Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum biraz nefes verin - Son Dakika
3.Sayfa

Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum biraz nefes verin

Vakaların yüzde 100 oranında artış gösterdiği şehirlerden biri olan Samsun'da yoğun bakım ünitelerinde görev yapan sağlıkçıların anlattıkları tüyler ürpertti. Bazı hastaların kendilerine "Biraz nefes verin" diye yalvardığını belirten sağlıkçılar, bu istekler karşısında çoğu zaman gözyaşlarına hakim olamıyor.

05.12.2020 09:41  Güncelleme: 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Covid-19 yoğun bakım doluluk oranlarının yüksek olduğu Samsun'da, sağlık çalışanları ölümle burun buruna gelen korona hastalarının son isteklerinden, en çaresiz anlarına kadar birçok duruma tanıklık ediyor. Karşılaştıkları durumlar karşısında fiziksel ve psikolojik olarak etkilenen sağlıkçılar, "İnsanların yoğun bakımda ne yaşadığını saniyelik görseniz dışarı çıkmak istemezsiniz" diyerek herkesi uyarıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla vakaların yüzde 100 oranında artış gösterdiği şehirlerden biri olan Samsun'da, korona hastalarının kaldığı yoğun bakım ünitelerinde oldukça dramatik durumlar yaşanıyor. Özellikle Orta Karadeniz Bölgesi'nin korona virüs yükünü sırtlayan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan sağlıkçılar, bu süreçte duygusal anlara şahit oluyor. Hastaların son istekleri ise sağlık çalışanlarına gözyaşı döktürüyor. Solunum cihazına bağlanarak uyutulmadan önceki zamanda hastalar, kimi zaman mektup yazarak sağlıkçılardan sevdiklerine ulaştırmalarını talep ediyor kimi zaman da çocuğunun sesini son kez duymak istiyor. Sağlıkçıların elini tutarak "Bana biraz daha nefes ver" diye yalvarır derecesinde isteklerde bulunanlar yürekleri dağlıyor.

Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum, biraz nefes verin

"YOĞUN BAKIMA SANİYELİK GİRSENİZ DIŞARI ÇIKMAK İSTEMEZSİNİZ"

Covid-19 yoğun bakımda yatan hastaların son anlarına tanık olduklarını, bu durumun kendilerini psikolojik olarak çok etkilediğini belirten Hemşire Hayriye Tanrıvermiş, şunları söyledi; "Lütfen elinizi vicdanınıza koyun. Buradaki insanların son anlarında biz yanlarındayız. Onların son su içmesinde, son nefesinde biz başlarındayız. Biz onların neler çektiğini çok iyi görüyoruz. Dışarıda insanlar bunları görmeyebilir. En sevdiği annesinin burada son anında neler yaşadığını görselerdi, emin olun günlerce sokağa çıkmak istemezlerdi."

"BOĞAZIMI DELİN VE BAĞLAYIN"

"61 yaşında bir hastamız vardı. Hastayı 'cpap' cihazı ile takip ediyorduk. Solunum cihazına bağlamak istemedik çünkü bu hastalıkta akciğer son aşamaya geldiğinde ventilatör özellikle bağlanmışsa o hastanın cihazdan ayrılması çok sıkıntılı oluyor. Biz bu amcamıza 'Biraz daha dayan, seni bu cihaza bağlamak istemiyoruz' dememize rağmen amca 'Boğazımı delin ve bağlayın' dedi. Bu amcamızın en son söylediği sözler bunlar oldu. Şu anda amcamız solunum cihazına bağlı ve tamamen ilaçlarla uyutuluyor. Dünya ile bilinç olarak hiçbir bağlantısı yok."

"LÜTFEN MASKESİZ DIŞARI ÇIKMAYIN"

"'Beni kurtarın, boğuluyorum' diyen birçok hastayı kaybettik. Hastanın başında ağladığımız zamanlar da oldu. Hastaların yüzde 90'ı yakın çevresiyle temas ettiğini ifade ediyor. Bizden son istekleri oluyor. Çocuğunun sesini duymak isteyen oluyor. Mümkün olduğunca telefonla veya yazarak iletişim kurmalarına vesile oluyoruz. Örneğin 56 yaşında bir hastamızın ölüm korkusu çok fazlaydı. Hemşire arkadaşımız hastanın yanındaydı. Arkadaşımıza 'Beni bırakma, elimi tut' dediği için hemşire arkadaşımız dakikalarca onun elini tutarak bekledi. Biz o hastayı iyileştirdik ve buradan taburcu ettik. Bizlerin süper güçleri yok. Samsun halkına özellikle sesleniyorum. Lütfen zor durumda kalmadığınız sürece maskesiz dışarı çıkmayın. Toplu alanlara girmeyin. Burada yatan hastalarımızın birçoğu 65 yaş ve üstüdür. 70, 80 yaşında bir hasta sahilde gezerken, kafelerde otururken, alışveriş merkezlerinde dolaşırken bu hastalığı kapmıyor. Bunların en yakınlarındaki evlatları, torunları ve diğerleri bu hastalığı onlara getiriyor."

Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum, biraz nefes verin

"GERÇEKTEN AĞLIYORUZ"

Korana virüsü yenerek tekrar mesleğine devam eden ve 10 aydır ailesini görmeyen Hemşire Ceren Yaldız, "Oldukça izole yaşıyoruz. Burada bilinci açık hastalara 'nereden kaptınız' diye sorduğumuzda 'yakınımdan' cevabı alıyoruz. 'Yalvarıyorum, biraz nefes verin' diyen hastalarımız oldu. Psikolojik olarak zor durumdayız. Bedenen yorulduk. Hastalara oksijen tedavileri uyguluyoruz. 'O tedavi bitene kadar yanımdan ayrılma' diyor. Biz de 1 buçuk, 2 saat yeri geliyor oradaki hastalarla kalmak zorunda kalıyoruz. Hastaya nefes alamadığında bizden kalem kağıt istiyor ve mektup yazıyor. Bize söylüyor. Biz yazmaya başlıyoruz. Gerçekten ağlıyoruz. Hastalar vefat ettiğinde aklımıza onlar geliyor. O kadar dramatik bir ölüm oluyor ki ne hasta yakınlarını görebiliyor ne de yakını hastayı görebiliyor. Hasta vefat ettiğinde yakınını arıyoruz. Kızı diyor ki 'annemin cenazesini alamam, evde izoleyiz' diyor. Gerçekten acı bir tablo oluyor. İnsanlar keşke bunu görse de sokakta gezmelerin, alışveriş merkezlerine gitmelerin ne kadar gereksiz olduğunu anlasalar. Ben korona oldum, iyileştim tekrar başladım" diye konuştu.

Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum, biraz nefes verin

"YÜRÜYEREK GELİYORLAR, 10 GÜN SONRA ÖLÜM HABERİNİ VERİYORUZ"

İnsanların dışarıda gezmeye ve ziyaretlere ara vermesi gerektiğine önemle dikkat çeken Doktor Abdul Celil Kayabaş ise, "Daha önceden yoğun bakımlara 75 yaş üstü kötü bir hastalığı olan hastalar yatarken bu salgınla beraber biz daha genç hastaların yattığını gördük. 40'lı yaşlarda, 50'li yaşlarda hastalarımız konuşarak geliyorlar. Bu Covid-19 nedeniyle hızlı bir şekilde zatürreye girerek makineye bağlamak zorunda kalıyoruz. Yürüyerek, konuşarak gelen hastaların belki de 10 gün sonra ailelerine ölüm haberini veriyoruz. Bizim açımızdan psikolojik olarak çok yıpratıcı bir süreçtir. Toplum açısından da öyle fakat toplum bunun hepsine şahit olmuyor. Bu süreç o kadar dramatik bir şekilde işliyor ki çünkü insanlar bilinci açık ve nefes alamıyor. Dışarıda gezmek, aile ziyaretleri, toplu merasimler bunların hepsine ara vermek gerekiyor. Genç bir hastayı korona nedeniyle kaybetmiştik. Onu artık yeterli nefes alamadığı süreçte, makineye bağlayacağımız süreçte ellerimi tutmuştu ve 'ben kurtulacağım değil mi doktor bey' demişti. Ben de ona söz vermiştim, 'kurtulacaksın' demiştim. Maalesef hastayı kaybettik. Bu bizim açımızdan psikolojik bir travma hem de hasta yakını ve hastalar için büyük bir travmadır" şeklinde konuştu.

Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum, biraz nefes verin

Samsun'da sağlıkçılar pandemi mücadelesini fedakarca sürdürmeye devam ederken, evlerde izole olması gerekirken dışarıya çıkan vatandaşlara her gün rastlanmaya devam ediliyor. Sağlıkçılar ise tedbir çağrılarının karşılıksız kalmamasını bekliyor.

Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum biraz nefes verin
Kaynak: İHA

Son Dakika 3.Sayfa Korona hastasının isteği sağlık çalışanını ağlattı: Yalvarıyorum biraz nefes verin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • RECEP: İNSANLARIN PSİKOLOJİSİNİ BOZMAKTAN VAZEÇİN ARTIK 4 24 Yanıtla
  • meczup: hani bize birşey olmazdı... 8 9 Yanıtla
  • doğrucu davut: ya siz buna inandınız mı nefes alamayan adam nasıl yalvarır 3 14 Yanıtla
  • araştırma hastanesi çalışanı : bu düşte yoğun bakıma nasıl olduğunu gorursun ahirette de anlatırsın gördüklerine gaddar duygusuz herif 0 0
  • XXYELİZ: İKİDE BİR YOĞUN BAKIMI GÖRSENİZ EVDEN ÇIKMAK İSTEMEZSİNİZ DEYİP DURUYORSUNUZ BİZDE ÇOK MERAKLI DEĞİLİZ ÇIKMAYA AMA MECBURUZ VERSİN DEVLET KİRAYI FATURALARI YİYECEK İÇECEK ÇIKMAYALIM BOŞ KONUŞMAYIN 0 0 Yanıtla
  • Dilovası'nda Silahlı Kavga: 1 Ölü
    14:09 Dilovası'nda Silahlı Kavga: 1 Ölü

    Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde çıkan silahlı kavgada, aralarında husumet bulunan Emre T. ve Ümit Y. arasında çıkan tartışma sonucunda Emre T. silahla boynundan yaralandı. Hastaneye kaldırılan Emre T. tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Polis ekipleri, kaçan Ümit Y'yi yakalamak için çalışma başlattı ve olayda kullanılan tabanca bulundu.

  • Aydın'da balkonda unutulan yemekten çıkan yangın korkuttu
    14:09 Aydın'da balkonda unutulan yemekten çıkan yangın korkuttu

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bir apartmanda balkonda unutulan yemekten çıkan yangın, kısa sürede söndürüldü. Yangında evin balkon kısmında küçük çapta maddi hasar meydana geldi.

  • Adana'da otomobilin motor bölümüne giren yılan itfaiye ekiplerince çıkarıldı
    14:08 Adana'da otomobilin motor bölümüne giren yılan itfaiye ekiplerince çıkarıldı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde park halindeki bir otomobilin motor bölümüne giren yaklaşık 1 metre uzunluğundaki yılan, itfaiye ekipleri tarafından başarılı bir şekilde çıkarıldı. Yılan, şehir merkezinden uzak bir doğal yaşam alanına salındı.

  • Ankara'da Aşk Acısı Çeken Genç, Metro Seferlerini Durduurdu
    14:08 Ankara'da Aşk Acısı Çeken Genç, Metro Seferlerini Durduurdu

    Ankara'nın Sincan ilçesinde ayrıldığı sevgilisi nedeniyle metronun üzerine çıkan 17 yaşındaki genç, metro seferlerinin aksamamasına yol açtı. Vatmanın durumu fark etmesi üzerine güvenlik görevlileri çağrıldı ancak genç, ikna olmayınca polis çağrıldı. Yolcuların yaklaşık yarım saat beklemek zorunda kaldığı olayda, iftara yetişemeyen vatandaşlar tepki gösterdi. Polisin çabaları sonucu indirilen genç, gözaltına alındı ve ifadesinin ardından psikiyatri servisine kaldırıldı.

  • Antalya'da Öğretmenin Öğrencinin Ağzını Kapatarak Çenesini Sıktığı İddiası
    14:06 Antalya'da Öğretmenin Öğrencinin Ağzını Kapatarak Çenesini Sıktığı İddiası

    Antalya'da bir özel okulda görevli sınıf öğretmeninin, sınıfta sosyal medya için video çekerken konuşmak isteyen öğrencisinin ağzını kapatarak çenesini sıktığı iddia edildi. Öğretmen hakkında suç duyurusunda bulunup şikayetçi olan öğrencinin annesi, okul yönetiminin olayı görmezden geldiğini belirtti.

  • Aksaray'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli tutuklandı
    14:05 Aksaray'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli tutuklandı

    Aksaray'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 şüpheli tutuklandı. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu satıcılarına yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda uyuşturucu, hassas terazi ve uyuşturucu kullanma aparatları ele geçirildi. Gözaltına alınan 4 zanlı, adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • Zeytinburnu'nda iş merkezinde yangın çıktı: Hamsterini almadan dışarı çıkmadı
    14:04 Zeytinburnu'nda iş merkezinde yangın çıktı: Hamsterini almadan dışarı çıkmadı

    Zeytinburnu'nda bir iş merkezinde çıkan yangın paniğe sebep oldu. Yangında binayı terk eden çalışanlardan biri, evcil hayvanı olan Gine domuzu cinsi hamsterini alarak binadan ayrıldı. Yangın kısa sürede söndürüldü ve olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

  • Yalova Ro-Ro Limanı'ndan firari kaçaklar yurt dışına kaçırıldı
    14:01 Yalova Ro-Ro Limanı'ndan firari kaçaklar yurt dışına kaçırıldı

    Yalova Ro-Ro Limanı'ndan cezaevi firarisini kargo gemisine bindirerek yurt dışına kaçırdığı belirlenen 2'si personel toplam 4 kişi, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yalova Emniyeti ekipleri, firari D.T.'nin kaçışını tespit etti ve insan ticareti yaptığı ileri sürülen F.K. ve E.T.'nin yardımıyla kaçış gerçekleşti. Polis, zanlıları yakalayarak gözaltına aldı ve rüşvet paralarına el koydu. Zanlılar adliyeye sevk edildi ve tutuklandı.

  • Ankara'da yapılan operasyonda çok sayıda uyuşturucu ele geçirildi
    14:01 Ankara'da yapılan operasyonda çok sayıda uyuşturucu ele geçirildi

    Ankara Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin birlikte yürüttükleri çalışmalar sonucunda Mamak ilçesinde bulunan bir iş yerinde 40 bin 627 adet extacy hap ve 1 adet av tüfeği ele geçirildi. 4 şüpheli gözaltına alındı ve adli işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilecek.

  • Bağcılar'da Makas Atan Sürücüye 27 Bin 235 TL Para Cezası
    14:00 Bağcılar'da Makas Atan Sürücüye 27 Bin 235 TL Para Cezası

    Bağcılar'da trafikte makas atarak ilerleyen bir sürücü, polis ekipleri tarafından yakalandı. Şahsa toplamda 27 bin 235 TL para cezası uygulanıp hakkında adli işlem başlatıldı. Sürücü, TEM Kuzey Marmara Otoyolu Mahmutbey Viyadüğü üzerinde makas atarak trafik güvenliğini tehlikeye düşürmüştü. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından tespit edilen sürücü, çeşitli suçlamalarla toplamda 27 bin 235 TL para cezasına çarptırıldı.

  • Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor
    13:57 Prenses Kate Hakkında Çılgın Komplo Teorileri Yayılıyor

    Prenses Kate'in eşi Prens William ile yan yana yürürken gülümseyen bir videosu yayınlandı. Ancak çılgın komplo teorileri hala çevrimiçi platformlarda dolaşıyor. Bazıları videodaki kişinin vücut dublörü olduğunu iddia ederken, diğerleri yapay zeka kullanıldığını söylüyor. Kraliyet hayranları ise bu iddiaları kınamaktadır.

  • Samsun'da Yabancı Uyruklu Kişi 100 Bin Liralık Eşya Çaldı
    13:55 Samsun'da Yabancı Uyruklu Kişi 100 Bin Liralık Eşya Çaldı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde bir Irak uyruklu kişi, kapısını kırdığı evden 3 gün boyunca 100 bin liralık eşya çaldı. Çaldığı eşyaları valizlerle taşıyan şüpheli, polis tarafından yakalanarak tutuklandı.


Advertisement