Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep - Son Dakika
Güncel

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep Eskişehir'de, tam kapanma sürecinde kurulmasına izin verilen semt pazarlarında denetim yapan polis ekipleri, esnaf ve alışveriş yapan vatandaşları pandemi kurallarına uyulması yönünde uyardı.

08.05.2021 14:54  Güncelleme: 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep

ESKİŞEHİR - Eskişehir'de, tam kapanma sürecinde kurulmasına izin verilen semt pazarlarında denetim yapan polis ekipleri, esnaf ve alışveriş yapan vatandaşları pandemi kurallarına uyulması yönünde uyardı.

Pandemi tedbirleri kapsamında, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine 'Pazar Yerleri' konulu genelge iletildi. Gönderilen genelgeyle bugün 10.00-17.00 saatleri arası yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan esnafa semt pazarlarında tezgah açma izni verildi. Uzun süredir kurulmayan semt pazarına yoğun ilgi gösteren vatandaşlara polis ekipleri uyarılarda bulundu. Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, Vişnelik mahallesinde kurulan semt pazarında sosyal mesafe ve maske konusunda uyarılarda bulunulurken, vatandaşların HES kodları sorgulandı. Özellikle tezgah önlerinde oluşan kuyruklarda mesafenin korunması yönünde uyarılar yapıldı. Ayrıca ekipler pazar esnafını, tezgahtaki ürünleri çıplak elle seçtirmemeleri, müşterilerini maske ve mesafe uyarmaları konusunda denetledi. Pazarın kurulduğu sokak boyunca vatandaşlara ekip aracıyla, maske, mesafe ve hijyen konusunda anonslar yapıldı.

KIRIKKALE - Kırıkkale'de günler sonra semt pazarlarına akın eden vatandaşlar alışveriş yaptı. Ekipler, "HES kodu" sorgulaması yaptığı kişileri tek tek pazar alanına aldı.

İçişleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulanan "tam kapanma" sürecinde, cumartesi günü 10.00-17.00 saatlerinde semt pazarlarının kurulabileceği açıklandı. Kırıkkale'de de korona virüs tedbirleri alınarak 9 semt pazarı kuruldu. Pazar alanlarına giden yolları kapatan polis, araç geçişine izin verilmedi. Yaş sebze-meyve ve fide ihtiyaçlarının temini için ikametlerine en yakın pazaryerine giden vatandaşlar, girişte "HES kodu" kontrolünden geçti. İl Salgın Denetim Merkezi ekiplerinin yanı sıra polis ve zabıta ekipleri tarafından denetimler yapıldı. Oluşan yoğunluk karşısında denetimlerini sıklaştıran ekipler, esnaf ve vatandaşların maske ve mesafe konusuna duyarlı olmalarını istedi. Hoparlörlerden de sık sık uyarılar yapıldı. Kentteki semt pazarlarını gezen Vali Yardımcısı Ender Faruk Uzunoğlu da denetimlere katıldı.

"Esnafımıza hayırlı uğurlu olsun"

Pazar alışverişini yapan Önder Karacaoğlu, "Bu pazar esnafı için çok güzel oldu. Pazarcılar çıkamıyordu pazara. Evlerine ekmek götürmeleri lazım, devletin aldığı haftadaki bir kez kararı güzel oldu. Esnafımıza hayırlı uğurlu olsun. Biraz kontrol etmemiz gerekir halkça. Sosyal mesafeyi korumamız lazım. Alışverişini yapacak uzaktan gördüğü arkadaşlarını dostlarını görüp selamını verip çekip gidecek. Fazla çarşılarda gezmemiz lazım" dedi.

"Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmıyoruz"

Muhammed Bulut ise, "Pandemiyle iç içeyiz. Pazarcı esnafı zaten bu konuda sıkıntı yaşıyordu. Yani iyi oldu pazarcılarda en azından elindeki sebze ve meyveleri satmış olacak. Tabi ki biz vatandaş olarak da almış olacağız. Yani inşallah herhangi bir sıkıntı olmadan bu şekilde devam eder. Aileden bir kişi girecek dediler. Muhtemelen bu kurala da uyuyor insanlar. Mecbur olmadıkça çıkmamaya çalışıyoruz sokağa da. Geliyoruz pazarımızı yapıyoruz bir sıkıntı yaşamıyoruz" ifadesini kullandı.

KARABÜK - Karabük merkez ve biri köy olmak üzere kurulan 7 pazar yerleri geniş tedbirler altında açılırken vatandaşlar yürüme mesafesinde yer alan pazarlara giderek ihtiyaçlarını karşıladı.

Karabük Valisi Fuat Gürel, beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte kent merkezindeki mahallelerde kurulan 6 Pazar yerini tek tek gezerek incelemelerde bulundu.

Tam kapanma dönemi sürecinde 8 ve 15 Mayıs 2021 tarihlerine denk gelen Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında sadece yaş sebze/meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olmasına yönelik genelgenin ardından Karabük'te Pazar yerleri geniş tedbirler altında kuruldu.

Vatandaşların yaş sebze/meyve ve fide ihtiyaçlarını temin edebilmeleri amacıyla ikametlerine yürüme mesafesindeki en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine izin verildi.

Pazar yerlerine girişler kontrollü noktalardan sağlanırken vatandaşların kalabalık oluşmaması adına sırayla alanlara alındı.

Zaman zaman rüzgarında etkisi ile pazarcı esnafın zor anlar yaşadı. Karabük Valisi Fuat Gürel ve protokol üyelerinin 5000 evler Pazar alanına giriş yaptığı sırada rüzgarında etkisiyle yerinden uçan şemsiye görevliler tarafından tutuldu. Pazarcı esnafı ve vatandaşlarla sohbet eden Vali Gürel, Tam kapanma süreci içinde olduklarını ve korana virüs ile mücadelelerinin tam hızıyla devam ettiğini söyledi.

Gürel, "insanlarımızın ihtiyaçları var onların giderilmesi gerekirken, esnafın elindeki ürünlerinde bir şekilde tüketiciye ulaşması gerekiyordu. Hükümetimizin almış olduğu karar neticesinde bu Cumartesi ve önümüzdeki Cumartesi olmak üzere Pazar yerleri açıldı. Karabük merkezde 6 bir tanede Cumayanı köyünde 1 tane olmak üzere 7 tane Pazar yeri açıldı. Esnaf sayısı pazar yerlerine sürekli dolaşıldığı için her mahallede Pazar açma imkanına sahip olduk. Vatandaşlarımız daha rahat bir ortamda alışverişlerini yapıyor. Pandemi kuralları çerçevesinde inşalarımızın kendi mahallelerinde alışveriş yapmaları da iyi oldu" dedi.

Vali Fuat Gürel'e Pazar yerlerini ziyaretleri sırasında İl Jandarma Komutanı Albay Bahtiyar Yılmaz, Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Tarım İl Müdürü Çetin Ayvalık, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen ve Zabıta Müdürü Sedat Köse de eşlik etti.

ZONGULDAK - Zonguldak'ta İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda halk pazarı kısıtlamalara uyularak açıldı. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve protokol üyeleri ile birlikte soğuksu pazaryerinde denetimde bulundu.

İçişleri Bakanlığı'nın yeni genelge ile birlikte Zonguldak'ta halk pazarı sabah erken saatlerinde açıldı. Zabıta ekipleri pazar girişinde HES kodu uygulaması gerçekleştirdi. Ateşi ölçülen vatandaşlar içeriye alındı. Tam kapanma tedbirlerine uyularak kurulan halk pazarında vatandaşlar bayram öncesi alışveriş yaparak ihtiyaçlarını aldı. Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan ve İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı ile birlikte Soğuksu pazaryerinde denetimde bulundu. Vali Tutulmaz ve beraberindekiler pazarcı esnafı ve vatandaşlarla sohbet ederek kural, tedbir ve kısıtlamalara uyulmasını istedi.

SİNOP - İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile kurulmasına izin verilen pazarlar Sinop'ta da alınan tedbirlerle açıldı. Marketlerin meyve sebzeyi pahalı sattığını söyleyen vatandaşlar pazara büyük ilgi gösterdi.

Korona virüsle mücadele kapsamında yayınlanan tam kapanma kararları ile semt pazarlarının kurulması yasaklanmıştı. Geçtiğimiz gün İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle pazarların 8 ve 15 Mayıs tarihlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında kurulmasına karar verildi. Tezgahlarda sadece yaş meyve sebze ve fide satışlarına izin verilirken, temizlik, giyim, züccaciye ve oyuncak gibi ürünler satılamayacağı açıklandı.

Kararın ardından Sinop'ta da normal şartlarda Pazartesi ve Perşembe günü olan pazar bugün ilk kez Cumartesi günü kuruldu. Pazar kurulacak yerde tedbirler alındı. Tezgahlar mesafeli şekilde ayarlandı. Pazarın giriş noktalarında bekleyen Sinop İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri HES kodu denetimi ile vatandaşları içeri aldı. Sinop Belediyesi Zabıta ekipleri de pazarda denetimler gerçekleştirdi.

Tam kapanmada ilk pazar yoğun geçti. Market pahalı geldi pazar kıymete bindi. Pazardaki fiyatların marketlere göre daha uygun olduğunu düşünen vatandalar pazara akın etti. Tezgahların önünde kuyruk oluştu. Esnafta kısıtlamada Pazar kurabildikleri için memnundu. İlgiden dolayı satışlarının iyi gittiğini belirttiler.

Vatandaşlardan Nursel Kaya, "Pazarın tam kapanmada da açılabilmesi çok iyi oldu. Marketler biraz daha fiyatlı olduğu için bizim adımıza pazar daha iyi oldu. Hem ekonomik oldu. Hem de seçip alabiliyoruz. Güzel oldu. Bayram hazırlıklarımıza ancak bugün başladık. Birkaç parça bir şey aldık. Fiyatlar çok iyi. Marketlere oranla daha güzel. Bana daha indirimli gibi geldi. Daha ekonomik buldum. Pazarın olması daha güzel" dedi.

Gülay Gül Uğur, "Zannedersem bayram hazırlığı var. Bir de kapalıydı pazarlar. Büyük bir ihtimal o yüzden çok yoğun. Marketler daha çok pahalı. Marketlerde yerli ürün bulamıyorsun ki. Yine burada yerli ürün bulabiliyorsun. Marketlerde ithal satılmayan malları satıyorlar. Çok tehlikeli bence. Ben marketlerden sebze meyve almam. Pazar, manav daha uygun" diye konuştu.

Saatlerin uzatılmasını isteyen bir esnaf ise, "Bence hem çiftçi tarafından hem de milletçe iyi oldu. Saat sıkıntısı olmasaydı şayet daha iyi olabilirdi. Yani 10 ile 17 arası şu an. Bu zaman biraz daha uzatılsa daha güzel olur. Hem böyle bir kalabalık olmaz. Çok zamandır yoktu zaten pazar kültürü ölmesin" şeklinde konuştu.

Pazarda patates 3 TL, soğan 2 TL, havuç 5 TL, turp 5 TL, kırmızı lahana 5 TL, ıspanak 3 TL, elma 5 TL, portakal 5 TL, salata 5 TL, patlıcan 6TL, biber çeşitleri 7-10 TL aralığında fiyatlarda bulunabildi.

BİLECİK - Bilecik'te 2 farklı noktada halk pazarları yeni tip Korona virüs (Covid-19) tedbirleri alınarak açılırken, birinde yoğunluk yaşanırken, birinde ise sessizlik hakimdi. Yoğunluk yaşanan kapalı pazarda vatandaşlar içeri 20'şerli gruplar halinde alındı.

İçişleri Bakanlığının genelgesiyle yaş meyve ve sebze ile fide satışı yapan pazar yerlerinin 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatlerinde açılabileceğinin duyurulmasıyla pazar yerlerinde sabah saatleri itibarıyla hareketlilik yaşandı. Bilecik'te her hafta pazartesi günü kurulan kapalı Pazar ile her hafta Pazar günü kurulan pazar pazarı vatandaşlarının hizmetine sunuldu. Pazar pazarında hareketlilik yaşanmazken, kapalı pazara vatandalar akın etti. Yaşanan yoğunluk sonrasında zabıta ve polis ekipleri Pazar girişine kurdukları noktadan vatandaşları içeri 20'şerli gruplar halinde aldı. Zabıta ve polis ekipleri pazar içerisinde kurallara uyulması konusunda vatandaşları ve satıcıları uyardı.

Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tam kapanmanın 9. gününde kurulan pazar yerlerine vatandaştan yoğun talep - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement