Solingen'de 29 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler anıldı - Son Dakika
Güncel

Solingen'de 29 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler anıldı

Almanya'nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için yakılan evin önünde anma töreni yapıldı.

29.05.2022 18:02  Güncelleme: 20:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'nın Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993'te ırkçılar tarafından kundaklanan evde hayatını kaybeden 5 Türk için yakılan evin önünde anma töreni yapıldı.

Törene, Untere Werner Caddesi üzerindeki evlerinde 29 yıl önce yaşanan faciada 5 aile ferdini yitiren anne Mevlüde Genç ile baba Durmuş Genç'in yanı sıra yaşamını yitirenlerin yakınları ile yetkililer katıldı.

Solingen Belediyesi öncülüğünde organize edilen anma töreninde, Kur'an-ı Kerim okundu.

Türkiye'nin Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, burada yaptığı konuşmada, ırkçı saldırıda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak, onları rahmetle andıklarını söyledi.

Karaarslan, şu ifadeleri kullandı:

"Hepiniz çok iyi biliyorsunuz, yangında 2 kızı, 2 torunu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde anne ve Genç ailesinin diğer tüm fertleri, kundaklamanın ilk gününde, acıları çok tazeyken dahi daima sevgi ve saygı dilini kullandı, yüreklerinde asla nefret ve düşmanlığa yer vermedi, şiddeti değil barışı teşvik etti, hoşgörü içinde bir arada yaşama çağrısında bulundu ve gerçekten eşine az rastlanır bir sağduyu örneği gösterdi. Çünkü bir daha başka canlar yanmasın istediler çünkü ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı en doğru cevabın bu olduğunu biliyorlardı."

Solingen faciasının 29 yıl sonrasında Almanya'da başka ırkçı saldırılar da yaşandığını hatırlatan Karaarslan, şunları kaydetti:

"Solingen'den sonra NSU cinayetleri, Lugwigshafen ve Hanau dahil olmak üzere bugüne kadar 50'den fazla insanımız ırkçı saldırılarda hayatlarını kaybetti. Hala camilerimize yönelik çeşitli saldırılar da yaşanmakta. Sayın Angela Merkel'in dediği gibi 'ırkçılık bir zehirdir'. Bu zehrin kangren olmadan toplumun bünyesinden atılması ise topyekün ve sürekli bir çaba gösterilmesini zorunlu kılmaktadır. Sadece her cinayetten sonra faillerin yakalanmasına yönelik çabalar ve hayatını kaybedenlere taziyede bulunulması veya faciaların yıl dönümlerinin anılması, sorunu ortadan kaldırmamaktadır.

Irkçılığı ve yabancı düşmanlığını yaratan siyasi ve sosyal iklimin köklü bir biçimde değişmesi, terör saldırılarının irdelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Almanya'daki Türklerin, kendilerini tam anlamıyla evlerinde hissetmeleri, tedirginlik yaşamamaları her iki ülkenin ve toplumun ortak hedefidir."

Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach da 1993'te Solingen'de 5 kişinin katledilmesiyle büyük bir suç işlendiğini, bu vahim olayın üzüntüsünü yakından hissettiklerini belirterek, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Çevre sakinleri ile çeşitli dernek temsilcilerinin katıldığı törende, Solingen katliamında hayatını kaybedenler için ırkçılık karşıtı anıtın önüne çiçekler konularak saygı duruşunda bulunuldu, hep birlikte dualar edildi.

Failler, yaşamlarını Almanya'da sürdürüyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki Solingen kentinde, 29 Mayıs 1993'te Genç ailesinin Untere Werner Caddesi'ndeki evleri kundaklanmış, saldırıda Gürsün İnce (28), Hatice Genç (19), Gülüstan Öztürk (12), Hülya Genç (9) ve Saime Genç (5) hayatını kaybetmişti.

Yakalanan failler Markus Gartmann, Felix Köhnen, Christian Reher ve Christian Buchholz, hapis cezalarını çektikten sonra serbest bırakıldı.

Failler, yaşamlarını Almanya'da sürdürüyor.

Solingen\'de 29 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler anıldı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Solingen'de 29 yıl önce düzenlenen ırkçı saldırıda yaşamını yitirenler anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi
    14:00 Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi

    Adıyaman'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi. Adıyaman Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına seçim sürecinde yapılması ve yapılmaması gereken konular hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, vatandaşların daha rahat oy kullanabilmesi için alınan tedbirler ve konteyner kentlerdeki sandık kurulumu gibi konular da ele alındı.

  • Bolu'da Hafif Ticari Araç Devrildi: 1 Yaralı
    13:59 Bolu'da Hafif Ticari Araç Devrildi: 1 Yaralı

    Bolu'nun Paşaköy Mahallesi'nde meydana gelen kazada, otomobil ile çarpışan hafif ticari araç devrildi. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement