Son dakika ekonomi: Bakan Kurum "2023'e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye Bursa" programında konuştu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika ekonomi: Bakan Kurum "2023'e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye Bursa" programında konuştu Açıklaması

Son dakika haberlerine göre Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Esenler'deki 60 bin, Elazığ ve Malatya'daki 24 bin 500 konutluk projelerin ardından Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini Bursa'da başlatacaklarını bildirdi.

22.08.2020 13:13  Güncelleme: 21:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Esenler'deki 60 bin, Elazığ ve Malatya'daki 24 bin 500 konutluk projelerin ardından Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini Bursa'da başlatacaklarını bildirdi.

Bursa'nın Çekirge semtinde düzenlenen "2023'e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye Bursa" programında konuşan Kurum, ihya eden ve yıktığı yerleri yeniden yapan bir anlayışın mensupları olduklarını, şehirlerin dönüşümünde her şeyi göze aldıklarını ve asla geri durmadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2012 yılında İstanbul'dan başlattığı dönüşüm projesinde bugüne kadar 1 milyon 410 bin konutun dönüştürüldüğünü belirten Kurum, şöyle devam etti:

"Her yıl 300 bin olmak üzere 5 yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek, ülkemizi depremlere hazır hale getirmek için gecemizi gündüzümüze katarak canla başla çalışıyoruz. Bursa'mız, Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan etkilenen bir şehir. Maalesef deprem riski yüksek bir şehir. Bizim hedefimiz, afetlere karşı güvenli, sağlam yuvalarıyla emin bir Bursa. Bursa Kestel, Osmangazi ve Yıldırım'da 540 hektar büyüklüğünde 5 riskli alanımızda çalışıyoruz. Ayrıca yine Osmangazi, Yıldırım ve Gemlik'te 865 hektar büyüklüğünde 5 rezerv yapı alanında da çalışmalarımıza başladık. Çok yakında, Bursa'mızda Türkiye'ye ve dünyaya örnek gösterilecek, vatandaşlarımızın sabırsızlıkla beklediği bir kentsel dönüşüm projesini daha başlatacağız. İstanbul Esenler'deki 60 bin, Elazığ ve Malatya'daki 24 bin 500 konutluk dönüşüm projelerimizden sonra Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden birini de Bursa'da başlatacağız. Yakın zamanda detaylarını açıklayacağımız bu vizyon projemiz de Bursa için, Bursalı kardeşlerimiz için, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı uğurlu olsun."

"Yeni başlangıçlar şehri Bursa"

Kurum, Bursa'nın Osmanlı'yı cihan devleti yapan önemli bir şehir olduğunu vurguladı.

Bursa'yı, Selçuklu'dan Osmanlı'ya geçişin yani bir sonun değil aslında yeni başlangıçların şehri olarak nitelendiren Kurum, "Bursa, Osmanlı mimarisinin ilk tohumlarının atıldığı bir açık hava şehircilik müzesidir. İşte bu şehircilik harikasının, bu yeni başlangıçlar şehri Bursa'nın daha da güçlü olması için, yeni Bursa hayaliyle çalışıyoruz. Bursa'mızın gelecek 100 yılına damga vuracak bir süreci başlatıyoruz. Bursa'da, bu kadim şehrin en büyük tarihi ve kültürel ihya sürecine Bursalı kardeşlerimizle birlikte 'Bismillah' diyoruz. Bugün kadim Bursa'mızın yeniden inşa ve ihyası için 3 ayrı noktada yıkım çalışmamızı gerçekleştiriyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kurum, ilk etapta 3 ayrı noktada yıkım gerçekleştirerek Çarşıbaşı Meydan Projesi'nden Çekirge Teras Projesi'ne, yeni spor kompleksinden Sıcaksu Termal Turizm Tesisi ve deprem dönüşüm konutlarına, millet bahçelerinden yeni sosyal konutlara kadar birçok çalışmaya bugün itibarıyla başladıklarını aktardı.

Bursa'da tarihi camileri ve hanları ihya etmenin hayaliyle yanıp tutuştuklarını dile getiren Kurum, şunları kaydetti:

"700 yıldır şırıldayan çeşmelerimizi, altında gölgelendiğimiz ulu çınarlarımızı, Bursa'nın şirin sokaklarını ve şehir meydanlarını koruyor, yeniliyoruz.

Bursa'mızda geçmişi milattan önce 5. yüzyıla kadar uzanan; 430 bin metrekarelik hanlar bölgesinin bir bölümü UNESCO Dünya Tarihi Miras Listesi'nde.

Hanlar bölgesi, Tophane'den başlayarak, Ulu Cami'yi, Kozahan'ı, Pirinç Han'ı içine alarak Kayhan Çarşısı'na kadar 252 tarihi yapının yer aldığı bir bölge. İşte ülkemizin en önemli kentsel yenileme projesini, bu hanlar bölgesinden başlatıyoruz. İlk etapta proje için Büyükşehir Belediyemize 50 milyon lira tahsis ettik. 12 bin 400 metrekarelik bu alanı kapsayan Çarşıbaşı Meydanı'nda yer alan miadını doldurmuş 40 binayı vatandaşlarımızın gönül rızasıyla yıkıyoruz.

Şehir merkezine yük olan, trafik sıkışıklığına neden olan, tarihi yapıları gölgeleyen bu yapıları tamamen ortadan kaldırıyoruz."

Çekirge Teras Projesi

Kurum, riskli yapıların yıkımıyla işe başlayacaklarını belirterek, 12 bin 400 metrekarelik yeni bir meydanı Bursa'ya kazandıracaklarını anlattı.

Bu yeni alanın yerli ve yabancı turistler için başlangıç noktası olacağına dikkati çeken Kurum, şu bilgileri paylaştı:

"Meydanda halkımızın katılacağı sosyal etkinlikler yapılacak, meydan adeta Bursa'mızın birlik ve beraberlik mekanı olacak.

Birliğin simgesi olacak Çarşıbaşı Meydan Projemiz, Bursa için, Bursalı kardeşlerimiz için, ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun. Geçmişle geleceği aynı potada buluşturan, yeşil ile yapıyı kaynaştıran, insan ile şehri bütünleştiren bir şehircilik anlayışına sahibiz. İşte bu anlayışla, 32 yıldır metruk bir vaziyette duran, Osmangazi'deki Çelik Palas Oteli'nin arkasındaki köhne yapıları yıkıyoruz. Burada Bursa'nın en vizyoner projelerinden olacak Çekirge Teras Projesi'ni hayata geçiriyoruz.

40 bin metrekarelik bir alan ve bu alanın yüzde 90-95'i yeşil alan olacak.

Bu projemizle inşallah seyir terası, kütüphanesi, kıraathanesi, biyolojik göletleri, bisiklet ve yürüyüş yolları, çınarlar, kapalı otoparkı ve geniş yeşil alanlarıyla güzel Bursa'mızı daha da güzelleştireceğiz. Biz 18 yılda yeşil alan oluşturmada rekor kırmış bir hareketin mensuplarıyız. 81 ilimize 81 milyon metrekarelik alana Millet Bahçesi yapma hedefiyle çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Şu ana kadar Cumhurbaşkanımızın iştirakleriyle 23 Millet Bahçe'mizi milletimizin hizmetine sunduk. 184 projemizde çalışmalarımız devam ediyor."

Atatürk Stadyumu'nun yerine yapılan Millet Bahçesi'nin yanındaki 50 yıllık spor kompleksini yıkarak yerine daha modern bir tesis yapacaklarını dile getiren Kurum, burasının büyüklüğünü de 42 bin metrekareden 60 bin metrekareye çıkaracaklarını ifade etti.

Konut seferberliği

Şehirlere hep müjdelerle gittiklerini kaydeden Kurum, hiçbir zaman milleti mağdur edecek işlerin içinde olmadıklarını vurguladı.

Gönlü kırık tek bir insan kalmayıncaya kadar herkesin yüzünün gülmesini istediklerini belirten Kurum, şöyle konuştu:

"Konut seferberliğimizin bir halkası da Bursa'mızda. 292 milyon lira değerindeki 774 konutluk projemiz devam ediyor, konutlarımız yükseliyor. İlaveten 50 bin ve 100 bin sosyal konut projelerimiz kapsamında Bursa'da 3 bin 771 yeni sosyal konut daha yapıyoruz. Nilüfer'de ve Orhangazi'de konutlarımızı önümüzdeki yıl içerisinde tamamlayarak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Kestel, Yıldırım, Gemlik, Gürsu, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, İnegöl, Harmancık ve Orhaneli'nde 9 ayrı projemizde de hak sahiplerini belirledik, inşaatlarımıza başlıyoruz.

Bursa'mız, İller Bankamızın da en titiz çalışmalarının, en ihtiyaç duyulan projelerinin yapıldığı ilimiz. 2003'ten bugüne içme suyu, kanalizasyon, atık su arıtma tesisi gibi sektörlerde tam 4 milyar 300 milyon lira tutarında 194 projemizi tamamladık. 1,5 milyar liralık 9 projemiz de Bursa'nın tüm ilçelerinde devam ediyor."

Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ve çok sayıda davetlinin katıldığı programda, hanlar bölgesi ile canlı bağlantı yapılarak riskli durumda bulunan Türk Kızılay binasının yıkımıyla çalışmalar başlatıldı.

Daha sonra Atatürk Spor Salonu'na canlı bağlantı yapıldı ve buradaki spor salonu, yüzme havuzu ve idari binaların yıkımı gerçekleştirildi.

Son olarak, törenin yapıldığı Çekirge semtinde 20 yıldır atıl olan binalar yıkıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Son dakika ekonomi: Bakan Kurum '2023'e Doğru Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye Bursa' programında konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu
    16:50 Tepebaşı Belediyesi 'Her Ev Bir Mandıra' Projesi İçin Kurul Oluşturdu

    Tepebaşı Belediyesi'nin 'Her Ev Bir Mandıra' sloganı ile başlattığı 'Sütten Peynire Dönüşüm' adlı söyleşi yoğun katılım ile gerçekleştirilirken, projenin hayata geçirilmesi için kurul oluşturuldu.

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.


Advertisement