Son dakika gündem: Bakan Varank: Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yükseldi (2) - Son Dakika
Güncel

Son dakika gündem: Bakan Varank: Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yükseldi (2)

Son dakika gündem: Bakan Varank: Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yükseldi (2)

Son dakika haberine göre BAKAN VARANK: TÜRKİYE UZAY ALANINDA VİTES YÜKSELTMİŞ DURUMDASanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Erzurum'da deniz seviyesinden 3170 metre yükseklikteki Konaklı Karakaya Tepeleri'nde 2012 yılında başlanan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesinin...

23.10.2020 16:32  Güncelleme: 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAKAN VARANK: TÜRKİYE UZAY ALANINDA VİTES YÜKSELTMİŞ DURUMDA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Erzurum'da deniz seviyesinden 3170 metre yükseklikteki Konaklı Karakaya Tepeleri'nde 2012 yılında başlanan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Atatürk Üniversitesinin desteğiyle yapımı devam eden, alt yapısının yüzde 95'i ile bina ve kubbelerin yüzde 90'lık bölümü tamamlanan Doğu Anadolu Gözlemevi'nde incelemelerde bulundu. Bakan Varank, gözlemevine giderken Vali Okay Memiş'in makam aracını kullandı. Bakan Varak'a 25 kilometrelik yolculukta Erzurum Milletvekilleri İçişleri eski Bakanı Selami Altunok ve Zehra Taşkesenlioğlu Ban ile Vali Memiş eşlik etti.

'DÜNYANIN EN ÖNEMLİ UZAY MERKEZLERİNDEN BİRİSİ OLACAK'İncelemlerde bulunduktan sonra açıklama yapan Bakan Mustafa Varank, şunları söyledi: "Ulusal gözlemevimiz Antalya'da Saklı Kent'te ve orada 1,5 metre çapında bir teleskopumuz var. Burada şu anda kurulmakta olan teleskop ise 4 metre çapında olacak. Sadece Türkiye'nin değil, bölgenin hatta dünyanın önemli uzay gözlem merkezlerinden bir tanesi olacak. Biliyorsunuz Türkiye uzay alanında vites yükseltmiş durumda. Türkiye Uzay Ajansı'nı kurduk. Ajansımızla birlikte Türkiye'de uzay ve havacılık alanındaki tüm faaliyetleri, koordine ediyoruz. Şu anda milli uzay programımızın yazım çalışmaları devam ediyor. Yakında kamuoyu ile paylaşacağız. İşte o uzay programının önemli bir parçası da burada Erzurum'daki Doğu Anadolu Gözlemevi. Cari fiyatlarla yaklaşık 300 milyon liraya yaklaşan bir yatırımdan bahsediyoruz. Burada bilim insanlarımız uzayla ilgili gözlem faaliyetlerini gerçekleştirecekler. Bunun yanında optik merkezimiz diyebileceğimiz, optik ile ilgili çalışmaların yapılacağı, Ar-Ge faaliyetlerinin hatta üretim faaliyetlerinin yapılacağı bir alt yapı da bu kapsamda burada kurulacak. Tabi bizim 6550 dediğimiz araştırma alt yapılarımız var. Bunlar Türkiye'deki kurulu özellikle bilimsel alana hizmet eden bununla birlikte sanayiyi entegre etmeye çalıştığımız, bütün alt yapıları yönlendirdiğimiz bir program. Biz Doğu Anadolu Gözlemevi'ni de 6550 programı kapsamına almak istiyoruz. Ulusal şekilde desteklemek istiyoruz. Şu anda mevcutta TÜBİTAK'ın altındaki gözlem evimizle birlikte bu alt yapıyı da birleştirerek, tek bir yapıyla tüm Türkiye'ye, hatta bölgeye, dünyaya hizmet edecek çok önemli bir merkezi Erzurumumuza kazandırmak istiyoruz. Pandemi sebebiyle biraz inşaat faaliyetleri yavaşladı. Hocamla konuştuk bundan sonra çok daha hızlı hareket edecekler. İnşallah burayı Türkiyemiz'e kazandıracağız. Burası muhteşem bir coğrafya. 3170 metrelik bir rakımdan bahsediyoruz. Gökyüzündeki berraklığı görebiliyorsunuz. İnşallah burada bilim insanlarımız çığır açıcı işlere imza atacaklar. Biz yine Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Antalya'da her sene ulasal gözlem şenliği düzenliyoruz. Bu şenliklerde de çocuklarımızı, gençlerimizi bu alanlara alıştırmak istiyoruz. Bu yıl pandemi nedeniyle şenliğimizi gerçekleştiremedik ama o şenliği de geliştirme anlamında arkadaşlarımızla görüştük. Bundan sonra bir şenliği de acaba  Erzurum'da gerçekleştirebilir miyiz? Tüm Türkiye'den gençlerimizi, çocuklarımızı aileleriyle birlikte burada misafir edip, onların uzaya, gezegenlere ilgisini arttırabilir miyiz diye konuştuk. İnşallah bundan sonra ulusal gözlem şenliklerimizi hem Antalya'da hem Erzurum'da düzenleyecek şekilde biz planlamalarımızı yapacağız. Burada gelinen aşamadan çok memnumum. Erzurum önemli bir potansiyele sahip. Bilimsel alanda da ne kadar güçlü olduğunu burada yaptığı faaliyetlerle gösteriyor."

3170 metre yükselikten çevreyi de inceleyen Bakan Varank, manzaraya hayran kaldığını bildirdi. Varank, dönüş yolunda da makam aracını kendisi kullandı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Son dakika gündem: Bakan Varank: Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yükseldi (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere iftar programı düzenledi
    20:56 Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, öğrencilere iftar programı düzenledi

    Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Ramazan ayı münasebetiyle öğrencilerine yönelik iftar programı düzenledi. Programa Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, öğretim üyeleri, daire başkanları ve öğrenciler katıldı. Rektör Sözbir, öğrencilere eğitim hayatlarında başarılar dileyerek Ramazan ayının hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti. İftar programı, yapılan duanın ardından sona erdi.

  • Antalya İl Müftülüğü tarafından düzenlenen iftar programında şehit ve gazi aileleri bir araya geldi
    20:56 Antalya İl Müftülüğü tarafından düzenlenen iftar programında şehit ve gazi aileleri bir araya geldi

    Antalya İl Müftülüğü tarafından Muratpaşa ilçesinde düzenlenen iftar programına Muratpaşa Kaymakamı Orhan Burhan, İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya ve şehit ve gazi aileleri katıldı. Yapılan konuşmalarda, ramazan ayında yardımlaşma ve dayanışmanın önemi vurgulandı ve şehit ve gazi ailelerine minnet duyguları ifade edildi.

  • Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor
    20:49 Beypazarı'nda İnşaat Çalışmaları Devam Ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Tuzcuoğlu, deprem bölgesinde sıfırdan inşa çalışmalarının devam ettiğini ve Beypazarı'nda da birçok projenin tamamlandığını açıkladı. Ayrıca, TOKİ tarafından yapılan konutların tapu işlemleri sürerken, altyapı sorunlarının çözümü için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

  • Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor
    20:45 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de kökten çözülüyor

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni ziyaret ederek Malpraktis Yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, dünyada benzeri olmayan şekliyle Malpraktis'in Türkiye'de çözüldüğünü belirtti.

  • Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi
    20:43 Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde 5 bin kişi iftar programında bir araya geldi

    Kapaklı Belediyesi tarafından düzenlenen Gönül Sofraları iftar programına yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Programda, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ve Prof. Dr. Mustafa Karataş da konuşma yaptı. İftarın ardından semazen gösterisi yapıldı.

  • Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı
    20:43 Diyarbakır'da Final Okulları İlkokulu öğrencileri büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırladı

    Final Okulları İlkokulu öğrencileri, Diyarbakır'da büyükanne ve büyükbabalarını iftarda ağırlayarak, Hacivat-Karagöz ve farklı oyun gösterileriyle özel bir anı yaşattı. Okul müdürü, bu etkinlikle öğrencilere saygı, sevgi, merhamet ve misafirperverlik gibi değerleri pekiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.


Advertisement