Somuncu Baba'nın 6 Asırlık Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika
Güncel

Somuncu Baba'nın 6 Asırlık Geleneği Yaşatılıyor

Malatya'da "Somuncu Baba" olarak da bilinen alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli'nin yaklaşık 6 asır önce kendine özgü tarifle hazırladığı ekmek, Hulusi Efendi Vakfınca üretilerek Türkiye'nin dört bir yanındaki iftar sofralarına ulaştırılıyor.

09.06.2018 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AYHAN İŞCEN - Malatya'da "Somuncu Baba" olarak da bilinen alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli'nin yaklaşık 6 asır önce kendine özgü tarifle hazırladığı ekmek, Hulusi Efendi Vakfınca üretilerek Türkiye'nin dört bir yanındaki iftar sofralarına ulaştırılıyor.

Anadolu'nun manevi mimarlarından Şeyh Hamid-i Veli'nin 600 yıl önce Bursa'da, çilehanesinin yanına yaptırdığı fırında pişirip çarşı pazar dolaşarak "Somunlar müminler" nidasıyla insanlara dağıttığı rivayet edilen ekmeği, 24. kuşaktan torunu olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi adına Darande'de kurulan vakıf tarafından 26 yıldır üretiliyor.

Somuncu Baba'nın şifalı ekmeğinin sırrını muhafaza eden vakıf, Somuncu Baba Külliyesi yakınlarına yaptırdığı fırında ramazan boyunca 100 binin üzerinde ekmek üreterek, temsilcileri aracılığıyla Türkiye'nin dört bir yanındaki iftar sofralarına ücretsiz ulaştırıyor.

Hulusi Efendi Vakfı Eğitim Müdürü Resul Kesenceli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekmeğin özel tarifinin yazılı olduğu belgenin 600 yıldır Somuncu Baba'nın soyunda bulunduğunu söyledi.

Her ramazanda bu tarifle hazırlanan 100 bini aşkın ekmeğin, iftar sofralarında ikram edilmesi için Türkiye genelindeki temsilciliklere gönderildiğini belirten Kesenceli, "Somuncu Baba ekmeği, 600 yıllık bir tat. Özel bir tarifle hazırlanır, içinde değişik gıdalar bulunur, örneğin bal konulur. Ayrı bir rayihası (aroma, hoş koku) vardır. Ekmekten tadan kişiler, ayrı bir mutluluk duyar." diye konuştu.

Önemli gün ve gecelerde de dağıtılıyor

Kesenceli, vakıf olarak Somuncu Baba'nın hatırasını yaşatmak için ramazanda ve yıl içinde önemli gün ve gecelerde ülke genelinde ekmek dağıttıklarını dile getirdi.

Hulusi Efendi'nin 24. kuşaktan Somuncu Baba'nın torunu olduğunu anlatan Kesenceli, "Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi adına kurulan vakıf tarafından ramazan ayı boyunca ülke genelinde 100 binin üzerinde ekmek vatandaşlara ikram ediliyor. Bu ekmek Somuncu Baba Hazretleri'nin ikramıdır, asla parayla satılmaz." ifadelerini kullandı.

Somuncu Baba ekmeğinden alan Ökkeş Yanık da böylesine güzel bir geleneği yaşattığı için Hulusi Efendi Vakfına teşekkür ederek, gönüller sultanı Somuncu Baba'nın lezzetli ekmeğini herkesin tatması gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Somuncu Baba'nın 6 Asırlık Geleneği Yaşatılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement