Siyasi Partilerde Bayramlaşma - Son Dakika
Güncel

Siyasi Partilerde Bayramlaşma

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar kapsamında, HDP, DSP, BBP ve Vatan Partisi heyetleri CHP'yi ziyaret etti.

06.07.2016 14:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar kapsamında, HDP, DSP, BBP ve Vatan Partisi heyetleri CHP'yi ziyaret etti.

CHP Genel Merkezinde gerçekleşen ziyaretlerde heyetleri, CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Ankara milletvekili ve PM Üyesi Necati Yılmaz ve Ankara milletvekili Şenal Sarıhan kabul etti.

Bayramlaşmaya gelen HDP heyetinde Mardin Milletvekili Mithat Sancar, İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, MYK üyesi Serpil Kemalbay, yer aldı.

Ziyarette Sındır, heyete Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun iyi dileklerini ileterek, bayramda sevgi ve hoşgörünün öne çıkarılması gerektiğini belirtti.

Temelli de HDP Eş Genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın, bayram tebriğini iletti ve bayramların acılar içerisinde yaşanmaması temennisinde bulundu.

Dün Giresun'da düşen helikopterde hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Sındır, bayramın buruk kutlandığına dikkati çekti.

Sındır, ülkede yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet kurulmaya çalışılan bir sürecin yaşandığını savunarak, demokratik, laik, sosyal, hukuk devletinin yeniden tesis edilmesini temenni etti.

Suriye'de en kısa zamanda barışın sağlanmasını arzu ettiklerini ifade eden Sındır, sığınmacıların ülkelerine yeniden kavuşabilmesi için üstün çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti.

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi yönünde tartışmalar bulunduğunu anımsatan Sındır, "Onlara bu ülkede vatandaşlık haklarını veriyorum, vereceğim" sözlerinin yasamanın üzerinde bir iradeyi ifade ettiğini savundu.

Vatandaşlık hakkı için en az bu ülkede 5 yıl yaşanılması gerektiği şartını anımsatan Sındır, "Vatandaşlık hakkından önce onların kendi yurtlarına özlem duymaları, oraya, bir an önce sevdiklerine kavuşmalarını tesis etmek gerekir, diye düşünüyorum. Bunun üzerinden siyasi rant peşinde koşulmasını çok doğru ve insani bulmadığımızı da belirtmek isteriz." dedi.

Eren Erdem'in yurt dışına çıkışta yaşadığı sorun

Sındır, yargı bağımsızlığının da önemine işaret ederek, CHP İstanbul milletvekili Eren Erdem'in havaalanında yurt dışına çıkış engeliyle karşılaştığını, sonra durumun düzeltildiğini anımsatarak, "O aslında herkeste bir tehdit algısı da yarattı." diye konuştu.

Sındır, durumun Eren hakkındaki bir fezlekelerden mi yoksa başka bir neden mi kaynaklandığını bilmediklerini açıkladı.

Bunun üzerine Sancar, fezlekeyle dokunulmazlıkların kaldırılması halinde de yurt dışına çıkış yasağı için mahkeme kararına ihtiyaç bulunduğuna işaret ederek, şu görüşlerini paylaştı:

"Keyfilik zincirleme etki yaratıyor. Bir yerde hukuku takmazsanız, örneğin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda, açıkça anayasaya ve evrensel ilkelere aykırı bir düzenlemeyi geçirdiler, bir yerde hukuksuzluk yaparsanız bunun zincirleme etki yarattığını hem bilgilerimizle hem de tecrübemizle gayet yakından tanıyoruz. Eren kardeşimize yapılan muamele münferit ve şahsi değildir. Bu keyfi yönetimin 'ben istediğim zaman, istediğime, istediğimi yaparım' anlayışının bir şekilde gösterilmesidir."

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi tartışmaları

Bu bayramın İslam aleminin uzun zamandır yaşadığı en kanlı bayram olduğunu anlatan Sancar, saldırıların bir sebebi, mantığı ve arkasında bir zihniyet bulunduğunu, bu zihniyeti okşamanın kimseye faydasının olmayacağını bildirdi.

Bu zihniyete karşı Türkiye'de ortak davranmaya ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Sancar, Suriyelilere vatandaşlık konusuna da değinerek, Cenevre Sözleşmesi'ne yönelik çekince kaldırılmadan, Türkiye'ye sığınanlara uluslararası hukukun tanıdığı güvenceleri sağlamanın mümkün olmadığını savundu.

Sancar, "Her şeyi pazarlık konusu yapmak son derece tehlikelidir. Hele öyle yerinden, yurdundan can havliyle kaçmış insanları iç siyasette ve dış siyasette malzeme olarak kullanmaya çalışmak hem gayri insanidir hem de ayrıca siyasal ve sosyal açıdan ciddi tehlikeler yaratır." diye konuştu.

Şırnak ve Yüksekova'da çekilen bayram fotoğraflarına bakıldığında çocukların yıkık evlerde şeker topladığının görüleceğine vurgu yapan Sancar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"(Terörle mücadele) adı altında böyle bir yıkım politikasının, Türkiye'yi çok uzun yıllar, büyük bir çatışma enerjisiyle tehdit edeceğini görmek lazım. Bu bayramın barış içerisinde geçmesini dilerdik ama madem şimdi başaramadık, bu bayrama çatışma olmadan giremedik, bu bayram vesilesiyle yeniden düşünmeye ihtiyaç var. Önümüzdeki bayramı en azından Türkiye'de çatışmaların durduğu, diyaloğun, müzakerelerin, barış ve demokrasi için, özgürlük ve eşitlik için başladığı bir zamanda idrak etmek istiyoruz. Hepimize, burada pek çok görev düşüyor, özellikle muhalefet partilerine, bu keyfi yönetime, kutuplaştırma ve gerilim politikalarına karşı, bizlerin barış, özgürlük ve demokrasi ekseninde ortak hareket edeceğimiz pek çok konu var. "

Sındır da terörle mücadelede başarılı olunabileceğini ve bu şekilde terörist faaliyetlerin ortadan kaldırılabileceğine işaret ederek, "Dileğimiz odur ki terör ve terörist bütün faaliyetler en kısa sürede bu ülkede son bulsun, elimine edilsin. Ama esas olan temel hak ve özgürlükler anlamında insanlarımızın birbirlerine geçmişte olduğu gibi, sevgi, kardeşlik duygusu, barış ve adalet bilgisi birlikte güçlensin, bu coğrafyada birlikte yaşayabilmemiz yeniden mümkün olsun diye diliyoruz. " dedi.

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusuna değinerek, bunun hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten Şenal Sarıhan da "Ama hukuka aykırı konuşmaktan çekinmeyen bir cumhurbaşkanıyla karşı karşıyayız. Daha tehlikeli olanı da halkın yoksulluğundan ya da zorluklarından yararlanarak, onları kendi siyasetine bağlamaya çalışan bir politika izleniyor. Şimdi Suriye'ye söylenilen bu vaat de böyle bir vaat." ifadelerini kullandı.

DSP, BBP ve Vatan Partisi'nin ziyaretleri

DSP heyetinde Genel Başkan Yardımcıları Erdinç Özdil, Dilara Tambova ile PM üyesi Uğur Gürel yer aldı.

Ziyarette, Özdil, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ın bayram tebriğini iletti.

Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesi konusuna değinen Özdil, bunun oy devşirme ve geleceğe dönük hesaplara yönelik olduğunu öne sürdü.

Sındır, CHP'nin Anamuhalefet partisi olarak Suriye konusunda üzerine düşeni yaptıklarını vurguladı.

BBP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcısı Tevfik Eren, MKYK üyesi Mehmet Türksoyu ile Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Zekiye Ülker yer aldı.

Eren, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun 2009'da hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin davada takipsizlik kararı verildiğini hatırlatarak, bu karara bayram sonrası itiraz edeceklerini ve Kahramanmaraş'a giderek bu konuya ilişkin dilekçelerini mahkemeye sunacaklarını kaydetti.

Eren, takipsizliğe ilişkin kararın gerekçesinde helikopterin düşüşünün aşırı yüke bağlandığını bildirerek, gerekçeyi mantıksız bulduklarını ifade etti.

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem başkanlığındaki heyet, CHP'ye ziyarette bulundu. Ziyarette, CHP'li Sındır, ülkenin sorunlarının çözümü için muhalefet partilerinin eylem birliği içinde olması gerektiğini ve Vatan Partisi'ne de önemli görevler düştüğünü anımsattı.

Senem, sorunların çözümü için üzerlerine düşeni yapmaya gayret ettiklerini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Siyasi Partilerde Bayramlaşma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement