"Sit Alanları Kaldırılmıyor" - Son Dakika
Güncel

"Sit Alanları Kaldırılmıyor"

"Sit Alanları Kaldırılmıyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos'ta kanun hükmünde kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nu kapattı.

08.09.2011 12:00  Güncelleme: 12:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 17 Ağustos'ta kanun hükmünde kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu'nu kapattı ve görevlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne devretti.

Bu kararla milli parklar, tabiat koruma alanları, tabiat varlıkları, tabiat anıtları, doğal SİT alanları, sulak alanlar ve özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil ve ilanının tek yerden yürütülmesinin önü açıldı. Tabiat Varlıkları Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık, doğal SİT'lerin korunmasıyla ilgili eski yasanın aynen muhafaza edildiğine dikkati çekip, "İddia edildiği gibi SİT alanları kaldırılmayıp, daha sıkı korunur hale getirilecek" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu kararı doğrultusunda bir alanda mevcut birden çok statü olsa da tek idareye yetki verilecek, planları tek elden yapılacak ve onaylanacak. Dolayısıyla da bu alanların yönetimi tek kurumda olacak.

Türkiye genelindeki binden fazla SİT alanı için yeniden belirleme anlamına geldiği iddia edilen kararla ilgili ülke çapında lehte ve aleyhte tepkiler oluştu. Köylerinin SİT alanı içerisinde olması nedeniyle yıllardır büyük sıkıntı çeken, yeni ev yapamadıkları gibi evlerini tamir de edemeyen özellikle Datça Bozburun yarımadası üzerinde yaşayan köylüler kararın olumlu olduğunu savundu.

Diğer taraftan da bazı çevreciler bu sayede rant kapılarının birilerine açılacağı ve SİT alanlarının peşkeş çekileceği iddiasında bulundu. SİT alanlarının rant kapısı olmayacağını savunan Tabiat Varlıkları Genel Müdür Vekili Ahmet Özyanık, "ÖÇKK zamanında alınan kararlar ile SİT alanlarının korunmasında değişiklik olmadı.

Sadece SİT alanlarının yerinde ve yeni kurulan komisyonlarla inceleneceğini anlatmaya çalıştık ama bu düşüncemiz nedense saptırıldı. Yeni örgütlenme içindeyiz. Yeni komisyonlar kuruldu. Eskiden SİT kararını sadece mimarlar ile arkeologlar veriyordu. Şimdi bunların yerine biyolog, peyzaj, su ürünleri, çevre ve jeoloji mühendisleri daha etkin olacak. Düşüncemiz sadece bu. Bunun dışında başka bir şey yok" dedi.

'DOĞAL SİT ALANLARININ STATÜSÜ DEĞİŞMEDİ'

"Korunan alan sistemi Türkiye'de oluşmuş değil" diyen Özyanık şu bilgileri verdi:

"Bunu biz yapacağız. Bakış açımız, tüm Türkiye olacak. Korunan alanlar bilgi sistemini hazırlıyoruz. Bir kısmını yönetmeliklerle çözeceğiz. Ülke genelinde koruma alanlarının toplamı yüzde 6 civarında ama bu rakama doğal SİT'ler dahil değil. Milli park, doğal SİT ve sulak alan birbirinden ayrılırsa çok değişik rakamlar ortaya çıkacak. Bunu yaparak gerçek korunan alanları belirlemiş olacağız.

Kısacası, doğal SİT'lerin envanterini çıkarıp, tanıyacağız. Bununla birlikte de korunan alanlarla ilgili bilgi sistemlerini kuracağız. Bunlar için şu anda yeniden yapılanmayla ilgili acil eylem planları yapılıyor. Vatandaşlarımız rahat olsun. Eskiden daha yerler görülmeden afaki bilgilerle verilen SİT kararları nedeniyle köylülerimiz gerçekten büyük sıkıntı çekmişler. Çalışmamız gerçek nedir bunu ortaya çıkarmak. Yoksa doğal SİT alanlarında izinsiz müdahale yasaktır ve bu korunma için çok önemli bir zırhtır. Eskiden konulmuş bu kararı aynen muhafaza ediyoruz. " - Muğla/ Marmaris

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Sit Alanları Kaldırılmıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement