Eruhlular, teröre verilen ilk şehit Süleyman Aydın'ı anlattı - Son Dakika
Güncel

Eruhlular, teröre verilen ilk şehit Süleyman Aydın'ı anlattı

Siirt'tin Eruh ilçesinde vatandaşlar, terör örgütü PKK'nın saldırılarında verilen ilk şehit Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın'ı gönüllerinde yaşatıyor.

14.08.2021 11:43  Güncelleme: 11:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt'tin Eruh ilçesinde vatandaşlar, terör örgütü PKK'nın saldırılarında verilen ilk şehit Jandarma Onbaşı Süleyman Aydın'ı gönüllerinde yaşatıyor.

Terör örgütü PKK'nın 15 Ağustos 1984 saat 21.30'da Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde eş zamanlı düzenlediği silahlı saldırıların üzerinden 37 yıl geçti.

Eruh İlçe Jandarma Komutanlığında görevli, 4 kardeşin en büyüğü Erzincanlı Jandarma Onbaşı Aydın, haber merkezinde hain saldırıyı ilgili birimlere iletmek üzere telsizin başına geçtiği sırada, teröristlerce şehit edilen ilk isim oldu.

Eruh halkı, ilçenin merkezinde adına saat kulesi yapılan ve en büyük caddesine ismi verilen Süleyman Aydın'ı rahmet ve minnetle anıyor.

"Her hatim okuduğumda onu da dahil ediyorum"

İlçede yaşayan ve saldırıya 44 yaşında tanıklık eden emekli memur Abdullah Kurt, AA muhabirine, yakından tanıdığı Aydın'ın acısını ilk günkü gibi yaşadığını söyledi.

O süreçte maliye tahsildarlığı yaptığını dile getiren Kurt, "Özlüpelit köyünde tahsilattayken saldırı gerçekleşmişti. Sabah geldiğimde Süleyman Aydın'ın şehit düştüğünü öğrendim. O dönemde emniyet kurulmadığı için işimiz devamlı karakola düşüyordu. Yanına gider, adresleri ondan alırdım. Süleyman çok temiz bir insandı." dedi.

Aydın'ın görevi başında ilk atışta şehit düştüğünü öğrendiğini belirten Kurt, şöyle devam etti:

"Muhtarlığım döneminde anne ve babası buraya geldi. Onları misafir ettik, saldırıyla ilgili bilgi aldılar. Onun adı şu anda saat kulesinde ve caddede yer alıyor. Gerçekten çok güzel bir insandı. Konuşması, mertliğiyle örnek biriydi. Ziyaretine gittiğimde çay içirmeden karakoldan asla göndermezdi. Allah rahmet eylesin. Her hatim okuduğumda onu da dahil ediyorum."

"Onu yetiştiren anne ve babasından da Allah razı olsun"

Saldırıya 29 yaşında tanıklık eden Fahrettin Erdoğan da teröre verilen ilk şehit Aydın'ı her zaman rahmet ve minnetle yad ettiklerini söyledi.

O dönemde ilçede kamyonculuk yaptığını ifade eden Erdoğan, "Yapılan hastanenin malzemelerini taşıyordum. Üzümlük köyüne geldiğim sırada Eruh'a baskın olduğunu söylediler. Hemen ilçe merkezine geldim." dedi.

Saldırıda Aydın'ın şehit düştüğünü öğrenince çok üzüldüklerini bildiren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Karakolun işlerini yapıyordum. Mıcır, odun, kömür ve diğer malzemeleri taşıyordum. Süleyman Aydın yazıcı olduğu için onu iyi tanıyordum. Eruh halkıyla arası çok iyiydi. Meydanda, çarşıda, kahvede vatandaşlarla bir aradaydı. O günden bu yana ona dua ediyoruz. Onu yetiştiren anne ve babasından da Allah razı olsun. Bizim için memleketimizde şehit oldu."

"Süleyman Aydın unutulacak bir onbaşı değildir"

Mehmet Can Teğin ise saldırıdan sonraki gün Çetinkol köyünden Eruh'a gelirken yolların kapalı olduğunu ve Aydın'ın şehit düştüğünü öğrendiğini belirtti.

Yazıcı olduğu için civar köylerin de Aydın'ı yakından tanıdığını dile getiren Teğin, "Süleyman Aydın unutulacak bir onbaşı değildir. Eruh halkı, onu bu ilçenin bir evladı olarak hiçbir zaman unutmayacak." ifadelerini kullandı.

Eruhlular, teröre verilen ilk şehit Süleyman Aydın\'ı anlattı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eruhlular, teröre verilen ilk şehit Süleyman Aydın'ı anlattı - Son Dakika

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü
    17:54 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı ile görüştü

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile İran'ın talebi üzerine gerçekleşen bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede İran ile İsrail arasındaki gerilim ve bölgedeki gelişmeler ele alındı.

  • Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle muhtarlarıyla buluştu
    17:53 Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle muhtarlarıyla buluştu

    Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek, Buca'ya hak ettiği hizmeti birlikte getireceklerini söyledi.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısına Hazır
    17:52 Antalya Büyükşehir Belediyesi Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısına Hazır

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine teyakkuza geçti. Alt geçitler, cadde ve sokaklardaki mazgallar temizlenirken nöbetçi ekipler oluşturuldu.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.

  • Çin'in yeni yüksek hızlı treni CR450 saatte 400 km hıza ulaşacak
    17:49 Çin'in yeni yüksek hızlı treni CR450 saatte 400 km hıza ulaşacak

    Çin Devlet Demiryolları Grubu, CR450 inovasyon projesinin ilerlediğini ve bu yılın sonunda prototipin montaj hattından çıkacağını duyurdu. CR450, şu anda hizmette olan CR400 Fuxing trenlerinden daha hızlı olacak ve yüzde 12 daha hafif, yüzde 20 daha az enerji tüketiyor. Ayrıca, proje altyapıda teknolojik inovasyonu da içeriyor. Çin, halkın talebini karşılamak için dünyanın en büyük yüksek hızlı demiryolu ağını inşa etti ve Fuxing trenleri ülke genelinde 31 eyalet düzeyinde faaliyet gösteriyor.


Advertisement