Son dakika haber! Anadolu'nun lezzetleri 'Halkın Mutfağı' ile evlere taşınıyor - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika haber! Anadolu'nun lezzetleri 'Halkın Mutfağı' ile evlere taşınıyor

Son dakika gelişmesine göre Anadolu'nun lezzetleri 'Halkın Mutfağı' ile evlere taşınıyor Günaydın Restoran Zincirleri Kurucu Ortağı Cüneyt Asan ve Halk Mutfakları Araştırmacısı Adnan Şahin Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen yöresel mahsulleri 'Halkın Mutfağı' programı ile evlere taşıyor.

18.12.2020 11:32  Güncelleme: 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu'nun lezzetleri 'Halkın Mutfağı' ile evlere taşınıyor

İSTANBUL - Günaydın Restoran Zincirleri Kurucu Ortağı Cüneyt Asan ve Halk Mutfakları Araştırmacısı Adnan Şahin Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen yöresel mahsulleri 'Halkın Mutfağı' programı ile evlere taşıyor.

'Emek olmadan yemek olmaz' sloganıyla yola çıkan Cüneyt Asan ve Adnan Şahin 'Halkın Mutfağı' adıyla gerçekleştirdikleri programda yöresel mahsulleri tanıtarak mahsullerin sofraya gelene kadar nasıl bir emekten geçtiğini anlatıyor. Yöresinde yetişen en özel mahsulleri yerinde gören iki usta Anadolu'da yaşayan insanların evlerine, dükkanlarına, tarlalarına misafir oluyor. Programda mahsullerin sofralara gelene kadar nasıl bir emekten geçtiğini anlatılarak bu yöresel mahsullerin ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriliyor. İki usta Türk mutfağının hak ettiği yerde olmadığını belirterek bu önemli mahsulleri, Anadolu'nun önemli değerlerinin tanıtımının daha iyi yapılmasının gerektiğini belirtiyor.

"Türk mutfağının hak ettiği yere gelmesi için adımlar atılmalı"

Binlerce yıllık zenginliğe sahip, çok bereketli topraklara sahip Anadolu'nun zenginliklerini ortaya çıkarmak istediklerini söyleyen Adnan Şahin, "Amacımız klasik bir yemek programı yapmak değil, buradaki temel derdimiz bir farkındalık oluşturmak tüm insanların Anadolu'da yasayan tüm insanların nelere sahip olduklarının farkında olmalarını sağlamak. Bunun için tarladan bahçeden aldığımız ürünü son haline gelene kadar izlemeye çalışıyoruz, tabi bu ürünler genelin bildiği ürünler olmasının yanı sıra çok özel ürünlerde olabiliyor, işin emek ve yemek kısmı iki tane bölümü var. Halkın mutfağı programında en önemli unsurlarından biri bu coğrafyanın zenginliği. Türk mutfağının genel olarak ele aldığımızda bulunduğu yere iyi bakmak lazım. Türk mutfağı hak ettiği yerde değil. Bu durumun hepimizin sucu olduğunu düşünüyoruz. Artık birileri bu ülkenin mutfağının olması gereken yerde olmadığını söylemeli ve bununla ilgili adımlar atılmalı" dedi.

"Sofralara gelen yemeğin arkasında büyük bir emek var"

Emek olmadan yemek olmaz sloganıyla yola çıktıklarını belirten Cüneyt Asman ise "Anadolu'da binlerce yıldır yaşayan medeniyetlerin Türk mutfağının zenginliğine katkısı olmuştur. Başladığımız 'Halkın Mutfağı' programı ile ülkemizin ürünlerini, zenginliğini tanımak ve tanıtmak istedik. Bu toprakta yetişen mahsullerin tarladan ya da bahçeden masaya kadar nasıl bir serüven izlediğini nasıl bir emekten geçtiğini göstermek istedik. Ülkemizin çok önemli değerleri var, mutfağı çok zengin. Urfa Birecik'te ki patlıcanın eşi benzeri dünyada yok, Maraşta'ki sumak, Hatay'da ki nar ekşisi de aynı şekilde. Bu ürünlerin dünyada eşi benzeri yok, bunların değerini bilmemiz gerekiyor. Bunlar Türk mutfağının çeşitliliğidir. Büyük şehirlerde bu ürünler tüketilirken insanlar bu gıdaların sofraya gelene kadar ki emeği bilmesi lazım, bu bilinci insanlara kazandırmamız lazım. Bizde bu bilinci insanlara kazandırmak için yola çıktık, bu emeği anlatıp, gösterip gıdanın değerini hatırlatacağız. İnsanlar en ufak bir gıda ürününü israf ederken vicdan rahatsızlığı hissedecekler. Sofralara gelen yemeğin arkasındaki emeğin bilincini anlatacağız" diye konuştu.

Son dakika haber! Anadolu\'nun lezzetleri \'Halkın Mutfağı\' ile evlere taşınıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Son dakika haber! Anadolu'nun lezzetleri 'Halkın Mutfağı' ile evlere taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement