Soma'da Madencilere İşbaşı Mesajı - Son Dakika
Güncel

Soma'da Madencilere İşbaşı Mesajı

Soma\'da Madencilere İşbaşı Mesajı

CHP'li Özel, "Dayıbaşılar, 'Gelen gelir gelmeyen kendi bilir, gelmeyenin ücretini ödemeyeceğiz' diye işçilerin telefonuna mesajlar gönderiyor." dedi.

25.05.2014 14:08  Güncelleme: 16:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel verilen sözlere rağmen, Soma maden faciasının meydana geldiği maden ocağının da bağlı bulunduğu holding bünyesindeki diğer 2 maden ocağına madencilerin mesaj yoluyla işe çağrıldığını söyledi. Özel, "Dayıbaşılar, 'Gelen gelir gelmeyen kendi bilir, gelmeyenin ücretini ödemeyeceğiz' diye işçilerin cep telefonuna mesajlar gönderiyor" dedi. İşçiler de cep telefonlarına gelen mesajı gösterip açıklama beklediklerini belirtti.

HABER SONRASI FLAŞ GELİŞME

Mesaj haberinin kısa sürede yayılmasından sonra flaş gelişme yaşandı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Maden çağrısını geri çekiyor. Kimse bu gece servislere gitmesin. Servisler kalkmayacak." dedi.

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Soma'da facianın yaşandığı maden ocağının da bağlı bulunduğu Soma Holding bünyesindeki Ata Bacası ve Işıklar maden ocaklarında çalışan işçilerin sessiz eylemi, geçen cuma günü, hükümet adına yapılan açıklamanın ardından son bulmuştu. Ancak bugün saat 12.30 sıralarında CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile bir grup maden işçisi, Kaymakamlık önünde basın mensuplarına açıklama yaptı.

"SÖZLER TUTULMADI"

Maden faciasından sonra Başbakan'ın işçilere verdiği sözlerden en önemlisinin ihlal edildiğini savunan Özgür Özel, şunları söyledi: "Sözlerin birincisi, istemeyen hiç kimsenin madene inmeye zorlanmayacağıydı. Hatta 1 Haziran'a kadar herkes izinli sayılacaktı. Başbakan'ın ifadesine göre güvenlik önlemleri alınıncaya kadar kimse inmeyecekti madene, bunun 2- 3 ayı bulabileceğini söyledi. İlk söz kimsenin madene inmeye zorlanamayacağıydı. Bağımsız otoriteler madene girişte sorun olmayacağını, güvenli olduğunu söyledikten sonra madene girilmeli. Ancak dün (cumartesi) akşam saatlerinde 'dayıbaşılar' işçilere 'kendinizi iyi hissederseniz madene gelecekseniz' dedi. Arkadaşlar maden işçisinin kendini iyi hissetmesi başka bir şey. O 301 can da kendini iyi hissediyordu. Ama ne oldu? O maden ocağı Türkiye'nin en güvenli maden ocağı sayılıyordu, Ata Bacası ve Işıklar maden ocaklarının daha güvensiz olduğu söyleniyordu. Dayıbaşılar, 'Gelen gelir gelmeyen kendi bilir, gelmeyenin ücretini ödemeyeceğiz' diyor. Cep telefonuna mesajlar gönderiliyor. Önce olmadığı iddia edilen, sonra usta başı denilen, ekip başı olarak ve dayıbaşı olarak nitelendirilen kişiden gönderilen mesajlar burada, yarın işbaşı yapmaları isteniyor."

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SESLENDİ

CHP Milletvekili Özgür Özel, işçilere söz veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslendiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi buradan Başbakan ve bakanlara sesleniyoruz; Söz vermiştiniz. Gelsin biri söylesin. Bu insanlara bir cevap versinler, bu ne demek oluyor? Arkadaşları dağıtıyorlar, daha birinci prensip ertesi gün ihlal ediliyor. Biz işçilerin yanında oturduk. Kimseye eylemi bitirin bitirmeyin demedik. Gelinen noktada, beni madencilerin eşleri aileleri arıyor, bugün burada bunu konuşacağız. Sayın Bakanla, sayın Kaymakamla temas edelim, onlardan bir söz alalım. Eğer o söz madene inmeyenin de işinden olmayacağı yönünde ise sorun yok. ya da madenin kapanmaması için nöbetçiler bırakılacaksa onu da konuşabiliriz ama bu gönderilen mesajlarla ilgili Kaymakamla görüşeceğim."

Işıklar Maden Ocağı'nda çalışan 28 yaşındaki Ferdi Özmen de cep telefonuna gelen mesajı gösterdi. Mesajda, '26.05.2014 Pazar günü akşamı işbaşı yapılacaktır' notu bulunduğu görüldü. İşçiler net bir yanıt gelinceye kadar Kaymakamlık hizmet binası önünde bekleyeceklerini söyledi.

"İŞE GELİN" ÇAĞRISI GERİ ÇEKİLDİ

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, "Maden çağrısını geri çekiyor. Kimse bu gece servislere gitmesin. Servisler kalkmayacak" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı'yla görüşmesinin ardından madencilerle bir araya geldi. Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait Ata ve Işıklar madenlerinde çalışan işçilere yapılan 'İşe gelin' çağrısının maden tarafından geri çekildiğini söyleyen Özel, "Teftiş kurulu başkanının göstermiş olduğu iradeyle maden çağrısını bu gece için aşmış durumdayız. Maden çağrısını geri çekiyor. Kimse bu gece servislere gitmesin. Servisler kalkmayacak. Bundan sonra yapılacak duyurular takip edilsin. Hükümetin sorumluluğunda, 'siz bir isteyin biz beş vereceğiz' diyip ertesi gün işçilerin madene götürülmesine seyirci kalmak da olmamalıdır." dedi.

"MADENCİNİN MADENCİDEN BAŞKA DOSTU YOK"

Özel, Çalışma Bakanlığı ve Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan verilen sözlerin yerine getirilmesini beklediklerini dile getirdi. 1 Hazirana kadar işçilerin madene girmeyeceğini anlatan Özel, şöyle konuştu: "Bu belirsizliğin ortadan kalkması için Teftiş Kurulu Başkanı yarın Soma'ya gelecek. Burada zaten 8 kişilik bir ekip var ama İmbat'ı denetliyorlar. Diğer madenlere girip onlara baktıktan sonra 'Şu kadar ekiple üretimin sağlanması değil ama güvenliğin ve teftişin de sağlıklı yapılabilmesi için bir çalışma yapılabilir' denirse. Kaymakamlık da bunu ifade ettikten sonra belli bir sayıda gönüllüye ihtiyaç olabilir. Girmeyene belli bir hak kaybı olmaması gerekir. Yarın öbür gün bu işçilere maaş verilmezse verilen söz tutulmamış demektir. Ama sıkı bir takip birlik ve beraberlik gerekiyor. Görülüyor ki madencinin kendinden başka bir dostu olmadığı dün geceden beri yaşadıklarımızdan görülmüştür."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Soma'da Madencilere İşbaşı Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • VATANDAŞ: HER TAŞIN ALTINDAN CHP ÇIKIYOR.BU PARTİ KAPATILMALI,TARİHTEN SİLİNMELİ BENCE. 12 26 Yanıtla
  • VATANDAŞ: YATARAKMI MAAŞ ALACAKLAR,DİKKATİNİ ÇEKERİM KAZA OLAN DEGİL KAZA OLMAYAN MADENCİLERE DİYOR.İŞ BAŞI YAPILACAK DİYE.ONLARIN MAAŞINI CHP VERECEKSE SORUN YOK.İŞE İHTİYACI OLAN İNSANLAR ORAYA GİDİP ÇALIŞMALI ÖYLEYSE. 9 15 Yanıtla
  • taseron: Bende kamuda taseron olarak calisiyorum.kopek kadar degerimiz yok.allahin kazabi buyuk olacak.. 18 2 Yanıtla mnmn: çogunuzda gidip bunlara oy veriyorsunuz size müstahak 0 0
  • hüsnü polat: arkadaşlar seçime az kaaldı.kömür gerek.kömür olmmazsa seçim olmaz.ateş düştüğü yeri yakar.iktidar soma sahibini tanımıyorum diyor ha ha ha.... nekadar komik o lokmayı chp liye mi verecek.enerji bakanı koltukta oturup keyfine bakıyor kım somayı denetlıyor ki? hepsı yandaş denetım uuzmanı ne yapsın kı?imzalamazsa işten atılacak.bu ülkede ne insan hakkı ne de vicdan var,vicdan olsaydı asgarı ücret olmazdı. somadakı kardeşlerim için o gün yemek yemedim içim kan ağladı.hepsini saygıyla anıyorum ailelerine sabır diliyorum. 8 6 Yanıtla
  • Ulan bator: bu olayı da yılmaz özdile yıkıp sıyırdılar. e ne diyelim şimdi sokağa çıkıp protesto etsek sayımız 5000 i geçmez. sonra da hakkımızda hükümeti yıkmaya çalışmak iddiasıyla dava açarlar.ne desek boş. 11 3 Yanıtla
  • taner: cep telefonundaki tarih neden 26.05.2014 anlamis degilim. bugun 25.05.2014. tabi o mesaji gonderelere guzel bir kufur ile cevap verilebilir. 3 1 Yanıtla
  • Afyonkarahisar'da Okul Sporları Badminton Müsabakaları Başladı
    12:50 Afyonkarahisar'da Okul Sporları Badminton Müsabakaları Başladı

    Afyonkarahisar'da düzenlenen Okul Sporları Badminton müsabakaları, Çiğiltepe Spor Salonu'nda başladı. Genç sporcular, yeteneklerini sergileme fırsatı buldu. Müsabakaların açılışına katılan İl Müdürü İsmail Hakkı Kasapoğlu, sporun bedensel, zihinsel ve sosyal gelişime katkı sağladığını vurgulayarak genç sporculara başarılar diledi.

  • İstanbul Zeytinburnu'nda Kediye İşkence İddiasıyla Gözaltına Alındı
    12:49 İstanbul Zeytinburnu'nda Kediye İşkence İddiasıyla Gözaltına Alındı

    İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, sosyal medyada paylaşılan kediye işkence görüntüsü üzerine çalışma başlattı. Şüpheli, kedinin arkadaşına ait olduğunu ve kasıtlı şiddet uygulamadığını savundu. Kedi sağlık durumu iyi olmasına rağmen hayvan barınağına teslim edildi.

  • Batman'ın Hasankeyf ilçesinde kurdun yiyecek araması kameraya yansıdı
    12:49 Batman'ın Hasankeyf ilçesinde kurdun yiyecek araması kameraya yansıdı

    Hasankeyf ilçesine bağlı Yakaköy'de bir kişi, aracıyla seyir halindeyken, üzüm bağında yiyecek arayan kurdu fark etti. Cep telefonu kamerasıyla kurdu görüntüleyen Aziz Can Orhan, 'Aracımı durdurdum ve cep telefonuyla çekim yaptım. Islık çalmaya başlayınca kurt ormanlık alana doğru kaçtı.' dedi.

  • Samsun Bafra Narkotik Büro Amirliği'nden silah operasyonu: 3 gözaltı
    12:47 Samsun Bafra Narkotik Büro Amirliği'nden silah operasyonu: 3 gözaltı

    Samsun Bafra Narkotik Büro Amirliği ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kemalpaşa ve İğdir Mahallerinde N.K., V.K. ve A.K. isimli şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda 2 adet ruhsatsız av tüfeği, 1 adet kurusıkı silah ve 5 adet dolu kartuş ele geçirildi. 3 şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • Siirt Valisi Kemal Kızılkaya Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:45 Siirt Valisi Kemal Kızılkaya Başkanlığında Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Siirt Valisi Kemal Kızılkaya başkanlığında yapılan Seçim Güvenliği Toplantısı'nda, seçimle ilgili mevzuat ve genel esaslar, güvenlik tedbirleri, yasal sorumluluklar ve seçim günü yasakları gibi konular görüşüldü. Vali Kızılkaya, Siirt'te seçimlerin huzur ve güven içinde tamamlanması için gerekli tedbirlerin alındığını belirtti.

  • Afyonkarahisar Emirdağ'da Kitap Okuma Etkinlikleri Artacak
    12:45 Afyonkarahisar Emirdağ'da Kitap Okuma Etkinlikleri Artacak

    Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı Osman Bilici, kitap okuma konusunda gerçekleştirilecek etkinliklerin arttırılmasının önemli olduğunu belirterek, bu yönde yapılacak çalışmaları destekleyeceklerini ifade etti. Emirdağ İlçe Halk Kütüphanesinde düzenlenen 60. Kütüphane Haftası etkinliğine katılan Bilici, en çok kitap okuyanlara derecesine göre kitap, kitap kurdu belgesi ve hediyeler takdim edildiğini söyledi. Kaymakam Bilici, ilçede bu tür etkinlikleri artırmak ve teşvik etmek için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

  • Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı
    12:44 Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi Üniversite Öğrencileriyle İftar Yaptı

    Eskişehir İl Müftülüğü ve Osmangazi İlahiyat Fakültesi, Ramazan ayının bereketini ve manevi atmosferini üniversite öğrencileriyle paylaşmak için bir araya geldi. İl Müftüsü Bekir Gerek, öğrencilerle birlikte iftar programında buluşarak Ramazan ayının paylaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurguladı. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek
    12:43 Çin, inovasyonla gücünü artırmaya devam edecek

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in gücünü inovasyondan alan kalkınma stratejisine bağlı kalacağını ve bilimsel ve teknolojik inovasyonlar yoluyla endüstriyel inovasyonu teşvik edeceğini belirtti. Zhao ayrıca, Çin'in diğer ülkelerle işbirliğini güçlendirmeye, yeni ekonomik büyüme noktaları geliştirmeye ve yapay zeka sektörünün sağlıklı gelişimini teşvik etmeye istekli olduğunu vurguladı.

  • Bahçelievler'de Şüpheli Varil Cinayeti
    12:43 Bahçelievler'de Şüpheli Varil Cinayeti

    Bahçelievler'de bir kişiyi bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen şüpheli, cesedi varile koyup yakmakla suçlanıyor. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri, varil içerisinde yanmış bir ceset buldu. Yapılan incelemede, iş yerinde kan lekeleri ve kanlı bir bıçak bulundu. Cesedin Mustafa Bayraktar'a ait olduğu belirlendi. Şüpheli B.T, polis tarafından gözaltına alındı ve ifadesinde maktulü annesine sarkıntılık ettiği için öldürdüğünü iddia etti.

  • Esenyurt Belediyesi Yollarda Asfalt Kaplama Çalışması Yapıyor
    12:42 Esenyurt Belediyesi Yollarda Asfalt Kaplama Çalışması Yapıyor

    Esenyurt Belediyesi, ilçe genelinde eskiyen ve bozulan yollarda asfalt kaplama çalışması yaparken, mahalleleri de yeni bir görünüme kavuşturuyor.


Advertisement