Sivas Arkeoloji Müzesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas Arkeoloji Müzesi

Sivas Arkeoloji Müzesi'nde çeşitli eserler sergileniyor.

26.03.2013 13:20  Güncelleme: 11:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin restorasyon çalışmaları kapsamında boşaltılması nedeniyle kent merkezindeki tek müze olarak hizmet veren Arkeoloji Müzesi'nde 12 bin 500 eser yer alıyor. 2009 yılında hizmet vermeye başlayan ve İç Anadolu Bölgesi'nin en büyük müzelerinden biri Arkeoloji Müzesi'nde birbirinden değerli eserler bulunuyor.

Hititler'e ait eski yerleşim yerleri Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan çok sayıda tarihi eserinde sergilendiği müzeyi her yıl yaklaşık 30 bin kişi ziyaret ediyor.

Hititler'in 'Baş tanrı' olarak adlandırdığı Teşub'un kutsal ikiz boğaları olarak gösterilen 'Hurri ve Şerri' müzedeki en çok dikkat çeken eserler arasında yer alıyor. Tanrı Teşub'un arabasını taşıdığı düşünülen kutsal ikiz boğalar hakkında bilgi veren müze arkeologu Adem Bedir, şöyle dedi:

" Sivas'ın Altınyayla İlçesi Başören Köyü'ne bağlı Kuşaklı'da 1992-2004 yılları arasında yapılan kazılar sonucu ortaya çıkan Hitit dönemine ait bir eserdir. Bugüne kadar Anadolu'da yapılan kazılarda ortaya çıkarılmış ünik dediğimiz eserlerden bir tanesi olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Şu an bir tanesi Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, diğeri de bizim müzemizde sergilenmektedir. İki eser arasında belli farklar görülmektedir. Ankara'da sergilenen eser bitişik değil ve Sivas'ta sergilenen boğalardan daha büyük. Sivas'ta sergilenen boğalar ise birbirine bitişik halde 'ikiz boğalar' diye nitelendirdiğimiz şekilde bulunmuştur. Bu boğalardan biri iyiliği diğeri ise kötülüğü temsil eder. Kazılar esnasında eserin tamamı bulunamadığı için baş boyun ve ayaklarının bazı kısımları restorasyon sonucu tamamlanmıştır."

"DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK"

Müzede dikkat çeken bir başka eser ise Hititler Dönemi'ne ait altın mühür yüzük. Dünyada başka bir örneği olmayan ve mühür olarak kullanıldığı sanılan yüzük ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor. Üzerinde hiyeroglif (resim yazı) bulunan 16 gram ağırlığındaki yüzük hakkında bilgi veren arkeolog Adem Bedir, "Kangal İlçesi'ne bağlı Yarhisar Köyü yakınlarında bir kişinin tarlasında bulunan altın mühür yüzük müzemize satın alma yoluyla kazandırılmıştır. Yüzük, bilimsel yöntemle bulunmadığı için eser hakkında tam bilgi edinememekle birlikte yapılan stikritikler neticesinde yüzüğün Hitit İmparatorluğu dönemine ait olduğu anlaşılmıştır. Yüzük üzerine işlenen hiyerogliflere baktığımızda ortada bir boğa figürü tasvir edilmiş, boğa figürünün yanında ikiz bir kartal bulunmaktadır. Mühür yüzüğün her iki tarafına da işlenen testilerden anlaşıldığına göre, bu yüzüğün bir başsakiye ait olduğu düşünülmektedir. Yüzüğe işlenen testiye baktığımızda Boğazköy kabartmalarındaki testiye rastlıyoruz. Bu da bizim eserle ilgili Hitit İmparatorluğu dönemini tarihlendirmemizi sağlıyor."

OSMANLI DÖNEMİNDE YAPILMIŞ TEK HEYKEL

Bunun yanı sıra müzede yer alan Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin büst şeklindeki heykeli Osmanlı döneminde yapılmış tek heykel olması nedeniyle büyük önem taşıyor. 1936 yılında Sivas valisi tarafından yıktırılan Osman Bey büstü hakkında bilgi veren arkeolog Adem Bedir, "Osman Bey büstü Osmanlığı İmparatorluğu döneminde yapılmış tek heykel örneği. Osman Bey büstü 1916 yılında dönemin valisi Muammer Bey tarafından Hafik ilçesinde yaptırılıyor. Daha sonra 1936 yılında dönemin valisi Nazmi Toker tarafından yıktırılıyor. 1943 yılında ise müze müdürlüğüne nakli gerçekleştiriliyor. Sivas'ta arkeoloji müzesinin bulunmaması nedeniyle 2009 yılına kadar Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nin deposunda saklanıyor. 2009 yılında arkeoloji müzesinin açılmasıyla birlikte burada teşhir edilmeye başlandı." dedi. 1936 yılına kadar Türkiye'nin ilk anıt heykeli olan Osman Bey büstü müzede ziyaretçilerini bekliyor. - Sivas

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı
    12:39 Diyarbakır'da tarihi çeşmelerin restorasyonu tamamlandı

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen restorasyon çalışmasıyla 3 tarihi çeşmeden yeniden su akmaya başladı. İmar ve şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tarihi çeşmelerin özgün yapıları korunarak restore edildi. Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi de çalışmalar kapsamında su bağlantılarını gerçekleştirdi. Elazığ Caddesi'nde bulunan Kurtoğlu Çeşmesi'nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

  • Muğla'da öğrenciler Mehmet Atilla ile bir araya geldi
    11:50 Muğla'da öğrenciler Mehmet Atilla ile bir araya geldi

    Muğla'da düzenlenen 'Bir kitap bir insan' projesi kapsamında Muğlalı yazar Mehmet Atilla, 550 öğrenciyle buluştu. Öğrenciler, Atilla'ya kitaplarını imzalattı ve sorularını sordu. Proje, çocukların kitaplara olan ilgisini artırmayı hedefliyor.

  • Tamer Karadağlı'nın
    11:46 Tamer Karadağlı'nın "Rezalet, utanç kaynağı" diyerek şikayet ettiği bina bakanlığın çıktı

    Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Antalya Devlet Opera ve Balesi ile Antalya Devlet Tiyatrosu'nun ortaklaşa kullandığı Haşim İşcan Kültür Merkezi'nin bakımsız halini görünce "Belediye görmüyor mu? Rezalet" diyerek sitem etti. Karadağlı'nın şikayet ettiği bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait çıktı.

  • Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor
    11:43 Eskişehir'de Karagöz ile Hacivat geleneği yaşatılıyor

    Eskişehir'de tiyatro sanatçısı Hüseyin Demir, 20 yıldır ramazan aylarında her pazar Karagöz ile Hacivat temsiliyle izleyici karşısına çıkarak gölge oyunu geleneğinin yaşatılmasına katkıda bulunuyor. Hüseyin Demir, izleyicileri de oyuna dahil ederek oyunlarının katılımcı olmasını sağlıyor. Gösterilerini halka açık ve ücretsiz düzenleyen Demir, oyunu kendi tasarladığı dekorlarla sahneliyor. Dijitalleşme karşısında organik bir örnek sunan Demir, temsillerinin hem çocukları hem de yetişkinleri etkilediğini belirtiyor.

  • CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli:
    11:24 CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli: "419 Hanelik Sosyal Konut Projesini Benim Dönemimde Çeşme Halkı ile Buluşturacağız"

    Çeşme’nin ilk kadın belediye başkanı olmaya hazırlanan CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lal Denizli seçime günler kala temposunu arttırarak çalışmalarına devam ediyor. Adaylık sürecini ve projelerini ANKA Haber Ajansına anlatan Denizli, Çeşme’nin en büyük ihtiyaçlarından birinin sosyal konut olduğunu belirterek "Ekonomimizin geldiği yer itibarıyla alım gücünün düşmesi ile birlikte sosyal konut Çeşme’de ciddi bir beklenti. Biz de zaten bu konuyu proje lansmanımızda duyurduğumuz gibi 419 hanelik bir sosyal konut projesini Çeşme halkı ile benim dönemimde buluşturacağız” dedi.

  • Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor
    11:20 Milli Kütüphane, Ankara dışından da erişilebilir hale getiriliyor

    Türkiye'nin kültürel hafızası Milli Kütüphane kaynaklarında bugüne kadar 20 milyon sayfa dijitale aktarılırken, kütüphanenin yakın zamanda Ankara dışından da erişilebilir hale getirilmesine ilişkin çalışmalar başlatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi. Milli Kütüphane, gazete, dergi, kitap ve diğer bilgi kaynaklarını dijitalleştirerek vatandaşların çevrimiçi erişimini kolaylaştırmayı hedefliyor.

  • Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı
    11:14 Eyüpsultan Belediyesi Ramazan Sohbetlerinde Necmettin Nursaçan'ı Ağırladı

    Eyüpsultan Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikler kapsamında Zal Mahmut Paşa Külliyesi'nde gerçekleştirilen Ramazan Sohbetlerinin konuğu emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan oldu. Nursaçan, günlük hayatta yaşananların İslami boyutuna dikkat çekti ve önemli bilgiler aktardı.

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.


Advertisement