Soma'da İşçi, Memur ve Stk Üyeleri 301 Madenci İçin Yürüdü (2) - Son Dakika
Güncel

Soma'da İşçi, Memur ve Stk Üyeleri 301 Madenci İçin Yürüdü (2)

Soma\'da İşçi, Memur ve Stk Üyeleri 301 Madenci İçin Yürüdü (2)

Sanatçılardan DESTEK Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından DİSK, KESK, TTB, TMMOB'un çağrısıyla yapılan yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı.

16.05.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanatçılardan DESTEK

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından DİSK, KESK, TTB, TMMOB'un çağrısıyla yapılan yürüyüşe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Kaya, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Başkanı Beyazıd İlhan, CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Musa Çam, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün yanı sıra ünlü sanatçılardan Tarık Akan, Jülide Kural, Nergiz Çorakçı, Galip Yavuz, Itır Esen, Özgür Çevik, Somalı ailelere destek verenler arasında yer aldı.

ÇOCUKLARIYLA EN ÖNDE YÜRÜDÜ

Yürüyüş korteji geçtiği sırada evlerinin balkonlarına çıkan, kaldırımda duran Somalılardan da büyük destek gördü. Yürüyüşün en önünde bulunan şehit madenci aileleri arasında en büyük ilgiyi ise, 'Adalet istiyoruz, hesap soracağız' pankartını taşıyan şehit madenci Bilal Bilgi'nin eşi ve çocukları gördü. Bilal Bilgi'nin eşi Ummuhan Bilgi, 8 yaşındaki oğlu Niyazi Bilgi ve 2.5 yaşındaki oğlu Ali Bilgi ile birlikte adalet istedikleri pankartı yan yana tutup taşıdı.

Yürüyüş korteji yaklaşık 1.5 saatlik yürüyüşün ardından, mitingin yapılacağı kaymakamlık binası önündeki Cengiz Topel Meydanı'na ulaştı. Bu sırada yürüyüş sırasında sokak arasından laf atan bir grup ile yürüyüşteki işçiler arasında sözlü tartışmanın da yaşandığı öğrenildi.

ACILARINI TEPKİLERİNİ DİLLENDİRDİLER

Kortejin alanı doldurmasının ardından konuşma yapan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Kaya, "Mayamız, acılarımız, çilekeşliğimiz aynı. Azgın sömürü çarklarında, dünyada milyonlarcasını Soma kara deliklerinde 301 tanesini, Ermenek'te, inşaatlarda tersanelerde onlarcasını daha fazla kar uğruna yitirdiğimiz ve yitirmeye devam ettiğimiz sınıf kardeşlerimin anıları önünde saygıyla eğiliyorum" dedi.

Çalışanlardan, bu ülkenin bir avuç muktediri, bir avuç efendisi için ölümüne koşullara razı olmalarının istendiğini söyleyen Şaziye Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maden patronlarının, inşaat vurguncularının, gemicik zenginlerinin, daha fazla karı için ölüyoruz. Razı değiliz itiraz ediyoruz. Yoksulluk, açlık sefalet, ölüm bizim kaderimiz olamaz. Ey AKP her gün televizyonlarda, 'biz yaparız' 'biz yaptık' reklamlarını çakıyorsunuz gözümüze, evet siz yaptınız. 13 yıllık iktidarınız boyunca sermayenin damarında akan, kar isteyen kanını beslediniz. Toprağımızı, suyumuzu, ağaçlarımızı, kıyılarımızı hepsini sermayeye peşkeş çektiniz. Bu yaptıklarınızı desteklemek ve özendirmek, sermayedarları güvence altına almak için onlarca yasa çıkardınız. Onlarca kurum oluşturdunuz. Bizim için mi çıktı, afet ve acele kamulaştırma yasaları, ÇED muafiyetleri, bütünşehir yasaları? Evet yaptınız 13 yıllık icraatlarınızla, taşeron işçi sayısını 5 katına çıkardınız. 13 yıllık iktidarınızda yüzlerce kadın ve çocuk cinayeti işlendi. Kamu maden işletmelerini, rödövans, taşeron hizmet alımı yöntemlerle özelleştirdiniz. Biz adalet istiyoruz. Bu davanın peşini bırakmayacağız. Bu davanın tarafıyız, sözcüsüyüz. Çünkü bu dava Türkiye işçi sınıfının davasıdır."

KANİ BEKO: AŞAĞIDA ÖLÜM VAR, YUKARIDA AÇLIK

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise konuşmasına bir işçinin "Aşağıda ölüm var, yukarıda açlık. Aşağıdaki ölüm bir olasılık, yukarıdaki açlık ise kesin" sözleriyle başladı. Beko, şunları söyledi:

"Buradaki işçi arkadaşlarım, çocukları aç kalmasın diye, çocukları okusun diye, sefalet ücretleriyle, kölece ölümüne çalışıyor. Hükümet bu bölgede ilk olarak tarımı yerle bir etti. Tütünü pamuğu bitirdi. Zeytini bitirdi. Burada bir sosyal cinayet işlediler. Böylece insanları açlığa mahkum ettiler. Sonra o güzelim insanları hiçbir önlem alınmayan maden ocaklarına inmeye zorladılar. Yani insanları diri diri gömdüler. İşçi güvenliği ve tedbirleri alınmamış ocakta, 301 işçiyi ölüme sürdüler. Siz burada hükümeti ne zaman gördünüz? Ocaklarda işçilerin canı için önlem alırken göndünüz mü? İşçiyi ölüme sürükleyen bürokrattan, bakanlarından hesap soran bir devlet gördünüz mü? Soma'da devleti katliamdan sonra gördük. Bakanı, başbakanı korumak için gelen TOMA'ları, polis ordusunu, gördük. Devleti Somalıya tekme atarken, küfür ederken gördük. Peki devlet bu kadar önlemi, işçiyi korumak için aldı mı? Almadı. Enerji Bakanı, Çalışma Bakanı, Maden İşleri Genel Müdürü, TKİ yöneticileri, Soma Holding'e ruhsat verenler rödövans sistemini altına imza atanlar yargılanmadan bu hesap kapanmaz."

MADENCİ ANNESİ: OĞLUMUN DA ARANIZDA OLMASINI İSTERDİM

Mitingde ayrıca TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Başkanı Beyazıd İlhan da birer konuşma yaptı. Şehit madenci annesi Elmas Kaya da aileler adına konuştu. Elmas Kaya, "Oğlumun da sizin yanınızda olmasını, sizin aranızda olmasını, size destek vermesini isterdim. Ama o maden şehitliğinde yatıyor. Adaletin yerini bulmasını, suçluların cezalandırılmasını istiyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Soma Çocuk ve Madenci Korosu bir mini konser verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma'da İşçi, Memur ve Stk Üyeleri 301 Madenci İçin Yürüdü (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement