"Sisters Of Persephone" Leica Gallery'de - Son Dakika
Güncel

"Sisters Of Persephone" Leica Gallery'de

"Sisters Of Persephone" Leica Gallery\'de

Leica Gallery İstanbul; fotoğraf sanatçısı ve eleştirmeni Nazif Topçuoğlu ile Leica Oskar Barnack Yarışması finalistlerinden Finlandiyalı sanatçı Anni Leppälä'nun eserlerinden oluşan "Sisters of Persephone" başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor.

13.12.2017 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ziyaretçileri gerçek hayatta karşımıza çıkan kadın tasvirlerinin ötesindeki hikâyeleri okumaya davet eden sergi, 16 Aralık 2017-3 Mart 2018 tarihleri arasında bomontiada'da yer alan Leica Gallery'de görülebilir.

Önemli Not: Anni Leppälä eser görsellerini kullanırken resim altında © "Anni Leppälä, courtesy Gallery Taik Persons and Leica Gallery Istanbul." ifadesine yer vermeniz ricasıyla...

Leica Gallery İstanbul, 16 Aralık 2017 – 3 Mart 2018 tarihleri arasında Anni Leppälä ve Nazif Topçuoğlu'nun eserlerinden oluşan "Sisters of Persephone" (Persephone'nin Kız Kardeşleri) başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, adını 20. yüzyılın en beğenilen şairlerinden biri olan Sylvia Plath'ın, "Sisters of Persephone" başlıklı şiirinden alıyor. Ziyaretçileri gerçek hayatta karşımıza çıkan kadın tasvirlerinin ötesindeki hikâyeleri okumaya davet eden sergi, mitolojik karakter Zeus ile Demeter'in kızı Persephone'un yerüstü ve yeraltı arasındaki hayatını referans alıyor. "Sisters of Persephone" iç dünyasında veya gerçek hayatta ikilem yaşayan kadınların hikayelerini yeniden yorumlamak ve empati kurmak için bir fırsat yaratıyor.

Sergi kapsamında Anni Leppälä edebi referanslar ve kişisel deneyimlerini bir araya getirirken, Nazif Topçuoğlu ise sanat tarihi, batı edebiyatı ve dinî hikâyelerle Türkiye'deki kadın algısına dair sorular ortaya atıyor.

19. yüzyılda sahnelenen "canlı tablolara" benzeyen alegorik görüntüler oluşturan Nazif Topçuoğlu eserlerinde, eğitimli Türk kızlarının gerçek yaşam deneyimlerini yansıtıyor. Sanatçı, provokatif eylemlerle ataerkil toplum kodlarını krize sokabilecek performansları birer oyun sahnesine çeviriyor. Bilgi, cinsellik, sanat ve en önemlisi de merak duygusunu, kız çocuğunun büyümesi üzerinden inceliyor. Sanatçı eserlerinde, geçmişi yeniden gözden geçirirken kimi zaman klasik resimlerden ya da Marcel Proust, Thomas Mann gibi önemli yazarlardan, kimi zaman ise dini hikâyelerden ilham alıyor. Sanatçının kurguladığı hikâyelerdeki özneler bazen fotoğrafın içerisindeki bir karakter tarafından yargılanırken, bazen de izleyici bu rolü üstlenebiliyor.

Leica Oskar Barnack Yarışması'nın 2015 yılı finalistleri arasında yer alan Anni Leppälä'nın mekâna özgü yerleştirmeleri, adeta zamanı donduran ve gerçek ile hayal arasında gidip gelen fotoğraflardan oluşuyor. Leppälä'nın her eseri en sonunda art arda sıralanarak bir şiiri veya romanı oluşturan cümlelerin birer kelimesi gibi görülebiliyor. Sanatçı, Finlandiyalı şair Edith Södergran, Alman lirik şiirinin en önemli temsilcilerinden Rainer Maria Rilke'nin eserleri ve Fin klasik müziği gibi farklı kaynaklardan ilham alıyor. Sanatçı özellikle Rilke'nin mektuplarına, onun iç ve dış gerçekliklerinin aniden kavuştuğu "Weltinnenraum" (dünyanın içi) terimine ilgi duyuyor. Farklı tarihi müzeleri mekân olarak kullanan sanatçı, fotoğraf çekerken anıların nasıl yaratıldığı, nasıl yitirildiği veya nasıl saklandığı gibi konulara yoğunlaşıyor.

Sergi, 16 Aralık 2017 - 3 Mart 2018 tarihleri arasında bomontiada'da yer alan Leica Gallery'de görülebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Sisters Of Persephone' Leica Gallery'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi
    14:24 Antalya Devlet Opera ve Balesi 'Rapunzel' Çocuk Operasını Sahneledi

    Antalya Devlet Opera ve Balesi, minikleri masallar dünyasında yolculuğa çıkaran 'Rapunzel' operasını sahneledi. Ahmet Sait Karabulut'un bestelediği eser, Sabri Özmener'in yönetmenliğinde ve Zeynep Ergüven'in metniyle sahnelendi. Eser, 23 Nisan ve 25 Nisan tarihlerinde tekrar sahnelenecek.

  • Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi
    14:23 Edirne'de Balkan İş Forumu düzenlendi

    Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarafından düzenlenen Balkan İş Forumu, Edirne Valisi Yunus Sezer'in açılış konuşmasıyla başladı. Sezer, Edirne'nin Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu vurgulayarak, bölgenin ticaret ve sanayi potansiyelinin her yıl arttığını belirtti. Forumun kalıcı hale getirilmesi amacıyla bir fuar düzenleneceğini de söyleyen Sezer, Edirne'nin Balkanlar'la köprü olma vazifesine talip olduğunu ifade etti. Forum kapsamında iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirilecek.

  • Sivas Belediye Başkanı Özbelsan yöneticilerinin huzur haklarını yarıya indirdi
    14:23 Sivas Belediye Başkanı Özbelsan yöneticilerinin huzur haklarını yarıya indirdi

    Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, belediye ve yan kuruluşlarındaki gereksiz harcama ve israfın önlenmesine yönelik çalışmaları çerçevesinde Özbelsan yöneticilerinin huzur haklarını yarıya indirdi.

  • Azdavay'da Ormanlık Alanda Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
    14:22 Azdavay'da Ormanlık Alanda Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı

    Kastamonu'nun Azdavay ilçesinde otmanlık alanda çıkan yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin müdahalesi ile büyümeden söndürüldü. Yangın söndürme çalışmalarını yerinde takip eden Azdavay Belediye Başkanı Cevat Taşhan, herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığını belirtti.

  • Esenyurt'ta Kadınlar Arasında Çıkan Kavga Sokak Ortasında Tekme Tokatla Sonuçlandı
    14:21 Esenyurt'ta Kadınlar Arasında Çıkan Kavga Sokak Ortasında Tekme Tokatla Sonuçlandı

    Esenyurt'ta iki kadın arasında çıkan tartışmaya bir kadının kocası da dahil olunca çift, anne kızı sokak ortasında dövdü. Olay anları çevredeki vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı. Kadının yardımına ise mahalle sakinleri koştu. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine gelerek müdahalede bulundu. Saldırgan karı koca gözaltına alındı.

  • Elazığ'da otomobil ile çarpışan hafif ticari araç yan yattı, 1 kişi yaralandı
    14:20 Elazığ'da otomobil ile çarpışan hafif ticari araç yan yattı, 1 kişi yaralandı

    Elazığ'da meydana gelen kazada, E.K. idaresindeki otomobil ile O.M. idaresindeki hafif ticari araç çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle hafif ticari araç yan yatarken sürücüsü yaralandı. Yaralı, Fırat Üniversitesi Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • İznik'te define arayan 3 kişi hayatını kaybetti
    14:19 İznik'te define arayan 3 kişi hayatını kaybetti

    Bursa'nın İznik ilçesinde define aramak için girdikleri mağarada gaz sızıntısı nedeniyle hayatını kaybeden baba, oğul ve bir arkadaşının cesetleri bulundu. İhlas Haber Ajansı tarafından görüntülenen mağara ve tünellerde birden fazla salon bulunuyor.


Advertisement