SOHRAM Binlerce Kişiye Ulaştı - Son Dakika
Güncel

SOHRAM Binlerce Kişiye Ulaştı

SOHRAM-DER Genel Başkanı Mim Yavuz Binbay, dernek olarak 2013 yılında bin 350 çocuğa eğitim desteği verdiklerini belirtti.

15.02.2014 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da faaliyet yürüten İşkence ve Şiddet Mağdurları İçin Sosyal Hizmet Rehabilitasyon ve Adaptasyon Merkezi Derneği (SOHRAM-DER), 2013 faaliyet raporunu açıkladı.

Dernek Başkanı Mim Yavuz Binbay, yaptığı yazılı açıklamada, derneğin her türlü şiddetten işkence, savaş, iç karışıklık, sosyal çalkantı, aile içi şiddet ve taciz, sokakta saldırı, göçten etkilenme gibi konulardan kendisi ya da yakınları etkilenmiş kişilere sosyal hizmet, eğitim desteği, hukuksal destek, psikolojik ve fiziksel rehabilitasyon ve adaptasyon hizmeti vermek olduğunu belirtti.

"SORGULAMALARDA PSİKOLOJİK ŞİDDET ARTTI"

Binbay, son dönemlerde gözaltına alınanların sorgulamalarında büyük oranda fiziki şiddetin yerini psikolojik şiddetin aldığını ve bunun dikkatlerini çektiğini vurgulayarak, "Ne var ki, elektrik verme, falaka, Filistin askısı, saç sakal yolma, aç bırakma ve kaba dayak türünden eski işkence yöntemlerinin tümüyle ilgili iddialar da mevcudiyetini koruyor ama daha çok yeni yöntemler kullanıldığı anlatımları daha çoğunlukta. Geçen yıllara göre, gözaltına alma ve işkenceye dayalı sorgulama sayısı öngörülenden çok. Ayrıca devlet dışındaki işkence ve kötü muamele olayları yansıması geçen yıllara nazaran çok daha yüksek boyutlarda ve ne yazık ki bu olaylar gözlemlenebilmekten ve mağdurun mağduriyetini hafifletebilmek mevcut koşullarda imkânsız bir durum arz etmektedir" dedi.

"2013'TE 28 BİN KADINA ŞİDDET UYGULANDI"

2013 yılında da kadına karşı şiddet hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Binbay, "Resmi verilere göre 2013 yılında 28 bin kadın şiddete maruz kaldı. Kadın örgütlerine göre 2013'ün ilk 10 ayında 189 kadın öldürüldü. Aile sosyal politikalar bakanına göre bu sayı 136 olduğu kaydedildi. İstatistiklere göre, kadınların en önemli öldürülme nedeni yüzde 23,1'lik oranla 'ayrılık/boşanma'. Öldürülme nedenlerinde ikinci sırada ise yüzde 20'lik oranla 'kadının hayatına dair bir karar vermek istemesi' yer alıyor. 'Kıskançlık ise yüzde 8,5'lik oranla üçüncü sırada yer alıyor" diye konuştu.

"BİN 350 ÇOCUĞA DESTEK VERİLDİ"

SOHRAM'ın kuruluş amacı çerçevesinde, şiddet ortamından etkilenen çocuklara eğitim desteği projesi kapsamında bu güne kadar yaklaşık bin 350 öğrenciye eğitim desteği, psikolojik destek ve sosyal hizmet destekleri sunarak, bu çocukların eğitimlerini devam ettirebilmelerine olanak sağlandıklarına dikkat çeken Binbay, şunları kaydetti:

"İlkokul, lise, ortaokuldan beri destek verdiğimiz çocuklarımızdan bazıları üniversiteyi bitirip bizi gururlandırarak başarıyla hayata atıldı. Üniversiteye giremeyen lise mezunu çocuklarımız toplumla barışık ve eğitimli birer birey olarak yaşama daha güçlü tutundu. 2012–2013 eğitim yılında 21 gönüllü öğretmenle etüt dersleri, tamamlayıcı kurslar üniversite (LYS) ve (SBS) hazırlık, açık öğretim kursları verildi. Bu hizmetlerimizden toplam 164 öğrenci yararlandı. Aynı eğitim yılında üniversite sınavlarına katılan 14 öğrencimizden 12'si sınavı kazanarak üstün bir başarı gösterdi. Halen 104 öğrenci, kurumumuzun desteklerinden faydalanarak, üniversiteye devam etmektedir. 27 öğrencimiz ise üniversite eğitimini bitirdi."

"2 BİN 600 KİŞİ PSİKOLOJİK DESTEK GÖRDÜ"

Derneğin psikolojik destek biriminin bir travma bölgesi olan bölgede, psikolojik desteğin önemini ve gerekliliğini 12 yılda 2 bin 600'ü aşkın mağdura hizmet vererek gösterdiğini anlatan Binbay, "Bu etkinliğimiz sonucunda psikoterapinin önemi bölgemizde önemsenir bir gerekliliğe dönüşmüştür. Her yıl olduğu gibi 2013 yılında da görüşmeye başvuranların çoğunlukla kadınlar olduğu görülmektedir. Bu da toplumsal yaşantıda feodalitenin baskıcı aile yaşantısına getirdiği sonuçların etkisidir. Aile içi şiddet, dayak formatından çıkarak aile içi taciz, cinsel istismar yaşantılarının açığa çıkması şeklinde hemen olmasa da psikolojik destek süreci içerisinde ortaya konan gerçekler olarak saptanmaktadır. Bu durumdan mağdur bayanların da görüşme sürecinde öncelikle maruz kaldıkları bu davranışı pasif kabullenme boyutundan aktif farkındalık boyutuna, bu durumla yaşayabilme ve mücadele edebilme düzeyine geçebildikleri gözlenmiştir. Merkezimiz 2013 yılında ise 179 şiddet, işkence, göç ve savaş mağduruna tedavi hizmeti vermiştir. Bu mağdurlardan en küçüğü 11, en büyüğü ise 57 yaşındadır. Ayrıca başvurucularımızdan 103 kadın, 76'sı erkektir" dedi.

"32 BİN 500 PARÇA EŞYA DAĞITILDI"

Dernekte bulunan butikte ihtiyaç sahiplerine kullanılmış veya kullanılmamış elbise ve eşya dağıtımı yaptıklarına da işaret eden Binbay, "Bu amaçla 2013 yılında, 5 bin 267 kişi elbise ve eşya bağışlandı. Bu dağıtımlarda yaklaşık 32 bin 500 parça elbise ve eşya dağıtıldı. Hukuk danışma hizmetimizden ise 49 kişi yararlandı. Dernek olarak Suriye'deki iç savaştan kaçan 367 sığınmacıya da psikolojik, sosyal, hukuksal, eğitim, sağlık, gıda yardımı dil kursu destekleri çerçevesinde çeşitli hizmetler sunduk" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel SOHRAM Binlerce Kişiye Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement