Sivil Toplum Ankara'da Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Sivil Toplum Ankara'da Bir Araya Geldi

Küresel Çevre Fonu, Küçük Destek Programı (SGP) 25. Yılını 22-23 Eylül'de Cermodern Ankara'da düzenlenen etkinlikle kutladı.

25.09.2017 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1993 yılında ülkemizde başlatılan, UNDP himayesinde yürütülen, yerel sorunlara dikkat çeken ve küresel ölçekte de çözümlere katkı yapan GEF Küçük Destek Programı (SGP Türkiye), bugüne kadar 161 farklı sivil toplum kuruluşunun 723 ortakla yürüttüğü 264 projeyi ve 250,000'den fazla gönüllüyü destekledi. 500,000'in üzerinde kişi SGP destekli bu çalışmalardaki eğitimlerden yararlandılar. Örnek uygulamaları hayata geçirerek, farkındalık yaratarak, ortaklıklar kurarak, yayınlar üreterek ve taraflar arası diyaloğu teşvik ederek küresel çevre sorunlarına sivil toplumun katkısına olanak veren bir ortam oluşturdu.

22 Milli Park, 19 yaban hayatı koruma sahası, 11 tabiatı koruma alanı ve sayısız doğal sit alanında yöre halkının katkılarıyla koruma ve iyileştirme çalışmalarına destek verildi. Türkiye'nin 9. Yavaş Şehri (citta slow) Halfeti'nin ilanı, desteklenen projelerden birinin temel çıktısı oldu. Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridoru 23,500 hektarlık alanda oluşmasına katkı saplandı. 42,325 hektar ormanlık alanın korunmasına, 8,850 hektar orman alanının restore edilmesine sivil toplumun katkı sağlamasına ve 4 milyondan fazla ağacın 900,000 doğa gönüllüsüyle toprakla buluşmasına destek verdi.

32 Nesli küresel ölçekte tehlike altında tür için toplam 59,300 hektar alanda sivil toplum destekli çalışmalar yapıldı, tür eylem planları geliştirildi. 28 yerli tarım türünün ve 40 üzerinde varyetenin nesli koruma altına alındı, bunlardan 16'sı sürdürülebilir pazarlara ulaştı ve 9'u organik sertifika sahibi oldu. Bugün coğrafi işaretleme alan pek çok üründe SGP'nin desteklediği projeler aracılığıyla katkı sağlandı.

Türkiye'nin ilk sivil iklim zirvesi, SGP destekli projeyle gerçekleştirildi. Yılda 120 kw saat elektrik üretebilen, 45 kg/m2 karbon emisyon azaltımı yapabilen örnek Antalya Güneş Ev, 3 farklı enerjiyi hibrit olarak kullanabilen örnek gezici afet, eğitim ve sağlık aracı EkoKaravan ve Sakarya ve Bursa örneklerindeki gibi karbon dostu şehir uygulamaları yine SGP projeleriyle desteklendi. Sayısız bisikletli yaşam projesi de üniversiteler başta olmak üzere, imar planlarına yansımasında rol oynandı.

2013 senesinde, SGP Türkiye'nin iki hibe faydalanıcısı Zafer Kızılkaya ve Çağan Şekercioğlu "Yeşil Oskar" adıyla bilinen Whitley Ödülü'yle ikişer kez ödüllendirildi. 2014 senesinde Türkiye, 1234 aday arasından sadece 25 yerel çalışmaya verilen Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın Ekvator Ödülü'nü SGP destekli projesiyle Akdeniz Koruma Derneği aldı.

Birçok kurum ve kişinin katkılarıyla atılan küçük adımlar dev adımlara dönüştü. GEF SGP ailesi bu yolda kararlı bir şekilde ilerledi, çabalar ve başarılar ile doğal öyküler yazıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sivil Toplum Ankara'da Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement