Son dakika: Bütçe nisanda 16,9 milyar TL açık verdi! Gelirler giderleri karşılayamadı - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika: Bütçe nisanda 16,9 milyar TL açık verdi! Gelirler giderleri karşılayamadı

Son dakika: Bütçe nisanda 16,9 milyar TL açık verdi! Gelirler giderleri karşılayamadı

Son dakika: Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, 2021 yılı nisan ayına ilişkin açıkladığı bütçe dengesi verilerine göre; geçtiğimiz ay, bütçe 16,9 milyar TL açık verdi.

17.05.2021 11:13  Güncelleme: 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2021 yılı Nisan ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 110,7 milyar TL, bütçe gelirleri 93,8 milyar TL ve bütçe açığı 16,9 milyar TL olurken, faiz dışı bütçe giderleri 92,1 milyar TL,faiz dışı fazla ise 1,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

Son dakika: Gelirler giderleri karşılayamadı! Bütçe nisanda 16,9 milyar TL açık verdi

Son dakika: Bütçe nisanda 16,9 milyar TL açık verdi! Gelirler giderleri karşılayamadı

Merkezi yönetim bütçesi 2020 yılı Nisan ayında 43 milyar 198 milyon TL açık vermiş iken 2021 yılı Nisan ayında 16 milyar 917 milyon TL açık verdi. 2020 yılı Nisan ayında 26 milyar 151 milyon TL faiz dışı açık verilmiş iken 2021 yılı Nisan ayında 1 milyar 666 milyon TL faiz dışı fazla verdi.

BÜTÇE GİDERLERİ

Merkezi yönetim bütçe giderleri Nisan ayı itibarıyla 110 milyar 708 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz harcamaları 18 milyar 583 milyon TL, faiz hariç harcamalar ise 92 milyar 125 milyon TL olarak gerçekleşti.

2021 yılında merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 1 trilyon 346 milyar 139 milyon TL ödenekten Nisan ayında 110 milyar 708 milyon TL gider gerçekleştirildi. Geçen yılın aynı ayında ise 108 milyar 443 milyon TL harcama yapıldı.

Nisan ayı bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında arttı. Giderlerin bütçe ödeneklerine göre gerçekleşme oranı ise 2020 yılında yüzde 9,9 iken 2021 yılında yüzde 8,2 oldu.

Faiz hariç bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre binde 8 oranında artarak 92 milyar 125 milyon TL olarak gerçekleşti. Faiz hariç giderlerin bütçe ödeneklerine göre gerçekleşme oranı ise 2020 yılında yüzde 9,6 iken 2021 yılında yüzde 7,9 oldu.

BÜTÇE GELİRLERİ

Merkezi yönetim bütçe gelirleri Nisan ayı itibarıyla 93 milyar 791 milyon TL olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri 76 milyar 322 milyon TL, genel bütçe vergi dışı gelirleri ise 14 milyar 711 milyon TL oldu.

2020 yılı Nisan ayında bütçe gelirleri 65 milyar 245 milyon TL iken 2021 yılının aynı ayında yüzde 43,8 oranında artarak 93 milyar 791 milyon TL olarak gerçekleşti. Bütçe tahminine göre bütçe gelirlerinin Nisan ayı gerçekleşme oranı 2020 yılında yüzde 6,8 iken 2021 yılında yüzde 8,5 oldu.

2021 yılı Nisan ayı vergi gelirleri tahsilatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,4 oranında artarak 76 milyar 322 milyon TL oldu. Vergi gelirlerinin bütçe tahminine göre gerçekleşme oranı ise 2020 yılında yüzde 6,3 iken 2021 yılında yüzde 8,3 oldu.

Son Dakika Ekonomi Son dakika: Bütçe nisanda 16,9 milyar TL açık verdi! Gelirler giderleri karşılayamadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (25)

  • kurayni: o kadar vergi veriyoruz telsiz ücreti 3 tl 15 kuruş alıyorsunuz en kısa örnek vergi cennetine döndük hala açık veriyoruz 19 0 Yanıtla Mutayittt: Kasaya gitmedigin için olabilirmi? 1 0
  • DOĞRUCU: Tüm para aylardır dükanı kapalı olan esnafa işe gidemeyen vatandaşa ihtiyacı olanlara dağıtıldı normaldir açık vermesi :))) 11 7 Yanıtla Neden: Fransada Almanyada Kanada da v.s misliyle kat kat yardımlar yaptılar halklarına onlarda neden açık olmuyor 16 2 Ahmet: Neden öğreniyorsun Fransa'da Almanya'da İngilterede açık olmadığını? FoxTv mi söylüyor? Avrupanin ekonomik krizin içinde olduğunu ben biliyorum. Ingilterede hersey ama hersey ne kadar zamlandi biliyor musun? Boş boş bilmeden konuşmayın 2 8 Esnaf: Doğrucu isimli arkadas bu verilen müthis destekleri nerde degerlendirsem acaba altin mi borsa mı ne diyon.. :)) 2 0
  • Coi: Acaba bu kadar vergi olmasa ne kadar açık verir 17 1 Yanıtla
  • AZHiSTERiKS®: Amaaaan konuya bakin yaaa, hic de önemi olmayan bir konu... Bütce acik vermis, vermemis bize ne yahu, nasilsa olmayan parayi har vurup harman savuruyoruz. Hem arkamizda kapi gibi Katar Amca"miz var; ülkemizde ise topraktan, mülkten, madenden, doga güzelliklerinden bol ne var, veririz üc bes corba kasigi karsiliginda... 17 0 Yanıtla Musti: Çorba vatandaş a aksa sıkıntı yok yine mahserin 5 atlisina gidecek para..:) 1 0
  • Coi: Ben daha hiç görmedim açık vermediğini zaten her ay açık veriyor bütün vatandaşlar etle besleniyor hükumet vatandaşı rahat etsin diye her şeyi yapıyor )))) 15 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.


Advertisement