SİVAS Dünyaca ünlü balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu yaşıyor - Son Dakika
Güncel

SİVAS Dünyaca ünlü balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu yaşıyor

Dünyaca ünlü balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu yaşıyorSİVAS'ın Kangal ilçesinde bulunan ve sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi konumundaki balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu geçiriyor.

05.08.2019 11:08  Güncelleme: 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu yaşıyor

SİVAS'ın Kangal ilçesinde bulunan ve sedef hastalığının dünyadaki tek doğal tedavi merkezi konumundaki balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu geçiriyor. Yurt içi ve yurt dışından kaplıcaya gelenler, selenyumlu sudaki doktor balıklarla şifa buluyor. Yurt içi hastaları, Sağlık Bakanlığının sedef hastaları için belirlediği destekleme oranının artırılması halinde daha fazla insanın merkeze ulaşma imkanı olacağını düşünüyor.

Kangal'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan, 37 derece sıcaklıkta yaşayabilen genetiğe sahip dünyadaki tek tür balıkların olduğu suyuyla sedef hastalığının tedavisi için tercih edilen balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu geçiriyor. Türkiye'nin bir çok yerinden ve yurt dışından gelen sedef hastaları dünyadaki tek doğal tedavi merkezinde şifa arıyor. En az 21 gün konaklayarak, selenyumlu suda yaşayan doktor balıklar sayesinde şifa bulan hastalar, kaplıcayı herkese tavsiye ediyor. Kaplıcaya tatilini geçirmek ve günübirlik ziyaret etmek için de binlerce kişi geliyor.

İşletmeci Fuat Ünsal, dünya çapında bir kaplıcanın Sivas'ta bulunmasının gururunu yaşadıklarını belirterek, Hastalarımız ilk geldiklerinde 21 gün süre içerisinde çok güzel sonuçlar alarak Kangal'dan ayrılıyorlar. Hemşirelerimiz, doktorlarımız bunları takip ediyor. İmkanları olmayanlar da gelemiyor. Buraya imkanlar halinde gelinebiliyor. Devlet Sağlık desteği kapsamında günlük 4 lira 5 kuruş kadar bir para veriyor. Bu ücret kimseyi tatmin ediyor. Yetkililer bunu tahmin ediyorum kısa sürede çözer. Çünkü dünyada bir çok ülke böyle yerleri yüzde 100'ünü ödüyor. Özel statüye alıyor. Bunları ben her zaman dile getiriyorum. İnsanlar gelip burada ceplerinden para çıkmadan burada kalıp sonra evlerine dönmeliler. Burası insanların yaşam standartlarını yükseltebilecekleri bir yerdir. Onun içinde insanlar masraf etmeden, yan etkisi olan ilaçlar kullanmadan tedavi olup gidiyorlar. Devletin buraya gelip özel statüye alması lazım. Dünyada bu sudan bir ikincisi yok. Bir zemzem suyu var, ikinci su ise Kangal Balıklı Kaplıcanın suyudur. Buranın özelliği kortizonsuz tedavidir. Kortizonla insanlar yıpratılıyor. Kortizonla insanlar mahvoluyor. Eklemleri, böbrekleri ve her tarafı sıkıntıya sokuyor. Doktorlarımızdan Allah razı olsun, hastaları buraya gönderiyorlar dedi.

'DEVLET DESTEĞİ EN AZ YÜZDE 80 OLMALI'

Türkiye ve Dünyanın bir çok ülkesinden insanların kaplıcaya geldiğini ifade eden Ünsal, Özellikle yabancı hastalarımız çok fazla geliyor. İlkbahar ve sonbaharda çok fazla geliyorlar. Rusya, Almanya, Türk Cumhuriyetlerinden insanlar daha fazla geliyor. Azerbaycan başta olmak üzere bir çok ülkeden insanlar gelip burada tedavi oluyorlar. Bunlar aramakla bulunacak şeyler değil. Biz turisti getirmişiz, tesislerimizi yapmışız, imkanlarımızı kullanmışız. Bundan sonrasını devletimizin yapması gerekiyor. Devlet kaplıcaların önünü açmalı ve tesisleştirmelidir. İmkanlar verilmelidir. Özellikle bizim gibi Anadolu'nun göbeğindeki kaplıcalara imkan sağlanmalı ki istihdam yaratılsın. İnsanları hiç ilaç kullanmadan burada tedavi edip göndersek, yılda 2 defa sevk yapılsa, insanlarda rahat rahat tedavilerini olsalar, hiçbir sıkıntı olmaz. Sedef hastalığı sıkıntı yaratan bir hastalık, insanlarımız bu konuda da muzdariptir. Biz de bunların içerisinde yaşıyoruz. Biz sedef hastalarımız için de üzülüyoruz. Ama bizim üzülmemiz hiçbir şey ifade etmiyor. Devlet desteği yüzde yüz şarttır. Devletin hastalara en az yüzde 80 destek sağlaması lazım. Buralar çok önemli yerlerdir. Kaplıca suları çok önemlidir. Bu su aranıp bulunacak bir su değildir. Kangal Balıklı Kaplıcanın suyu dünyada tektir. Buradan tankerlerle su alıyorlar. Buradan bidonlarla içme suyu götürüyorlar. Bizim balığımızın da suyumuzun da benzeri yoktur. Buraya sahip çıkmamız lazım. Sağlık Bakanlığından, Turizm Bakanlığından, siyasilerden çok beklentimiz var diye konuştu.

İnsanların bilinen aksine hastalanmadan önce kaplıcalara gitmesi gerektiğini ifade eden Ünsal, Sedef hastalığı bu kapsama girmiyor. Suyumuzun bir özelliği de 35-37 derecede ve fizik tedavisinin en ideal derecesidir. İnsanlar burada havuzlarında tedavi oluyor. Ayrıca dinlenme havuzlarımız da var. Oralarda da balıklanıyorlar. İlla hastalanıp geleceksin diye bir şey yoktur. Burası herkese hitap eden bir yerdir. Biz insanlara, 'Sivas'a gelmeden, Kangal Balıklı Kaplıcaya girmeden, Divriği Ulu Cami'yi görmeden ölmeyin' diyoruz dedi.

'TÜRKÇE ÖĞRENDİM, BURASI İKİNCİ EVİM OLDU'

Aslen Romanyalı olan ancak İtalya'da yaşayan sedef hastası Elena Monica Cociorva, kaplıcaya ilk kez 17 yıl önce geldiğini belirterek, Çok ilaç kullandım. Bir faydasını görmedim. Sonra buraya geldim. Bütün vücudum sedef olmuştu. Bana burası çok iyi geliyor. Buraya geldikten sonra 17 senede hiç ilaç kullanmadım. Benim için çok iyi bir yer. Balıklar beni seviyorlar. Çokça geliyorlar. Su çok güzel, burası çok güzel. Burada arkadaşlarım sayesinde Türkçe de öğrendim. İnsanları çok sıcak. Burası benim için ikinci evim oldu dedi.

'İMKANI OLMAYANLARA DESTEK VERİLMELİ'

İstanbul'da yaşayan ve yaklaşık 25 yıldır kaplıcanın müdavimi olan Bedia Rona, Sedef, çocukluğumdan beri var. Değişik tedaviler gördüm. Kortizon kullandım. Ama daha da ilerlemişti. Araştırarak burayı gelip buldum. O zamandan bu zamana kadar herhangi bir şey kullanmıyorum. Burada tedavi oluyorum. İşletmeden memnunum. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım dedi.

Bu tür rahatsızlıkları olan ancak imkanı bulunmayan kişiler için daha fazla devlet desteği gerektiğini ifade eden Rona, Sedef tekrarlayan bir hastalıktır. Yaşam koşullarına göre bazı insanlarda daha geç bazı insanlarda daha erken tekrarlayabiliyor. Ben çok zor koşullarda da olsa gelmeye çalışıyorum. Ama çok tanıdığım arkadaşım ekonomik nedenlerden dolayı buraya gelemiyor. Türkiye'de böyle güzel bir yerin devlet tarafından desteklenmesi lazım. Sağlık kapsamında verilen ücret çok komik. Buranın özel statüye alınması lazım. Devletin buraya desteği lazım. İşletmenin imkanları yeterli değil. Dünyaya tanıtılması lazım. Burası sadece işletmeciye para kazandıracak bir tesis değil. Ülke ekonomisine katkıda bulunabilecek bir tesis. Bir çok şeye milyonlarca lira veriyoruz ama buraya ufacık bir desteği fazla görüyoruz. Devletten destek bekliyoruz. Biz faydalanabiliyoruz ama bir çok insan imkansızlıklardan dolayı faydalanamıyor. Güneş, su ve balık. Bu üçü çok kısa bir sürede hiçbir yan etkisi olmadan mucize gibi bir şey. Diğer tedavilerde ilaçlarla böbreğiniz, karaciğeriniz gidiyor. Burada en azından tekrarlasa bile çok fazla etkilemeden tedavi oluyoruz. Herkese tavsiye ediyorum dedi.

İstanbul'dan gelen Satı Sevinç ise 4 yıldır kaplıcaya geldiğini belirterek, Bundan önce ilaçla tedavi vardı ama hiçbir faydasını görmedim. Onlar daha çok tetiklemeye başladı. Psikolojimiz de bozuluyor. Baktım olmadı. Televizyonlarda gördüm. Buraya geldikten sonra bir daha kortizon kullanmadım. Ben buradan çok memnunum. Burada 21 gün kaldıktan sonra vücudumda hiçbir şey kalmıyor. Suyu, balıkları, güneşi ve personeliyle çok memnunuz. Burada stresimizi de atıyoruz, moralimiz de yerinde oluyor diye konuştu.

Kaplıcada bulunmaktan keyif aldığını anlatan Cengiz Yılmaz da, Kafkasya'ya seyahat yaptım. Gürcistan üzerinden Ermenistan, İran, Van derken buraya yolum düştü. Burayı daha önce görmüştüm. Buraya bir merak için geldim ama faydasını görüyorum. Ayaklarımda mantar vardı. İlk defa geldim ama bundan devamlı gelmeyi düşünüyorum. Balıklar fazla acıtmıyor. Hafiften böyle elektrik çarpmış gibi oluyor. Zaten insan 1 saat falan durunca alışıyor. Herkese tavsiye ederim dedi.

SİVAS Dünyaca ünlü balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu yaşıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel SİVAS Dünyaca ünlü balıklı kaplıca, son 5 yılın en dolu sezonunu yaşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa'da motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti
    10:27 Şanlıurfa'da motosiklet kazası: Sürücü hayatını kaybetti

    Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde, ağaca çarpan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti. Kazada ağır yaralanan sürücü, hastanedeki müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Düzce Üniversitesi Öğrencileri, Depremde Hasar Alan Okulu Yenilemek İçin İftar Sofrası Kurdu
    10:26 Düzce Üniversitesi Öğrencileri, Depremde Hasar Alan Okulu Yenilemek İçin İftar Sofrası Kurdu

    Düzce Üniversitesi öğrencileri, Hatay'ın Samandağ ilçesinde deprem sebebiyle hasar alan okulu yenileyebilmek için iftar sofrası kurdu. Düzce Üniversitesi Dümerang Topluluğu öğrencileri, burslarından artırdıkları paralarla destek verirken, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Tanju Acar ve Düzceli iş adamları da bu inisiyatife destek oldu. Hatay'daki okulun ihtiyaçlarının giderilmesi için elde edilen tüm gelir, 10-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan okul yenileme çalışmaları için kullanılacak.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Kişiden 1'i Tutuklandı
    10:26 Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonu: 5 Kişiden 1'i Tutuklandı

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonlarda uyuşturucu madde ele geçirilerek gözaltına alınan 5 kişiden biri tutuklandı. Operasyonlar sonucunda 10 gram uyuşturucu, 7 adet sentetik hap, 2 adet hassas terazi, 12 adet uyuşturucu madde kullanma aparatı, 27 adet 9 mm tabanca fişeği ve 2 adet cep telefonu ele geçirildi. Diğer 4 şüpheli hakkında ise uyuşturucu madde kullanmak ve bulundurmak suçundan işlem yapıldı.

  • Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti
    10:26 Doktor Trafik Kazasında Yaralılara Müdahale Etti

    Kahramanmaraş'ta meydana gelen trafik kazasında doktorun otomobiline çarpan motosiklettekilere, doktor olay yerinde müdahale etti. İYİ Parti Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı ve doktor Selahaddin Can'ın otomobiline çarpan motosikletin sürücüsü ve yolcusu yaralandı. Dr. Can, yaralılara ilk müdahaleyi yaparak sağlık görevlilerine bilgi verdi.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu: 6 Gözaltı
    10:25 Tekirdağ'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu: 6 Gözaltı

    Tekirdağ'da jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonlarda uyuşturucu madde ve silahlar ele geçirildi. Yapılan aramalarda toplamda 5 gram metamfetamin, 3 adet uyuşturucu madde içme aparatı, bin 3 adet sentetik hap, 58 adet uyuşturucu hap, 12 gram bonzai, 1 adet av tüfeği, 1 adet ruhsatsız tabanca, 50 adet tabanca fişeği ve 14 adet av tüfeği fişeği bulundu. Operasyonlar sonucunda 6 şüpheli gözaltına alındı.

  • Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi aranan şahıs yakalandı
    10:25 Afyonkarahisar'da FETÖ üyesi aranan şahıs yakalandı

    Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) üye olma suçundan aranan şahıs, jandarma operasyonu ile yakalandı. İ.Ç. isimli şahsın 6 yıl 3 ay hapis cezası ile arandığı belirlendi. Şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi
    10:25 ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına yeniden seçildi

    Ankara Sanayi Odası (ASO) Teknopark AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığına ASO Başkanı Seyit Ardıç yeniden seçildi. ASO Teknopark AŞ Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Ardıç, oy birliğiyle tekrar başkan seçildi. Ayrıca, Mehmet Cansız ASO Teknopark AŞ Genel Müdürlüğü görevine atandı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uşak'ta Projeler Hakkında Bilgi Aldı
    10:24 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Uşak'ta Projeler Hakkında Bilgi Aldı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uşak'ta hayata geçirilen ve devam eden projeler hakkında Belediye Başkanı Mehmet Çakın'dan bilgi aldı. Bakan Kacır, Uşak Belediye Başkanlığı'nı ziyaret ederek Başkan Çakın'la bir araya geldi. Ayrıca sanayicilerle istişare toplantısı gerçekleştirdi ve 3. Sanayi Sitesi'nde yapılan çalışmaları inceledi.

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.


Advertisement