Son dakika gündem: İsrailli uzmanlar, Bennett-Lapid koalisyonunun çöküşü ve erken seçim kararını AA'ya değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Son dakika gündem: İsrailli uzmanlar, Bennett-Lapid koalisyonunun çöküşü ve erken seçim kararını AA'ya değerlendirdi

Son dakika haberleri... Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Emmanuel Navon'un konuşması İşçi Partisi bloğu eski direktörü ve kamu politikaları uzmanı Tal Elovits'in konuşması İsrailli uzmanlar, Bennett-Lapid koalisyonunun çöküşü ve erken seçim kararını AA'ya değerlendirdi Tel Aviv Üniversitesi Öğretim...

22.06.2022 15:11  Güncelleme: 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Emmanuel Navon'un konuşması

İşçi Partisi bloğu eski direktörü ve kamu politikaları uzmanı Tal Elovits'in konuşması İsrailli uzmanlar, Bennett-Lapid koalisyonunun çöküşü ve erken seçim kararını AA'ya değerlendirdi

Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Emmanuel Navon:

"(Albert) Einstein, deliliğin tarifi için, 'aynı şeyi tekrar tekrar deneyip farklı sonuç beklemek' olduğunu söylemişti. Bizim de bu (erken) seçimlerle yaşadığımız tam olarak bu. Nedeni de İsrail'in 2 yılda 4 kez art arda seçime gitmesidir"

"2019'dan beri İsrail siyasetinde bir paradoks var. Bu paradoks, sağın çoğunluğa sahip olup (sağ siyasetçi) Netanyahu'nun sahip olmaması. Çünkü Netanyahu sağın bir kısmının desteğini kaybetti. Bu yüzden dört seçimde de koalisyon kurmayı başaramadı. Sol cenah da bunu başaramadı çünkü Arap partiler olmadan çoğunluğu sağlayamıyorlardı. Bu çıkmaz hala devam ediyor."

İşçi Partisi bloğu eski direktörü ve kamu politikaları uzmanı Tal Elovits:

"Bence Lapid ve Bennett, bunu daha fazla uzatmayarak, seçimlere gitmek ve partilerine yeniden danışmak için akıllıca bir yol seçti"

"Yeni seçim son seçimden 1 buçuk yıl sonra gerçekleşecek. Seçimler oyuncuları ve sonuçları değiştirir. Çünkü bu nisbi temsil ile bir seçim. Çok sayıda Arap seçmen var."

KUDÜS (AA) – MÜCAHİT AYDEMİR – İsrail'de Başbakan Naftali Bennett önderliğindeki koalisyon hükümetinin daha 1 yılını yeni doldurmuşken Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasıyla ülke, 4 yıldan az bir süre içinde 5'inci kez seçimlere gidecek.

İsrailli uzmanlara göre, birbirinden farklı 8 partiden oluşan koalisyonun kırılgan yapısı ve Haziran 2021'de kurulduğu ilk günden itibaren ideolojik ayrılıklara düşmesi nedeniyle bu koalisyon parçalanmaya mahkumdu.

Koalisyon hükümeti ortaklarından Başbakan Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, pazartesi akşamı Meclis'i feshederek erken seçime gitme kararı aldıklarını açıkladı.

Kararın gelecek hafta başındaki Meclis oturumlarında onaylanmasının ardından İsrail, yaklaşık 3,5 yıl içinde beşinci kez genel seçime gitmiş olacak.

Koalisyon ortaklarının anlaşmasına göre erken seçime kadar Dışişleri Bakanı Yair Lapid geçici başbakan olacak. Buna göre temmuzda İsrail'e geldiğinde ABD Başkanı Joe Biden'ı Bennett'in yerine başbakan olarak Lapid karşılayacak.

İsrailli uzmanlar, Tel Aviv Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Emmanuel Navon ve İşçi Partisi bloğu eski direktörü ve kamu politikaları uzmanı Tal Elovits, Bennett-Lapid koalisyonunun dağılışı, erken seçimi nelerin beklediği ve muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'nun gelecek seçimdeki durumuna ilişkin AA'ya değerlendirmelerde bulundu.

"Bu koalisyon parçalanmaya mahkumdu"

Bennett önderliğindeki koalisyonun, "En başından beri, sağ ve sol partiler ve de ayrıca bir Arap İslamcı parti ile birlikte 8 parti arasında kurulmuş, beklenmedik ve çok parçalı bir koalisyon olduğunu" belirten Profesör Emmanuel Navon'a göre, "Bu koalisyon bu yüzden en başından beri parçalanmaya mahkumdu."

Navon, koalisyonu oluşturan siyasi partilerin temelde bir araya gelebilmesini sağlayan ve onları bir arada tutan tek şeyin, "5'inci bir seçimin önüne geçmek ve eski başbakan Binyamin Netahyahu'yu saf dışı bırakmak" olduğunu söyledi.

Başbakan Bennett'in partisi Yamina'dan milletvekili Idit Salman'ın koalisyondan ayrılmasıyla, koalisyonun azınlık hükümeti olduğunu ve "ülkeyi yönetmesinin imkansız hale geldiğine" dikkati çeken İsrailli uzman, şunları kaydetti:

"Ülkeyi böyle bir koalisyonla yönetmek çok zordu. Vatandaşlık yasası veya Batı Şeria'daki İsrail vatandaşlarına İsrail yasalarının uygulanmasını kapsayan yasanın yenilenmesi gibi meseleler son aylarda bazı koalisyon üyeleri tarafından kabul edilmesi çok zor ideolojik meselelerdi. Bu, koalisyonunun Arap ve solcu üyeleri için problem yarattı. Aynı zamanda Likud ve koalisyon üyesi sağ partilerden de büyük baskı vardı."

Navon, koalisyonun dağılışına yol açan son noktanın, "Yerleşimci Yasası"nın Meclis'ten geçirilememesi olduğuna dikkati çekti.

Söz konusu 'Yerleşimci Yasası', işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan İsrailli yerleşimcilerin, aynı bölgedeki Filistinlilerin aksine İsrail askeri mahkemeleri yerine sivil mahkemelerde yargılanması, sosyal güvenlik sisteminden faydalanması gibi ayrıcalıkları sağlayan olağanüstü halin düzenli olarak 5 yılda bir uzatılmasını öngörüyor.

1967'den beri onaylanan yasanın, bu haziran sonunda onaylanması gerektiğine ancak mecliste çoğunluğu yitiren koalisyonun bunu sağlayamayacağının belli olduğuna işaret eden Profesör Navon, "Bu durumda yasanın otomatik olarak yenilenmesi için Meclis feshedilmeseydi, yasanın onaylanmaması Batı Şeria'da hukuki kaosa yol açacaktı." dedi.

Koalisyon çıkmazı yeni seçimde de devam edecek

Navon, 3,5 yıl içindeki 5'inci seçimin diğer 4 seçimden ne gibi bir farkı olacağı sorusunu, şöyle yanıtladı.

"Dün televizyonda bu soru bana sorulduğunda (Albert) Einstein'dan bir alıntı yapmıştım. Einstein, deliliğin tarifi için, 'aynı şeyi tekrar tekrar deneyip farklı sonuç beklemek' olduğunu söylemişti. Bizim de bu seçimlerle yaşadığımız tam olarak bu. Nedeni de İsrail'in 2 yılda 4 kez art arda seçime gitmesidir; ki bu daha önce geçmişte hiç yaşanmadı."

"2019'dan beri İsrail siyasetinde bir paradoks olduğunu" ifade eden Navon, "Bu paradoks, sağın çoğunluğa sahip olup (sağ siyasetçi) Netanyahu'nun sahip olmaması. Çünkü Netanyahu sağın bir kısmının desteğini kaybetti. Bu yüzden dört seçimde de koalisyon kurmayı başaramadı. Sol cenah da bunu başaramadı çünkü Arap partiler olmadan çoğunluğu sağlayamıyorlardı. Bu çıkmaz hala devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Netanyahu yeniden başbakan olur mu?

Haziran 2021'de göreve gelen Bennett öncülüğündeki koalisyon, Binyamin Netanyahu'nun üst üste 12 yıllık başbakanlık dönemini sona erdirmişti.

Muhalefetinin lideri, eski Başbakan Netanyahu da, hükümet koalisyonunu devirmeyi ve iktidara geri dönmeyi amaçlayarak Meclis'te şiddetli bir muhalefete öncülük etmişti.

Profesör Navon, şimdiye kadar yapılan hiçbir anketin Netanyahu'nun koalisyon kurabileceğini göstermediğine dikkati çekerek, Netanyahu ve müttefiklerinin 61 sandalyelik çoğunluğu sağlama senaryosunun "hala çok düşük bir olasılık" olduğunu söyledi.

Navon, "Netanyahu kenara çekilip Likud partisinin önderliğini başka birine bırakmadıkça, aynı senaryo kendini tekrar edecek. Diğer yandan, Netanyahu ayrılır ve Likud'un başına yeni bir lider seçilirse, o anda koalisyon sağlanması hemen mümkün olur. Bu yüzden beşinci bir seçimin daha önceki dört seçimle aynı sonucu doğurması büyük bir ihtimal." diye konuştu.

"Lapid ve Bennett akıllıca bir yol seçti"

İşçi Partisi bloğu eski direktörü ve kamu politikaları uzmanı Tal Elovits de, koalisyonun en başından beri istikrarlı olmadığına değinerek, Bennett-Lapid'in erken seçim kararı alarak "akıllıca bir yol seçtiğini" ifade etti.

Elovits, Meclis'te Netanyahu öncülüğündeki muhalefetin "masadaki yasanın veya politikalarının ne olduğuna, bunlara ihtiyaç olup olmadığına bakmaksızın hükümetin önerdiği her yasayı baltaladığına" işaret ederek, "Koalisyonun bu kırılganlığını 2022'nin başındaki kış sezonunda, emeklilik, ordu, vatandaşlık yasasının oylanması gibi meselelerde gördük." dedi.

İsrailli uzman, koalisyonun, istifaların ardından çoğunluğu kaybetmesi nedeniyle kendi ajandasını uygulayamadığını kaydetti.

Bennett ve Lapid'in Meclis'i feshederek erken seçim kararı almasına ilişkin, Elovits, "Bu, yanardağın patlaması idi ve beklenen bir sonuçtu. Bence Lapid ve Bennett, bunu daha fazla uzatmayarak, seçimlere gitmek ve partilerine yeniden danışmak için akıllıca bir yol seçti." diye konuştu.

"İsrail'in Müslüman bir partinin yer aldığı koalisyona sahip olması 73 yıl aldı"

Sadece 3,5 yıl içinde 5'inci kez düzenleniyor olmasına rağmen, erken seçimi olumlu gördüğüne işaret eden Elovits, şunları söyledi:

"Her parti yeniden seçmenlerine seslenecek. Ben bunu yeni bir seçim olarak görüyorum. Bir yıl önce, tamamen farklı bakanlar, farklı başbakan ve (İsrail Meclisi) Knesset'te farklı komitelerle göreve gelen bir hükümet var. Yeni seçim son seçimden 1 buçuk yıl sonra gerçekleşecek. Seçimler oyuncuları ve sonuçları değiştirir. Çünkü bu nisbi temsil ile bir seçim. Çok sayıda Arap seçmen var."

Elovits, "İsrail'in Müslüman bir partinin yer aldığı koalisyona sahip olmasının 73 yıl aldığına" dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu daha önce olmayan yeni bir şeydi. Bu, seçimlerin sonucunda ve ortak bir zemin bulmaya yönelik kamuoyu görüşü nedeniyle gerçekleşti. Lapid de yakın zamanda, gelecekteki koalisyonda İsrailli Arap partisinin de dahil olacağını düşündüğünü söylemişti. Bence bu memnuniyet verici. Birbirimizden çok şey öğrendiğimizi, iş birliği imkanlarını ve İsrail'deki vatandaşların her birini ilgilendiren yasaları Meclis'ten geçirebilmeyi öğrendiğimizi düşünüyorum.

Elbette ihtilaflar var ve zaten bu yüzden bu koalisyon 4 yıllık süresini tamamlayamadı. Ancak bence kesin olan bir şey 8 partinin bir araya gelebildiğini ve anlaşma sağlayabildiğini gördük. Maalesef bu defasında 1 yıldan uzun süre başaralı olamadı. Ama pek çok insanın daha ilk günden ona tanıdığı süreden daha uzun süre görevde kaldı."

Son dakika gündem: İsrailli uzmanlar, Bennett-Lapid koalisyonunun çöküşü ve erken seçim kararını AA\'ya değerlendirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika gündem: İsrailli uzmanlar, Bennett-Lapid koalisyonunun çöküşü ve erken seçim kararını AA'ya değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement