Son dakika: ABD'de Oklahoma Valisi, ordudaki aşı zorunluluğu nedeniyle Biden yönetimine dava açtı - Son Dakika
Güncel

Son dakika: ABD'de Oklahoma Valisi, ordudaki aşı zorunluluğu nedeniyle Biden yönetimine dava açtı

Son dakika: ABD\'de Oklahoma Valisi, ordudaki aşı zorunluluğu nedeniyle Biden yönetimine dava açtı

Son dakika haberine göre ABD'nin Oklahoma eyaleti Valisi Kevin Stitt, emrindeki Ulusal Muhafız birliğine yönelik yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı zorunluluğunu kaldırarak Biden yönetimine dava açtı.

03.12.2021 16:36  Güncelleme: 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin Oklahoma eyaleti Valisi Kevin Stitt, emrindeki Ulusal Muhafız birliğine yönelik yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı zorunluluğunu kaldırarak Biden yönetimine dava açtı.

Vali Stitt adına federal mahkemeye verilen dava dilekçesinde, ABD Başkanı Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin davalı gösterildi.

Dava dilekçesinde, mahkemeden Kovid-19 aşısının zorunlu kılınmasının anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesi ve aşı olmak istemeyen Oklahoma Ulusal Muhafızlarının ücretlerinin kesilmesinin engellenmesi talep edildi.

"Bu uygulama, birçok Oklahoma Ulusal Muhafız üyesinin aşı yaptırmak yerine istifa etmesine yol açıyor. bu durum Oklahomalıların güvenliğine ve ulusal güvenliğine onarılamaz bir şekilde zarar verecek." denilen dilekçede, sadece Oklahoma eyaleti Ulusal Muhafızları değil, tüm ordunun aşı zorunluluğundan muaf tutulması talep edildi.

Stitt, davaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD anayasasının 32. bölümüne göre federal bir göreve çıkarılmadığı sürece Ulusal Muhafızlar üzerinde tek yetki sahibinin vali olduğunu vurguladı.

Biden yönetiminin özellikle son 30 yılın en yüksek enflasyonun ortaya çıktığı bir dönemde askeri maaş çekleriyle siyaset yapmasının "mantıksız" olduğu belirtilen açıklamada, "Ulusal Muhafız üyelerini maaşlarıyla tehdit etmek, açıkça yasa dışı ve haksızdır, çünkü aşılanmamış aktif görevli personelin maaşları kesilmez. Biden yönetiminden gelen bu endişe verici anayasaya aykırı federal baskı modeline karşı Oklahoma'yı korumak için savaşmaya devam edeceğim." ifadelerine yer verildi.

Austin, 24 Ağustos'ta orduya Kovid-19 aşısını yaptırma emri vermiş ancak görevin icrasını ilgili kuvvet komutanlıklarına bırakmıştı.

Ulusal Hava Muhafızları ve Hava Kuvvetleri rezerv personelinin 2 Aralık'a kadar aşılanması zorunlu tutulmuştu.

Stitt, Austin'den eyaletinin Ulusal Muhafızlarının aşıdan muaf tutulmasını istemişti.

Austin ise hafta başında Vali Stitt'e yolladığı mektupta, aşı zorunluluğunun tüm ordu için geçerli olduğunu ve Oklahoma eyaleti Ulusal Muhafızlarından aşı olmayanların idari işlem göreceğini ifade etmişti.

ABD'de Ulusal Muhafızların kimin kontrolünde olduğuna ilişkin iki federal yasa bulunuyor.

ABD anayasasının 32. bölümünde, federal bir göreve çıkarılmadığı sürece Ulusal Muhafızların valilerin emrinde olduğu belirtiliyor ancak anayasanın 10'uncu bölümüne göre ise ABD Başkanı muhafızları harekete geçirebiliyor ve bu görevlerdeki birlikler federal otoriteye tabi oluyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika: ABD'de Oklahoma Valisi, ordudaki aşı zorunluluğu nedeniyle Biden yönetimine dava açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement