ABD'nin kararının ardından F-35 programı yetkilisinden Türkiye açıklaması - Son Dakika
Güncel

ABD'nin kararının ardından F-35 programı yetkilisinden Türkiye açıklaması

F-35 programı yetkilisi Greg Ulme, "Türk şirketler, F-35 parçası üretimini sürdürüyor. ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından kademeli çıkarmasının şu an üretime etkisi yok" dedi.

17.06.2019 11:03  Güncelleme: 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasını istemeyen ABD, Ankara'yı üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarıyla tehdit etti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderilen mektupta S-400 alınırsa Türkiye'nin F-35 programından çıkarılacğaı ifade edildi. ABD-Türkiye arasında S-400 krizine ilişkin konuşan F-35 programı yetkilisiGreg Ulme "Türk şirketler, F-35 parçası üretimini sürdürüyor. ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından kademeli çıkarmasının şu an üretime etkisi yok" ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre F-35 programı yöneticisi Greg Ulmer, Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alma planı nedeniyle yaşanan anlaşmazlığa rağmen, Türk şirketlerinin F-35 parçaları üretmeye devam ettiklerini söyledi.

F-35 programının ana tedarikçileri olan Raytheon Co RTN.N ve United Technologies adlı şirketlerin olası birleşmesine de değinen Ulmer, bu konuda da 'bir endişesi olmadığını' vurguladı. ABD'li yetkili, bu durumun da F-35 programına bir etkisi olmayacağını savundu.

MEKTUP KRİZİ

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a 6 Haziran günü gönderdiği mektupta S-400 konusunda skandal tehditlerde bulundu. ABD'li Bakan, S-400'lerin konuşlandırılması durumunda Türkiye'nin ABD ve NATO ile işbirliğinin aksayacağını kaydederek mevcut bunalımın Ankara'nın ittifak ile ilişkisine olumsuz yansıyacağını resmen ilan etmiş oldu.

Shanahan, Akar'a gönderdiği mektupta, S-400 hava savunma sistemlerinden vazgeçmemesi durumunda Türkiye'nin 31 Temmuz 2019 itibariyle dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak tanımlanan F-35 projesinden çıkarılacağını ilan etti.

TÜRKİYE'DEN MEKTUBA TEPKİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, mektuba tepki göstererek gereken cevabın hazırlandığı ifade etti. Bakan Akar, gönderilen mektuba ilişkin "Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD'nin tehditlerine ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye'nin F-35'nin üretim ortağı olduğuna vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

"F-35 savaş uçakları için 1 milyar 250 milyon dolar ödeme yaptık. Biz görevimizi yerine getirirken, karşımızdaki de görevini yerine getirecek. F-35'lerden 4 tanesini teslim aldık. Pilotlar eğitim aldılar. Ama uçakları göndermeye gelince bu noktada maalesef bize yanlış yapıyorlar. Bu uçakların bir kısım parçaları da Türkiye'de üretiliyor. İşin bir de bu boyutu var. Sen ödemeyi yapacaksın, parçaların bir kısmı burada üretilecek ama kalkıp 'uçakları vermeyeceğiz' diyeceksin. Bu tabi ki yakışık almıyor."

"Bu konuları ben Sayın Trump ile görüştüğüm zaman bakıyorum ki o farklı konuşuyor. Bunlara gelince bunlar da farklı davranıyor. Bu tür şeyleri yapmak doğru değil. Belli bir yere kadar sabredeceğiz. G20 zirvesinde Sayın Trump ile etraflıca görüşmemiz olacak. Orada bu konuları ele alacağız. Türkiye NATO'nun en güçlü ayağı ve NATO'da ödemelerini yapan üç beş ülkeden bir tanesi.Bir stratejik ortak, bir ortağa yanlış yapar mı? Yapmaması lazım. Biz NATO'nun farklı bir ayağıyız."

ABD\'nin kararının ardından F-35 programı yetkilisinden Türkiye açıklaması

Son Dakika Güncel ABD'nin kararının ardından F-35 programı yetkilisinden Türkiye açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement