Sivas1doktor Balıkların Pedikürcü Olarak Kullanımına Tepki - Son Dakika
Güncel

Sivas1doktor Balıkların Pedikürcü Olarak Kullanımına Tepki

Sivas1doktor Balıkların Pedikürcü Olarak Kullanımına Tepki

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde bulunan dünyaca ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası'ndan önceki yıllarda çalınan balıkların üretilip dünya çapında pazarlanmasıyla oluşan sektöre kaplıca işletmesi tepki gösterdi.

10.01.2012 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde bulunan dünyaca ünlü Kangal Balıklı Kaplıcası'ndan önceki yıllarda çalınan balıkların üretilip dünya çapında pazarlanmasıyla oluşan sektöre kaplıca işletmesi tepki gösterdi. İşletme sahiplerinden Fuat Ünsal, Bu değer Türkiye'ye aittir. Ancak buradan çalınıp daha sora tekrar Türkiye'ye pazarlanan balıkların küçük küvetlerde manikür-pedikür için kullanılması haksızlıktır. Üstelik ilerde bu sağlık açısından sıkıntı yaratacağı için denetim yapılmalıdır dedi.

Sedef hastalığının tedavisinde dünya genelinde en önemli doğal şifa merkezi olarak kabul edilen Kangal Balıklı Kaplıca, özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan balık pazarlaması ve kullanım şekli nedeni ile sıkıntı yaşıyor. Yıllar içerisinde kaplıcanın alt kısımlarındaki derelerden çalınan garra rufa cinsi balıkların yurtdışına kaçırılıp üretilerek tekrar Türkiye'ye gelmesi de dahil olmak üzere dünya genelinde yeni bir sektör oluşturulması kaplıcanın doğal özelliğini tehdit etmeye başladı. Kaçırıldıktan sonra ABD, Çin, Singapur gibi ülkelerde üretim merkezleri oluşturularak çoğaltılan balıkların dünyanın dört bir yanına pazarlandığı belirtildi. Çin ve Singapur gibi ülkelerde yetiştirilen ve genleri ile oynanarak et obur haline getirildiği iddia edilen bu balıklar Türkiye'ye de getiriliyor. Tarım Bakanlığı'nca Kangal Kaymakamlığı'na tescillenen ve başka yere götürülmesi ve kaçırılması yasaklanan balıkların ithalat şeklinde tekrar Türkiye'ye geldiği belirtildi. Turizm bölgelerindeki bazı otellerde, ayrıca yurdun değişik yerlerinde bu balıklar ile manikür ve pedikür hizmetleri verildiğini ve bunun giderek yaygınlaştığını söyleyen Kaplıca İşletmecisi ve Türkiye Kaplıcalar Derneği(TÜRKAP) Başkan Yardımcısı Fuat Ünsal, kaplıcanın yaklaşık 1 asırdır hizmet verdiğini belirterek, Buranın son 20 yıldır sedef hastalarına hizmet verdiğini tüm dünya biliyor ve her yerden hastalar buraya geliyor. Son bir kaç yıldır kaplıcadan balıkları çalıp yurtdışına götürüp tekrar Türkiye'ye satıyorlar. Bu üzücü bir olay. Küçük kapların içerisinde hijyen ve akar olmadan onlarca insan ayaklarını sokuyor. Bizde saniyede 300 litre su çıkan havuzlarımız var. Balıkların çalınıp küvet içerisinde manikür pedikür yaygarasının çıkarılması bizi üzüyor. Balıklarımızın buradan götürülüp, uyuşturulup geri getirilmesi ayrı bir durum. Ben tüm il ve ilçelerdeki sağlık müdürlüklerini göreve çağırıyorum. Bu tür salonlar, Antalya, Bodrum, Dalaman, Pamukkale gibi yerlerde bulunuyor. Bunlar yaygınlaşırsa sağlıklı bir şey olmaz. Bu tür yerlere ruhsat verilmemeli ve denetlenmeli. Taş yerinde ağırdır. Balık ve kaplıca Sivas'ındır, Türkiye'nindir. Bu değere sahip çıkmamız gerekiyor dedi.

'DOKTOR BALIKLAR' İSMİ BURAYA AİT

Manikürcü adı altında açılan bazı yerleri kendisinin de gidip gördüğünü belirten Ünsal, sağlıksız koşullarda yapılan bu manikür-pedikür faaliyetlerinin aslında kaplıcanın itibarına zarar verdiğini iddia etti. Ünsal, yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de bu tür yerleri açanların hiç çekinmeden, doktor balık ismini kullandıklarını belirterek, Doktor balıklar ismini bile kullanmaları büyük hata. Doktor balıklar kelimesini bile dükkanlarında kür merkezlerinde, 'Dr.Fish' diye geçiyor. Bu bile anormal. Doktor balıklar ismi Sivas'ta verilmiştir. Tarım Bakanlığınca Kangal Kaymakamlığına tescillenmiştir. Kangal haricinde kimse bu balıkları bu şekilde kullanamaz. Bu tür balıkları götürüp küçük kavanoz ve küvetlere koymanın bir anlamı yoktur dedi.

Kaplıcada tedavi gören, yerli ve yabancı hastalar ise, balıkların buradan kaçırılıp farklı amaçlarla pazarlanmasının yanlış ve anlamsız olduğunu söyledi. Özellikle sedef hastaları için sadece balıklar değil, kaplıcadaki selenyumlu doğal suyun rolünün çok önemli olduğunu ifade ederek, ikisinin mutlaka bir arada bulunması gerektiğini kaydettiler.

DÜNYAYA YAYILDI

Türkiye'den kaçırılarak çoğaltılan balıklar şu anda ABD, Çin, Güney Kore, Singapur, Malezya ve Japonya gibi ülkelerde bulunuyor. Başta Çin olmak üzere bu balıklar bazı kaplıcalarda da hizmet veriyor. Dünyanın bir çok yerine gönderilen balıklar, kaçırıldıkları Türkiye'ye de yeniden pazarlanarak otel, spa merkezleri ve özel seans salonlarında kullanılıyor.

BALIKLARIN ÖZELLİKLERİ

Sivas'ın Kangal ilçesinin Kavak köyü yakınındaki kaplıca ve derelerinde 2-10 cm büyüklüğündeki Cyprinide (sazangiller familyasından), Cyprinion Macrostamus ve Garra Rufa türündeki balıklar bulunuyor. Balıklar protein besi kıtlığı sebebi ile kolayca insanların derilerine yaklaşarak kemirerek tedavi ediyor. Tahriş olmuş durumdaki veya herhangi bir enfeksiyonla oluşmuş cilt dokusundaki yaraları, egzama, cerahatli sivilceler ve sedef hastalığı oluşumları, balıklar tarafından iyileştiriliyor. Kaplıcada havuza giren kişilerin etrafında ince kahverengi, gri ve bej rengindeki sazan ve kayabalığı türü balıklar dolaşmaya ve ciltte hastalık belirtisi olan yerleri temizlemeye başlıyor. Dişleri olmayan bu balıklar, 36-37 derece sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu kabarık yara kabuklarını kopartarak, cilt pürüzsüz hale gelinceye kadar temizliyor. İçinde cilt hastalıklarının tedavisinde etkin olduğu bilinen selenyum bulunan suda, Bir günde belirli aralıklarla 8 saat havuza giren ve 21 gün tedavisini sürdüren sedef hastaları, yüzde 98 oranında olumlu sonuç alıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas1doktor Balıkların Pedikürcü Olarak Kullanımına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement