Fransızların skandal Dağlık Karabağ kararına Dışişleri'nden tepki: Ciddiye alınamayacak kadar gülünç - Son Dakika
Güncel

Fransızların skandal Dağlık Karabağ kararına Dışişleri'nden tepki: Ciddiye alınamayacak kadar gülünç

Fransa Senatosu hükümete sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınması yönünde öneride bulunurken, Dışişleri Bakanlığı bu öneriye tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Fransa Senatosu'nun Azerbaycan'a işgalden kurtardığı kendi topraklarından çekilmesi çağrısında bulunması ciddiye alınamayacak kadar gülünç" denildi.

26.11.2020 10:21  Güncelleme: 11:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Senatosu Paris Hükümeti'ne sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınması yönünde öneride bulunurken, bu skandal öneri 305 'evet' oyuyla kabul edilmişti. Dışişleri Bakanlığı Fransız Senatosu'nun bu kararına yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Fransa Senatosu'nun Yukarı Karabağ ihtilafı hakkında dün kabul ettiği karar uluslararası hukukun en temel ilkelerinin, meşruiyetin ve hakkaniyetin iç politika mülahazaları uğruna hiçe sayılmasının ibretlik bir örneğidir. Kararda Türkiye'ye atfen dile getirilen temelsiz iddiaları ise külliyen reddediyoruz. Fransa Senatosu'nun bu kararı, tarafsız olması gereken Eşbaşkanların yürüttüğü AGİT Minsk Grubu çalışmalarının bugüne kadar meseleye neden çözüm getiremediğinin, nasıl taraflı olduğunun da açık bir göstergesidir.

"AZERBAYCAN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEKRAR SAĞLAMIŞTIR"

Ermenistan'ın önce Tovuz'da, sonra Yukarı Karabağ'da sergilediği saldırganlık ve provokasyonlar üzerine Azerbaycan gereken karşılığı vermiş ve yaklaşık 30 yıldır işgal altında bulunan topraklarını özgürleştirerek toprak bütünlüğünü tekrar sağlamıştır.

"AZERBAYCAN'IN SAHADA ALDIĞI SONUÇ BM KARARLARINA YANSIMIŞTIR"

Esasen, Azerbaycan'ın sahada aldığı sonuç, BM kararlarına yansımış, Fransa'nın da Eşbaşkanı olduğu Minsk sürecinde kayıt altına alınmış ancak hayata geçirilememiş haklarının somutlaştırılmasıdır. Zira ilgili BM kararları Ermenilerin işgal ettiği Azerbaycan topraklarından derhal ve şartsız çekilmelerini amirdir.

"CİDDİYE ALINMAYACAK KADAR GÜLÜNÇ"

Hal böyle iken, Fransa Senatosu'nun Azerbaycan'a işgalden kurtardığı kendi topraklarından çekilmesi çağrısında bulunması ciddiye alınamayacak kadar gülünç, tarafgir ve gerçeklerden kopuk bir anlayışın tezahürüdür. Hiç bir makul gerekçeyle izah edilemeyecek olan bu sağduyudan yoksun karar, Fransa'nın meselenin çözümüne gerçek anlamda katkı sağlama imkanını da sınırlamaktadır.

"İLİŞKİLERİMİZİN SELAMETİ AÇISINDAN TEMEL BİR GEREKLİLİKTİR"

Fransa Hükümeti'nin de kabul edilemez bulacağı unsurlar içerdiği görülen kararın, yine son dönemde Fransa'da sıkça görülen Türkiye takıntısını yansıtması ise şaşırtıcı olmasa da düşündürücüdür. Türkiye'nin yakın coğrafyasında hakkın, hukukun ve meşruiyetin yanında aldığı ilkeli tutumların Fransa'da önyargısız ve objektif bir şekilde algılanması; tarihe ya da birbiriyle alakasız konulara son derece hatalı atıflar yapılmasından kaçınılması ilişkilerimizin selameti açısından temel bir gerekliliktir.

"FRANSA'NIN BÖLGENİN İSTİKRARA KAVUŞMASI İÇİN YAPICI TUTUM BENİMSEMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ"

Neredeyse 30 yıldır süren Azerbaycan-Ermenistan ihtilafında gelinen aşamada, Fransa'nın artık doğru sonuçları çıkararak bölgenin istikrara kavuşması için yapıcı bir tutum benimsemesini temenni ediyoruz. Bunun için mevcut gerçeklerden hareketle, uluslararası hukuka uygun kalıcı bir çözüme ulaşmak üzere çaba gösterilmesi yeterli olacaktır.

Türkiye, hemen yanı başında yıllardır süren bu ihtilafın bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunacak şekilde sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması için diğer ortakları gibi Fransa ile de birlikte çalışmaya hazırdır"

NE OLMUŞTU?

Fransa Senatosu, Paris hükümetini sözde 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ni tanımaya çağıran tavsiye niteliğindeki kararı oylamaya sunmuştu. Herhangi bir bağlayıcılığı bulunmayan önergenin oylamasında 305 senatör evet oyu kullanmış ve hükümete, sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin tanınması tavsiyesi verilmişti.

Fransızların skandal Dağlık Karabağ kararına Dışişleri\'nden tepki: Ciddiye alınamayacak kadar gülünç

Son Dakika Güncel Fransızların skandal Dağlık Karabağ kararına Dışişleri'nden tepki: Ciddiye alınamayacak kadar gülünç - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement