Ankara'da 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tren Faciasıyla İlgili 3 Memur Hakkında Tutuklama Kararı Verildi - Son Dakika
Güncel

Ankara'da 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tren Faciasıyla İlgili 3 Memur Hakkında Tutuklama Kararı Verildi

Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan hareket memuru, makasçı ve kontrolör tutuklandı.

17.12.2018 19:17  Güncelleme: 01:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'daki tren kazası soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra tutuklama istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 3 TCDD görevlisi, tutuklandı.

"YÖNETİMİN SORUMLU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Tren kazasıyla ilgili 3 şüpheli, savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Şüphelilerden hareket memuru Sinan Y. savcılık ifadesinde, "Daha önce risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen makasçının çalışmasına, özverisine bağlayan yönetimin gerekli önlemi almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum" dedi.

ŞÜPHELİLER, TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMAK SUÇLAMASIYLA MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Şüphelilerin sorguda suçlamaları kabul etmedikleri ve yönetmelikteki talimatları yerine getirdiklerini söyledikleri belirtildi. Şüpheliler, taksirle ölüme neden olmak suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi.

ŞÜPHELİLER, TUTUKLANMALARI İSTEMİYLE MAHKEMEYE ÇIKARILDI

Ankara'da, 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen kontrolör Emin E.E., hareket memuru Sinan Y. ve makasçı Osman Y.'nin savcılık sorgusu tamamlandı. 3 şüpheli, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan tutuklanmaları istemiyle mahkemeye çıkarıldı.

Şüphelilerin savcılık sorgularında suçlamayı kabul etmediği ve yönetmelikteki talimatları yerine getirdiklerini söyledikleri belirtildi. Hareket memuru Sinan Y. ifadesinde, yönetimi suçladı. Sinan Y., gündüz mesaisinde 10, gece mesaisinde 14 saat çalıştıklarını, kaza günü saat 18.00'de iş başı yapıp, saat 08.00'e kadar çalıştığını söyleyerek, "Daha önce risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen makasçının çalışmasına, özverisine bağlayan yönetimin gerekli önlemi almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum" dedi.

MAKASÇI OSMAN Y.'NİN İFADESİ

Şüphelilerden makasçı Osman Y., savcılık ifadesinde, olay günü 05.00 sıralarında hareket memuru Sinan Y.'nin talimatıyla kılavuz lokomotifin 8'inci yoldan H1'i takiben gitmesi için makası tanzim ettiğini söyleyerek, şöyle dedi:

"Daha sonra akşamdan 12'nci yolda olan saat 06.10 İstanbul trenini hareket memurunun talimatıyla H1'e tanzim edip gönderdik. Saat 06.50 Eskişehir treni boş olarak geldi. Hareket memerunun talimatıyla makasını tanzip edip 13'üncü yola aldım. Bu treni yola alırken 12'nci yol başındaki makas buzlandığı için iğne ucu oturdu; ancak kilitleme yapmadı. Ben de hareket memuruna bu durumu bildirdim. Treni yavaş hareketlerle yola yerleştirdik."

Ankara'da 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tren Faciasıyla İlgili 3 Memur Hakkında Tutuklama Kararı Verildi

"EĞİTİMİNİ ALMADIM"

Osman Y., Ankara- Konya hattındaki Yüksek Hızlı Trenin hareketiyle ilgili ise şunları söyledi:

"Gece en son gelip 11'inci yolda park halinde olan saat 06.30 Konya trenini, hareket memurunun H1'den sevk etmem talimatı üzerine panodan elektrik kontrollü S makası, yeşil renkli butona basarak H1'e geçirdiğimi hatırlıyorum. Ancak yoğunluk nedeniyle hareket kentrol memuru Sinan Y'ye bunu yaptığımı teyit ettiğimi hatırlamıyorum. Ben panodan elektrik kontrollü makasın işleyişini daha önce görmemiştim, eğitimini de almadım. Sadece 9 Aralık 2018 tarihinde yürürlüğe giren değişiklikle bu makasın önemi arttığı için 8 Aralık 2018 tarihinde servis müdür yardımcısı olarak bildiğim Ergün Bey'e bu makasın kontrolünü bilmediğimi söyledim. Sen 'S' makasın işlevini yapmazsın, öbür makaslara bakarsın' dedi. Ben yine de kendisine sordum. O da bana anlattı. Ancak gece nöbetinde tek başına kalınca ne olacağı konusunda herhangi bir şey söylemedi. Zira o gece nöbetinin tek kişi tutulduğunu bilmiyordu. Ben de nöbete girdiğim ilk gün olan 9 Aralık günü öğrendim. Çalışma takvimimi ve mesaimi YHT Ankara Gar Müdür Yardımcısı belirler. Görev yaptığım süre içinde hiç gelip beni kontrol etmedi."

HAREKET MEMURUNUN SİNAN Y.'NİN İFADESİ

Hareket memuru Sinan Y. ise ifadesinde, "Meydana gelen olayda, tren makinistleri 11'inci yolda hareket ettikten sonra 'S' makas değişikliği ile H1'e girmesi gerekirken, makas değişikliği yapılmadan H2'ye girdiğini görmeleri gerekmesine rağmen neden bu konuda benimle iletişime geçmediklerini bilmiyorum. Tren teşkil memuru da (makaseçı) bana trenin H1'den başka H2 hattına geçtiğine dair herhangi bir bildirimde bulunmdı. Ben tren teşkil memuru Osman Y. ile GSMR konuşmasıyla teyit aldığımı hatırlıyorum. Bu konuşma kayıtlarında da mevcuttur. Benim olayın meydana gelişinde herhangi bir kusurum yoktur, isnat edilen suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.

TUTUKLANDILAR

Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye getirilen hareket memuru S.Y, makasçı O.Y. ve kontrolör E.E.E, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Ejder Oğuz Özdemir tarafından sorgulanmalarının ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Nöbetçi sulh ceza hakimliğindeki sorgularının ardından 3 şüpheli, "Taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Ankara-Konya seferini yapan YHT'nin 13 Aralık'ta Yenimahalle ilçesindeki Marşandiz istasyonunda kılavuz lokomotif ile çarpışması sonucu 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Ankara\'da 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tren Faciasıyla İlgili 3 Memur Hakkında Tutuklama Kararı Verildi

Son Dakika Güncel Ankara'da 9 Kişinin Hayatını Kaybettiği Tren Faciasıyla İlgili 3 Memur Hakkında Tutuklama Kararı Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.

  • Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza
    02:49 Düzce'de 1 haftada 8 bin araç denetlendi, bin 417 araca 671 bin lira ceza

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Yapılan kontrollerde toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulanırken, 16 bin 587 kişi sorgulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı. Ayrıca 110 araç trafikten men edildi.

  • Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı
    02:46 Düzce'de Ramazan Ayında Kural Tanımayan Sürücülere Cezai İşlem Uygulandı

    Düzce'de polis ekipleri Ramazan ayında da kural tanımayan sürücülere yönelik denetimlerini sürdürürken, denetlenen 8 bin 96 araçtan bin 417'sine cezai işlem uygulandı. Trafik denetimlerinde 94 okul servisi, 281 motosiklet ve 7 bin 721 araç kontrol edildi. Toplamda 671 bin 159 lira cezai işlem uygulandı ve 30 aranan şahıs gözaltına alındı.

  • New York'ta Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi töreni düzenlendi
    02:34 New York'ta Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Deniz Zaferi töreni düzenlendi

    New York'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Türkiye'nin BM Nezdindeki Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) New York Temsilcisi Mehmet Dana, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve Türk Amerikan sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kuran-ı Kerim okunması ve konuşmalarla gerçekleşti.


Advertisement