Siyasette 'İzmirce' diye bir dil var HÜRRİYET EGE 35 YAŞINDA - Son Dakika
Magazin

Siyasette 'İzmirce' diye bir dil var HÜRRİYET EGE 35 YAŞINDA

Siyasette \'İzmirce\' diye bir dil var HÜRRİYET EGE 35 YAŞINDA

İzmir denince ilk akla gelen gazetecilerdensiniz.

28.09.2019 08:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir denince ilk akla gelen gazetecilerdensiniz. Deniz Sipahi kimdir, hangi okullarda okumuştur, neler yapmıştır?

İki Fransız okulundan mezunum. Ortaokulu İzmir Saint Joseph'te okudum, liseyi ise İzmir Tevfik Fikret'te. Sonra 9 Eylül Sahne Sanatları... Sinemadan tiyatroya, fotoğrafçılıktan senaryoya kadar geniş bir alanda eğitim aldım. Ama Saint Joseph'in hayatımdaki etkisini ayrı tutarım. "Yapma, dikkat et" diye büyüyen bir nesildik. Saint Joseph'teyse "Yap, daha fazlasını yap, hayal et" dediler. Her hafta birden fazla kitap bitirmek zorundaydık. Ama ben mecbur olduğum için değil; sevdiğim için okuyordum. Reşat Nuri, Yaşar Kemal, Andre Gide, Camus, Sartre ve Çehov'u da keşfetmem o yıllara dayanır. Yani o günlerden beri okuyor ve tutkuyla yazıyorum.

Aileniz nasıl bir aileydi, nasıl bir çocukluk geçirdiniz?

Eski, çok eski İzmirli bir ailedenim. Ailenin ağırlığı İzmir'in öteki yakasında yani 35.5 olarak bilinen Karşıyaka'da. Kalabalık bir ailede büyüdüm. Bugün çocuklar yalnız büyüyor. Ama çocuklar dedeleri, anneanneleri, babaanneleri, kuzenleriyle büyümeli. Ben işte öyle büyüdüm. Bu büyük ailede memur da vardı, sanatçı da, işadamı da, mühendis de, öğretmen de... Vatanını, insanını, İzmir'i seven bir aile. Adaletli, vicdanlı, hoşgörülü olmayı öğrettiler. Hepsine şükran borçluyum.

Gazeteciliğe ilk adım atışınız nasıl oldu?

Üniversitenin ilk ayında, stajyer olarak gazeteciliğe başladım. Türk medyasının en güçlü isimleri hep İzmir'den çıkmıştır. İlk çalıştığım Yeni Asır bir okuldu. Sonra ekonomi gazetesi Gözlem, Ege iş dünyasının kurduğu Gazete Ege'de çalıştım. Muhabirlikle başladığım gazetecilikte yazıişleri müdürlüğünden genel yayın müdürlüğüne kadar birçok görev üstlendim. Hürriyet'e ilk girişim 1999'du. 2009'dan bu yana da Ege temsilcisiyim. Yöneticilik elbette bana çok şey kattı ama bir gazetecinin asıl işinin haber olduğunu hiç unutmadım. 1995'te başladığım günlük yazılarıma aralıksız devam ediyorum.

Siyasette 'İzmirce' diye bir dil var HÜRRİYET EGE 35 YAŞINDA

Ülkenin ilk bölge ilavesi

Hürriyet Ege eki, bölgede ne anlam ifade ediyor?

2 Ekim 1984, Türk medyası için de bir milattır. Hürriyet Ege, Türkiye'nin ilk bölge ekidir. Aslında başlı başına bir gazetedir. Siyaset elbette sayfalarımızda var; ancak insan odaklı bir gazete yapmaya özen gösteriyoruz. Yani hayatın siyasetten ibaret olmadığını göstermeye çalışıyoruz. Haberlerimizle, yazarlarımızın yorumlarıyla toplumun nabzını ölçmeye, yenilikleri göstermeye, değişimin ve bölgenin gücünü artırmaya odaklanıyoruz. Daha önce de özel bir ek yapmıştınız. 35. yıl özel sayısında neler olacak?

30'uncu yılda da özel bir gazete yaptık. O gazete 1984'ten 2014'e kadar olup bitenin bir özetini yansıtıyordu. 35'inci yılda biraz geleceğe bakıyoruz. Özellikle de 2023 hedeflerine; Türkiye'nin, Ege'nin hayallerini, yapabileceklerini anlatıyoruz.

İzmir, ana gazeteye de çok sayıda manşet taşır. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

Medya için İzmir bir laboratuvardır. İzmir medyasındaki rekabet hep çok güçlü olmuştur. Rekabetin olduğu yerde de iyi şeyler ortaya çıkar. İzmirli gazetecilerin habere bakışı farklıdır. O yüzden Ege temsilciliği, hem ana gündeme iyi haberler taşır hem de iyi gazeteciler çıkarır. Örnek manşet çok ama hepimizin hafızasına kazınan Aylan Bebek'in fotoğrafı, sadece Hürriyet'in değil, dünya medyasının manşetlerini de günlerce işgal etti.

Önemli devlet insanlarıyla unutamadığınız bir anınız var mı?

Süleyman Demirel başbakandı. İzmir'de görüşme yapacaktık. O gün de kız kardeşim evleniyordu. Nikaha gidemeyeceğimi anladım. Dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'e "Görüşmeyi öne alabilir misiniz?" dedim. Normalde bir başbakanın randevu dizisini bölmek çok zordur. İsmet Abi odasına girdi. Eski Büyük Efes Oteli'ndeydi görüşme. Demirel, birkaç dakika sonra "Gelsin" dedi. Büyük siyasetçiler geldiğinde bizi ismen bilirlerdi. Siyasetçilerle birlikte İzmirce bir dil konuşurduk. İzmir'deki siyaset daha yumuşak yapılır. Daha hoşgörü vardır. Karşı tarafın görüşleri dinlenir. Siyaset üslubunda bu beklenen bir dil. Biz zaten bu dili uzun yıllardır kullanıyoruz.

Artık İzmir'e emeklilik için değil çalışmak için geliniyor

Yakın zamana kadar emeklilik için düşünülen İzmir artık birinci plan oluyor.Yeni ekonominin şirketleri İzmir'de kurulmaya başladı. Çok sayıda ve başarılı teknoloji şirketi açılıyor. Çalışanların çoğu İstanbul'dan. İzmir nitelikli göç alıyor. Emeklilik için değil, gençler artık çalışmak için İzmir'e geliyor.

Siyasette 'İzmirce' diye bir dil var HÜRRİYET EGE 35 YAŞINDA

Kuzeyde Çanakkale'den güneyde Fethiye'ye kadar 8 il ve ilçeye ulaşan Hürriyet Ege'nin yazıişleri kadrosu 11, reklam servisi ise 10 kişi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Siyasette 'İzmirce' diye bir dil var HÜRRİYET EGE 35 YAŞINDA - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği
    00:35 Türkan Şoray'dan Kadir İnanır'a Geçmiş Olsun Dileği

    Yeşilçam'ın 'Sultan'ı Türkan Şoray, eski rol arkadaşı Kadir İnanır'ın hastaneye kaldırılmasının ardından geçmiş olsun dileklerini iletti. İnanır'ın sağ tarafının felç olduğu tespit edilmişti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu
    00:34 Hakan Peker, evlilikleri ve özel ilişkileri hakkında samimi itiraflarda bulundu

    Ünlü şarkıcı Hakan Peker, bir televizyon programında üç kez evlenip boşandıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, 'Sevgi Yedeklemesi' olarak adlandırdığı bir durumu fark ettiğini açıkladı. Peker, psikolojik olarak travma yaşayan insanların birden fazla ilişkiyi aynı anda sürdürme eğiliminde olabileceğini ve bunun arkasında derin duygusal nedenlerin yattığını belirtti. Ayrıca programda, Hakan Peker'in belediye başkanlığı adaylığına hazırlık süreci ve siyasete giriş kararı da konuşuldu.

  • Banu Parlak hakkında yurt dışı yasağı
    22:49 Banu Parlak hakkında yurt dışı yasağı

    Banu Parlak, Küçükçekmece Adliyesi İcra Müdürlüğü'ne giderek hacizli bir aracın satışıyla ilgili işlem yaparken görevli bir memurla tartıştı. Memurun şikayeti üzerine Parlak gözaltına alındı. Cumhuriyet savcısı Parlak'ın ifadesini aldıktan sonra mahkemeye sevk etti. Parlak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı ancak yurt dışı çıkış yasağı konuldu.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül verildi

    41'incisi düzenlenen ödül töreninde, Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen Nevra Serezli'ye ödül verildi. Serezli, ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve 'Bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum' dedi. Tiyatrokare'nin kurucusu Nedim Saban ise İsmail Dümbüllü Ödülü'nün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle verilmesinden gurur duyduğunu belirtti.

  • Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu
    16:36 Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu

    Orhan Gencebay'ın Şişli'deki iftar programında Cumhur İttifakı'na destek vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Eşi Sevim Emre ise Gencebay'ın siyaset üstü bir kişilik olduğunu ve hangi parti vatanı için uğraşıyorsa yanlarında olduklarını belirtti.

  • Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu
    16:36 Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu

    Survivor All Star yarışmacısı Adem Kılıççı, Gökhan Çınar'ın konuğu olduğu Katarsis programında iddialı sözler söyledi. Kılıççı, Survivor'da yaşadığı zorlukları anlattı ve neden bu yıl yarışmaya katılmadığını açıkladı. Ayrıca, Nisa'nın şampiyonluğuna sevindiğini ve Acun Ilıcalı'ya kırgın olduğunu belirtti.

  • Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak
    16:35 Ünlü Sanatçı Onur Akın, Uzun Süre Sonra CHP Mitinginde Sahne Alacak

    CHP'den milletvekili adayı gösterilmemesi üzerine siyaseti bıraktığını açıklayan Onur Akın, CHP mitinginde şarkılar söyleyecek. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve CHP Marmaris Belediye Başkan Adayı Acar Ünlü'nün konuşacağı mitingde Onur Akın sahne alacak. Daha önce siyasette vefa görmediğini belirten sanatçı, 2009 yılından bu yana CHP için beste yapmıştı.

  • Akıllı Telefonları Zararlı Yazılımlara Karşı Nasıl Daha Güvenli Hale Getirebilirsiniz?
    16:34 Akıllı Telefonları Zararlı Yazılımlara Karşı Nasıl Daha Güvenli Hale Getirebilirsiniz?

    Bilgisayar korsanları, giderek daha fazla akıllı telefonları hedef alıyor.

  • Madonna, Brezilya'daki Son Konserini Ücretsiz Verecek
    16:34 Madonna, Brezilya'daki Son Konserini Ücretsiz Verecek

    Dünyaca ünlü şarkıcı Madonna, turne provasında geçirdiği ciddi bakteriyel enfeksiyonun ardından yoğun bakıma kaldırılmıştı. Uzun bir tedavi sürecinin ardından dünya turnesine devam eden Madonna, Brezilya'nın Rio de Janerio şehrinde vereceği son konserin ücretsiz olacağını duyurdu. Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Los Angeles'taki konserindeki bir olayla da gündeme gelen Madonna, oturan bir dinleyiciye yönelik yaptığı hareketle sosyal medyada tepki çekti.

  • Leonardo DiCaprio'nun kız arkadaşı Vittoria Ceretti'nin parmağında yüzük takması nişan söylentilerini alevlendirdi
    16:23 Leonardo DiCaprio'nun kız arkadaşı Vittoria Ceretti'nin parmağında yüzük takması nişan söylentilerini alevlendirdi

    Hollywood yıldızı Leonardo DiCaprio'nun İtalyan model kız arkadaşı Vittoria Ceretti'nin parmağında yüzük takması, çiftin nişanlanacağı söylentilerini güçlendirdi. Ceretti'nin bir etkinlikte devasa bir nişan yüzüğüne benzeyen bir şey taktığı görüldü ve bu durum, DiCaprio'nun artık evleneceği yorumlarına neden oldu. DiCaprio'nun genç partnerler tercih ettiği bilinirken, Ceretti'nin 25 yaşında olması, çiftin yaş uyumunu gösteriyor.


Advertisement