Sivas Anadolu'nun 'El Hamrası' Ulu Cami'de Restorasyon Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Sivas Anadolu'nun 'El Hamrası' Ulu Cami'de Restorasyon Sürüyor

Anadolu'nun 'El Hamrası' Ulu Cami'de restorasyon sürüyorSİVAS'ın Divriği İlçesi'nde bulunan ve UNESCO'nun 1985 yılında 'Dünya Kültür Mirası' listesine aldığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

31.10.2017 14:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu'nun 'El Hamrası' Ulu Cami'de restorasyon sürüyor

SİVAS'ın Divriği İlçesi'nde bulunan ve UNESCO'nun 1985 yılında 'Dünya Kültür Mirası' listesine aldığı Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nda başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor. Restorasyon kapsamında eserin kıştan korunması için geçici çatı yapılacak.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO) 'Dünya Kültür Mirası' listesinde yer alan ve Anadolu'nun 'El-Hamrası' olarak nitelendirilen Sivas'ın Divriği İlçesindeki Ulu Camii ve Darüşşifası'nda Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce geçen yıl başlatılan restorasyon sürüyor. 1228 yılında Mengücek Beyi Ahmed Şah tarafından yaptırılan Divriği Ulu Cami'de 5 yıl sürmesi planlanan restorasyon titizlikle ilerliyor. Eserde yıpranmış ve zarar görmüş bölümlerin tek tek ele alınarak, nasıl yenileneceği konusunda restorasyon bilim ve danışma kurulunun titiz bir çalışma yürüttüğü öğrenildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında ziyaret ve ibadete kapatılan eserin hava şartlarından etkilenmemesi için de proje geliştirildi. Kışın yaklaşması nedeni ile Ulu Cami'nin restorasyon sırasında soğuk hava ve kardan etkilenmemesi için geçici çatı yapılması kararlaştırıldı. Çatı ile kapatılacak olan eserin bu sayede olumsuz hava şartlarından etkilenmeden restorasyonuna devam edilebilecek.

TİTİZ ÇALIŞMA

Divriği Ulu Cami'deki restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ifade eden İlçe Kaymakamı Tolga Özdemir, "Bilim Kurulumuz ile burada bu işi üstlenen firmamız arasında müzakereler devam ediyor. Bununla birlikte camimize ve şifahanenin hangi taşına çatısına ya da değişik yerlerine nasıl müdahale edeceklerinin görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler bittikten sonra tamamen restorasyon çalışmaları hız alacak. Kışın rüzgardan, soğuktan camimiz ve şifahanesinin etkilenmemesi ve bir zarar görmemesi için bir çatı yapma çalışması var. Bu çatı yapma çalışmaları devam ediyor. Bu kışa inşallah yetiştirmek istiyoruz. Daha çok kardan, soğuktan, yağmurdan ve dış etkenlerden korunması için bir çatı yapılacak" dedi. Kaymakam Özdemir, Türkiye'nin en önemli meraslarından biri olan eserin aslına uygun olarak planlanan zamanda restorasyonu nun tamamlanarak yeniden ziyaret ve ibadede açılacağını söyledi.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasının restorasyon işi için oluşturulan Bilim ve Danışma Kurulu'nda İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Ömür Bakırer, İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden Prof. Dr. Alper İlki ve Prof. Dr. Recep İyisan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Ahmet Güleç, İnşaat Mühendisi ve Mimar Nicola Berlucchi ile tarih azarı-araştırmacı Necdet Sakaoğlu yer alıyor.

ULU CAMİ

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen külliye, cami, darüşşifa ve türbeden oluşuyor. Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilen Ulu Cami, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırıldı. Baş Mimarı Muğis Oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır. Başta kapılar ve sütunlar olmak üzere, külliyenin bir çok yerinde bulunan, Ahlatlı ve Tiflisli ustaların ellerinden çıkan taş işçiliğini yansıtan motifler tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Bu eseri farklı ve özgün kılan bir diğer özellik de, uzaktan bakıldığında simetrik olduğu düşünülen, fakat özünde asimetrik olan bezemelerde yer alan on binlerce motifin hiç birinin bir daha kendini tekrar etmemesi; kainattaki farklı varlıkların muhteşem bir ahenk ve denge içerisinde olduklarının taşa nakşedilerek gözler önüne serilmesidir. Mimari üslubu, süsleme ve örtü sistemlerinin dengeli ve uyumlu tasarımıyla önem kazanan bu şaheser, dünyada, görülmeye değer eserler listesinin başında yer almaktadır. Seyahatnamesi ile meşhur bir Türk yazarı ve seyyahı olan Evliya Çelebi, tekkeyi şöyle tarif etmiştir: 'Methinde diller kısır, kalem kırıktır' Görenleri kendisine hayran bırakan bu muhteşem abide eser, sanat tarihçileri tarafından 'Divriği mucizesi', 'Anadolu'nun El Hamrası' gibi ifadelerle tanımlanmıştır. 1985 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası' listesine alınan, İslam mimarisinin başyapıtı eser, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı'nın koruması altında bulunuyor.

Sivas Anadolu\'nun \'El Hamrası\' Ulu Cami\'de Restorasyon Sürüyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas Anadolu'nun 'El Hamrası' Ulu Cami'de Restorasyon Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.

  • Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı
    09:26 Hatay'da depremzedeler yeni konutlarında yaşamaya başladı

    Hatay'ın Payas ilçesinde yapılan TOKİ konutlarına taşınan depremzedeler, yeni evlerinde yaşamanın heyecanını yaşıyor. Abik ailesi, yeni yuvalarında kurban keserek ailelerini ağırladı. Depremzedeler, devlet ve milletin yardımlarından dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

  • Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda
    09:23 Mersin'de toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenlik ön planda

    Mersin Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı, yaz sezonunda yapılacak çalışmalar için toplu taşıma kooperatifleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, toplu taşıma hizmetlerinde kalite ve güvenliği artırmak için yapılacak düzenlemeler ve önlemler konuşuldu. Vatandaşların memnuniyetini artırmak için geri bildirim mekanizmaları oluşturulması ve sürücülerin eğitimine odaklanılması kararlaştırıldı.

  • Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor
    09:20 Yüksekova'da 5 metreyi bulan karda yol açma çalışmaları sürüyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde nisan ayına rağmen Doski Vadisi'nde yer alan Bostancık köyüne önceden inen çığdan dolayı 5 metreyi bulan karda yol açma çalışması yapılmaktadır. Hakkari İl Özel İdaresi ve Yüksekova İlçe Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, Bostancık köyünün yolunda çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Kepçe boyunu aşan karda ilerlemekte güçlük çeken ekipler, çığ tehlikesine rağmen gece gündüz çalışmalarına devam etmektedir.

  • FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı
    09:19 FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı

    Kayseri'de terör örgütü FETÖ'den aranan firari emniyet müdürü, hücre evine yaptığı gizli geçitten kaçarken yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, firari emniyet müdürünün hücre evinde saklandığını tespit ederek operasyon düzenledi. Şüpheli, polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

  • Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası
    09:18 Edirne'de Yayaya Çarpan Motosiklet Kazası

    Edirne'de Atatürk Bulvarı'nda meydana gelen kazada, yolun karşısına geçmeye çalışan bir yayaya çarpan motosikletin sürücüsü ve yaya yaralandı. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Kazanın güvenlik kamerası tarafından kaydedildiği belirtildi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti
    09:16 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu Depremin Merkez Üssüne Gitti

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.


Advertisement