Slovakya parlamentosunda kavga - Son Dakika
Güncel

Slovakya parlamentosunda kavga

- Slovakya parlamentosunda kavga Slovakya'da parlamentoda ABD ile imzalanan savunma anlaşmasının görüşüldüğü sırada oylamayı engellemek için kürsüde Slovakya bayrağı açan muhalif bir milletvekili, iktidar partisinden meslektaşının açtığı Ukrayna bayrağına su döktü.

09.02.2022 15:43  Güncelleme: 19:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Slovakya parlamentosunda kavga

BRATİSLAVA - Slovakya'da parlamentoda ABD ile imzalanan savunma anlaşmasının görüşüldüğü sırada oylamayı engellemek için kürsüde Slovakya bayrağı açan muhalif bir milletvekili, iktidar partisinden meslektaşının açtığı Ukrayna bayrağına su döktü. Oturum gergin anlara sahne olurken, Ukrayna'nın Bratislava Büyükelçiliği de olaya tepki gösterdi.

Slovakya parlamentosunda (Narodna Rada) ABD ile geçtiğimiz hafta imzalanan askeri anlaşmanın görüşüldüğü oturumda muhalefet ve iktidar partisinin milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. Muhalefet partisi aşırı sağcı Bizim Slovakyamız Partisi milletvekilleri Andrej Medvecky ve Peter Krupa, kürsüye Slovakya bayrağı ile çıkarak oturumu engellemeye çalıştı. Duruma tepki gösteren iktidar partilerinden Özgürlük ve Dayanışma Partisi milletvekilleri Jana Bitto Ciganikova ve Miroslav Ziak ise kürsüye Ukrayna bayrağı ile çıkıp Slovakya bayrağının önünde durdu. Gerilimin arttığı oturumda LSNS milletvekili Medvecky, kürsüde duran suyu Ukrayna bardağının üzerine döktü. Meclis sıralarından kalkarak destek için kürsüye gelen LSNS milletvekili Marek Kotleba ise Ukrayna bayrağını meslektaşlarının elinden çekip alırken, Miroslav Ziak'ın da maskesini kopardı.

Ziak oturumun ardından yaptığı açıklamada, bayrağı "çaldığı" için Kotleba hakkında polise suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Ayrıca Ukrayna'nın Bratislava Büyükelçiliği de parlamentoda yaşanan olaya tepki gösterdi.

"Bu anlaşmayla Slovakya egemenliğini kaybetmez, aksine müttefiklerimiz bize egemenliğimizi garanti eder"

ABD ile yapılan savunma anlaşması hakkında parlamentoya bilgi veren Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad ise yaptığı konuşmada, "Bu anlaşma ile Slovakya egemenliğini kaybetmez, aksine müttefiklerimiz bize egemenliğimizi garanti eder" dedi. Bakan Nad'ın konuşması sırasında muhalefetteki partilerin milletvekilleri ıslık çalıp, "Hainler", "Slovakya'nın işgali hazırlanıyor" şeklinde bağırdı.

Savunma anlaşması Slovakya Başsavcısı Maros Zilinka tarafından da eleştirildi. Başsavcı Zilinka, "Çekoslovakya Sosyalist Cumhuriyeti hükümeti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında 18 Ekim 1968'de yürürlüğe giren Sovyet birliklerinin Çekoslovakya'da geçici olarak kalma koşullarına ilişkin anlaşma, şu anda parlamento tarafından onaylanandan daha avantajlıydı" ifadelerini kullandı.

Tepki çeken anlaşmanın detayları

ABD ile Slovakya arasında imzalanan anlaşma, Slovakya parlamentosu tarafından onaylanırsa Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova'nın imzasına sunulacak. Parlamentoda yapılacak oylamada, muhalefet partilerinin tamamı ve hükümet partilerinin birkaç üyesi aleyhte oy kullanacaklarını açıkladı. Anlaşma, ABD askerlerinin Kuchyna ve Sliac Askeri Havalimanlarının altyapısını ve üzerinde anlaşmaya varılan diğer tesis ve tesisleri kullanmalarına izin verecek. Anlaşmaya göre ABD, Slovakya'ya askeri üslerin ve diğer tesislerin modernizasyonu için 100 milyon doların üzerinde maddi yardımda bulunacak. Anlaşma 10 yıl geçerli olacak.

Slovakya, 2004 yılında hem NATO'ya hem de Avrupa Birliği'ne katılmıştı.

Slovakya parlamentosunda kavga
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Slovakya parlamentosunda kavga - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı
    17:42 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı

    İzmir'de küçük yaştaki çocuğuna tır kullandıran ve o anları sosyal medyada paylaşan baba, idari para cezası kesilerek hakkında işlem başlatıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tırda bulunan küçük çocuğunun ehliyetsiz araç kullanmak ve kullandırmak suçundan dolayı babasına ceza kesildiğini tespit etti. Ayrıca baba ve kızı hakkında trafik güvenliğini tehlikeye atma suçlamasıyla adli işlem başlatıldı.

  • Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi
    17:41 Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi

    Uludere Katliamı'nı anmak için sosyal medya paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve başka bir yere sürülen 3 okul müdürüyle ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul müdürleri için disiplin cezaları istendiğini bildirdi.

  • Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı
    17:41 Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Çankırı'da yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine kadar 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti. Akşener, atama yapılmaması durumunda öğretmenlerin oylarına talip olduğunu söyledi ve emeklilerin durumuna benzer şekilde bu hakkı söke söke alacağını vurguladı. Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.

  • AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi
    17:41 AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi

    Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi, başkentte düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenazeye Karaaslan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve diğer siyasi isimler ile vatandaşlar katıldı.


Advertisement