilikler ve bakanlık ile yürüttüğü çalışmalar neticesinde gemi personelinin en geç ağustos ayı içerisinde gemiden ayrılmaları sağlanacak. Bunun için gereken önlemler alındı" dedi.

"Ülkede yetişmiş gemi adamı olmadığı için kabotajın ilanından sonra da bir süre yabancı şirketlere izin verildi"

Video konferansın son bölümünde Kabotaj Kanunu ve kabotaj taşımacılığına ilişkin bilgiler aktaran Harun Şişmanyazıcı, 14. yüzyılın ortasından itibaren yabancı devletlere verilen imtiyazların Osmanlı İmparatorluğunun çıkarlarına uygun olduğunu, ancak gerileme döneminde durumun tersine dönerek kapitülasyonların Osmanlı'nın aleyhine işlediğini anlattı. Şişmanyazıcı, verilen imtiyazlar nedeniyle Osmanlı İmparatorluğunda deniz ticaretinin daha çok yabancılar tarafından yapıldığını, bu yüzden ülkede yetişmiş gemi adamı bulunmadığını dile getirdi. Bu nedenle Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra da bir süre; yüzde 5 navlun vergisi vermek, gemilerde yerli kömür kullanmak ve sadece İzmir ve İstanbul değil, eşit oranda güney sahillerine de hizmet vermek koşuluyla 8 yabancı şirkete deniz taşımacılığı konusunda birer yıllık izin verildiğini anlatan Şişmanyazıcı, sünger çıkarma işinin ise Rumlarla ortak yapılmasına müsaade edildiğini söyledi. Şişmanyazıcı şöyle devam etti:

"O günlerden bugüne geldiğimizde görüyoruz ki, dünyanın birçok yerinde bayrak dalgalandıran ve yatırım yapan, Amerika, İspanya, Norveç ve Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere dünya üzerinde birçok ülkede yük ve yolcu limanı, marina işleten, dünyanın ikinci büyük konteyner firmasına ortak olan, iflas etmeden önce yine dünyanın önemli bir tersanesine finansal destek sağlayan müteşebbis ve varlık yöneticilerine sahip bir ülke haline gelmişiz."

"Filomuzu büyütmeli, navlun gelirlerimizi navlun giderlerimizin üstüne çıkarmalıyız"

Türkiye'de kabotaj hattı yük taşımacılığının yüzde 6,4'ünün, yolcu taşımacılığının ise yüzde 0,5'inin denizyolu ile yapıldığı bilgisini veren Şişmanyazıcı, denizyolunun belli şartlarda ekonomik bir taşıma modu olduğunu belirterek, "Denizyolu ancak bin 500 kilometre ve 600 mil mesafeden sonra cazip bir taşıma şekli olabilir. Ülkemizde dağınık bir yerleşim var ve taşıma mesafeleri 400 ve 600 kilometre arasında değişiyor. Bu mesafelerde denizyolu, karayolu ile rekabet edemez. Ülkemizde karayolu taşımacılığımıza ve alt yapı yatırımlarımıza verdiğimiz ağırlık karşısında, yük cinsleri ve taşıma mesafesi de dikkate alındığında akaryakıt taşımacılığı dışında deniz yolu rekabet edebilir olamamıştır. Bunun bir nedeni de henüz intermodal taşımaya geçilememesidir" diye konuştu.

Kabotaj hattının önemini de vurgulayan Şişmanyazıcı, "Kabotaj hattı; müdafaa değil, sathı müdafaadır. O satıh dünya denizleridir. Yapmamız gereken filomuzu büyütmek, ödemeler bilançomuzda navlun gelirlerimizi navlun giderlerimizin üstüne çıkarmaktır. Kabotaj, aynı zamanda stratejiktir. Kötü günlerde, krizlerde ülkenin ihtiyaç duyacağı filoyu ihya etmek, gemileri seri şekilde üretecek tersanelere sahip olmak önemlidir" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Şişmanyazıcı: 'Salgın nedeniyle 200 bin personel gemilerde mahsur kaldı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi
    17:44 Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı Düzenlendi

    Dünya Helal Birliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Helal Gıda Bakımından Hayvanların Beslenmesi ve Kesim Yöntemleri Çalıştayı'nda, Türkiye'deki üniversitelerin akademisyenleri, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü uzmanları, Helal Akreditasyon Kurumu ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri sunumlar yaptı. Çalıştayda, hayvanların beslenmesinde kullanılan maddelerin helallik ve haramlık durumu, kesim yöntemleri ve helal gıda konuları tartışıldı. Çalıştayın sonuçları kitapçık halinde yayınlanacak ve ilgili birimlere rapor olarak sunulacak.

  • Kimyagerler Derneği, özlük haklarının iyileştirilmesini talep etti
    17:40 Kimyagerler Derneği, özlük haklarının iyileştirilmesini talep etti

    Kimyagerler Derneği İç Anadolu Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Oltulu, dernek üyeleri adına yaptığı açıklamada, kimyagerlerin özlük haklarının diğer mesleklere göre geri kaldığını belirtti. Oltulu, kimyagerlerin aynı yetki ve sorumluluğa sahip olmalarına rağmen düşük ek gösterge ve ücretle çalıştıklarını ifade etti. Kimyagerlik mesleğinin cazip hale getirilmesi ve kamu kimyagerlerinin özlük haklarındaki sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

  • Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde üretilen peynir helvası coğrafi işaret tescili aldı
    17:39 Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde üretilen peynir helvası coğrafi işaret tescili aldı

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde üretilen peynir helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildi. Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Erkan Kaya, helvanın tescili için başlattıkları girişimin olumlu sonuçlandığını belirtti. Coğrafi işaret tescili, Gelibolu'nun kültürel mirasının ve tarımsal ürünlerinin değerinin tanınması anlamına geliyor.

  • Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu
    17:29 Manisa Belediye Başkanı Lüks Makam Odası Hakkında Konuştu

    Manisa Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, AKP'li eski başkan Mehmet Çerçi'nin yaptırdığı lüks makam odası hakkında açıklamalarda bulundu. Balaban, imkanlarının olduğu an daha mütevazı bir makam odasına geçmeyi istediğini söyledi.

  • MÜSİAD Erzurum Başkanı: Türkiye'de yüksek enflasyon ticari ahlakı etkiledi
    17:26 MÜSİAD Erzurum Başkanı: Türkiye'de yüksek enflasyon ticari ahlakı etkiledi

    MÜSİAD Erzurum Başkanı Abdulkerim Kavaz, enflasyonla mücadeleden kamu tasarruflarına, asgari ücretten İsrail ile ticaretin kısıtlanmasına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Kavaz, Türkiye'de yüksek enflasyonla birlikte ticari ahlakın dozunun kaçtığını belirterek, İsrail'e yapılan boykotun önemli olduğunu ifade etti. Ayrıca, kamu tasarruflarını izleme komitesi kurulması ve alım gücünün artırılması gerektiğini vurguladı.

  • A101'den ESCAMP 6500 Flat Tiny House: Fiyatı ve Özellikleri
    17:11 A101'den ESCAMP 6500 Flat Tiny House: Fiyatı ve Özellikleri

    Türkiye'nin önde gelen zincir marketlerinden A101, ESCAMP 6500 Flat Tiny House'u satışa sunuyor. 16 m² yaşam alanına sahip olan bu ev, uygun fiyatıyla dikkat çekiyor. Özellikleri arasında SCHLEGL 1400 kilogram kapasiteli 2 adet torsiyon frenli dingil, kompozit sandviç panel dış cephe ve laminant parke zemin bulunuyor. A101 tarafından 25 Nisan itibariyle satışa sunulacak olan ESCAMP 6500 Flat Tiny House'un fiyatı 399 bin 900 TL.

  • İzmir'de Esnafın İşleri Durgun, Turistlere Bağlıyorlar
    17:05 İzmir'de Esnafın İşleri Durgun, Turistlere Bağlıyorlar

    İzmir'de esnaf, vatandaşların alım gücünün düşmesiyle işlerinin etkilendiğini belirterek turistlere umut bağladıklarını söyledi. Esnaf, dükkan kiralarını ödemekte zorlandıklarını ve güçlerinin kalmadığını ifade etti. Fiyat artışları ve vatandaşların satın alma gücünün düşmesi nedeniyle esnafın işleri durgunlaşmış durumda. Esnaf, idare etmeye çalıştıklarını belirtirken, turistlerin gelmesini beklediklerini dile getirdi.

  • Van'ın Bahçesaray ilçesinde besiciler hayvanlarını otlatmaya başladı
    17:03 Van'ın Bahçesaray ilçesinde besiciler hayvanlarını otlatmaya başladı

    Bahçesaray ilçesinde çetin geçen kış boyunca ahırlarda beslenen küçükbaş hayvanlar, havanın ısınmasıyla birlikte meralara çıkarıldı. Besiciler, doğanın canlanmasıyla yeşeren meralara götürdükleri hayvanlarını gün boyunca otlattıktan sonra tekrar ahırlara getiriyor. Uzun süre sonra hayvanlarını otlaklara çıkarmanın ve yem masraflarından kurtulmanın sevincini yaşayan besiciler, bu durumdan memnuniyet duyuyor.

  • Kayseri Serbest Bölge'de Yapılan Projeler Firmalara Sunuldu
    16:58 Kayseri Serbest Bölge'de Yapılan Projeler Firmalara Sunuldu

    Kayseri Serbest Bölge Yönetim Kurulu Başkanı ve Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Serbest Bölge'de hayata geçirilen projeler hakkında bölgede faaliyet gösteren firmalara sunum yaptı. Palancıoğlu, Serbest Bölge'nin daha cazip hale gelmesi için yatırımlara devam edeceklerini, doğalgaz, yağmur suyu hattı, içme suyu hattı, kanalizasyon, atık su arıtma tesisinin büyümesi gibi çalışmaları yürüttüklerini belirtti. Serbest Bölge'nin tüm yollarını açtıklarını, kilitli parke yol yapımının devam ettiğini ve birçok bitmiş veya üretime geçmek üzere olan firmanın bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, yeşil serbest bölge olma hedeflerine de değinen Palancıoğlu, Kayseri Ticaret ve Sanayi odalarının başkanlarına, yönetim kurulu üyelerine ve sanayicilere teşekkür etti.

  • Salihli Belediyesi'nin 108 Milyon TL Borcu Var
    16:57 Salihli Belediyesi'nin 108 Milyon TL Borcu Var

    Manisa'nın Salihli ilçesi Belediye Başkanı Mazlum Nurlu, belediyenin 108 milyon TL borcu olduğunu belirterek, borçla ilgili incelemelerin devam ettiğini ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılacağını söyledi.


Advertisement