Son dakika haber... AVİM'den "Savaş Sonrası Kafkasya" paneli - Son Dakika
Güncel

Son dakika haber... AVİM'den "Savaş Sonrası Kafkasya" paneli

Son dakika haber... AVİM\'den "Savaş Sonrası Kafkasya" paneli

Son dakika haber: Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Alev Kılıç, Karabağ Savaşı'nın her şeyden önce iki devlet bir millet anlayışının artık sadece sözde değil özde ve eylemde anlam kazandığını ortaya koyduğunu belirtti.

24.02.2021 18:05  Güncelleme: 21:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) Başkanı Alev Kılıç, Karabağ Savaşı'nın her şeyden önce iki devlet bir millet anlayışının artık sadece sözde değil özde ve eylemde anlam kazandığını ortaya koyduğunu belirtti.

AVİM ve Azerbaycan'ın Uluslararası İlişkiler Analizler Merkezi tarafından "Savaş Sonrası Güney Kafkasya" konulu çevrim içi etkinlik düzenlendi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Uluslararası İlişkiler Analizler Merkezi Başkanı Ferit Şefiyev, "İkinci Karabağ Savaşı sonrası bölgede siyasi durum değişmiştir ancak 30 yıllık işgalin sonuçları halen gündemdedir." dedi.

Azerbaycan'ın büyük bir zafer elde ettiğini vurgulayan Şefiyev, "Bu zafer Türkiye'nin Azerbaycan'a yardımı olmadan çok zor olurdu. Türkiye her zaman Azerbaycan'ın yanında oldu." diye konuştu.

"İki devlet bir millet anlayışı sözde değil özde anlam kazandı"

AVİM Başkanı Kılıç, Karabağ Savaşı'nın kuşkusuz Azerbaycan için önemli bir dönüm noktası ve hak edilmiş bir zafer olduğunu kaydederek azimli mücadelesinden ötürü Azerbaycan'ı kutladı ve şehitlere rahmet diledi.

Karabağ Savaşı'nın Türkiye bakımından da önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Kılıç, "Her şeyden önce iki devlet bir millet anlayışının artık sadece sözde değil özde, eylemde anlam kazandığını ortaya koymuştur." şeklinde konuştu.

Kılıç, 30 yıl önce silahlı güç ve şiddetle işgal edilen Azerbaycan topraklarının aynı yöntemle geri alınmasının meşruiyetinin Türkiye'nin müttefiki olması gereken bazı ülkeler tarafından görmezden gelinmeye çalışıldığına ve yerinden edilmiş 1 milyona yakın Azerbaycanlının süregelen mağduriyetinin göz ardı edildiğine dikkati çekti.

Ermenistan'ın politikalarında değişim ihtiyacı

Uluslararası İlişkiler Merkezi Şube Müdürü Fuad Çırakov da Ermenistan'ın acilen agresif politikaları terk ederek komşularıyla münasebetlerini iyileştirmeye başlaması gerektiğine işaret etti.

Ermeni halkının gerek akademi, gerekse iş dünyasında önemli bir güce sahip olduğunu hatırlatan Çırakov, bu potansiyelin güçlü bir Ermenistan devleti kurulması için kullanılamadığına ve gelinen noktada Ermenistan'ın iflas etmenin eşiğine geldiğine dikkati çekti.

Çırakov, Ermenistan'ın geçmişinden kurtularak geleceğe odaklanmak suretiyle kendisini yeniden kurmaya çalışması gerektiğini kaydetti.

"Güney Kafkasya'da değişen durumu, Hazar Bölgesi ve Orta Asya'yla birlikte ele almalıyız"

Avrasya İncelemeleri Merkezi Kıdemli Analisti Dr. Kerem Turgut Tuncel ise Güney Kafkasya'da çatışma ikliminin bir an önce son bulması ve bölgedeki tüm aktörlerin rasyonel şekilde hareket etmesinin önemine değindi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 10 Kasım 2020'de imzalanan ateşkesin 9. maddesine dikkati çeken Tuncel, bu maddede belirtilen ekonomik bağlantılar ve nakil koridorlarının son derece önemli bir konu olduğunu belirtti.

Tuncel, bölgedeki bağlantı ve nakil hatları için üç koridor bulunduğunu, bu koridorların Rusya'yı Hint Okyanusu'na bağlayacak Kuzey-Güney Koridoru, Hint Okyanusu'nu Avrupa'ya bağlayacak Güney-Batı Koridoru ve Asya'yı Avrupa'ya bağlayan Doğu-Batı koridoru olduğunu kaydetti.

Bu koridorların Güney Kafkasya'dan geçen ve Hazar Bölgesi ile Orta Asya'yı da içine alan koridorlar olduğunu hatırlatan Tuncel, "Güney Kafkasya'da değişen durumu, aslında Hazar Bölgesi ve Orta Asya'yla birlikte ele almalıyız." ifadesini kullandı.

Tuncel, Ermenistan'ın son 25-30 yıldan beri sebep olduğu sorunlardan dolayı bölgeden izole olmuş, nüfuz kaybetmiş ve Rusya'nın hegemonyasına girmiş bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Eğer Ermenistan, rasyonel hareket ederek bölgedeki adil barışın tesisine çomak sokmaz ve yeni fırsatlardan faydalanma yolunda adımlar atarsa, bu hem bölge hem de Ermenistan için en iyisi olacaktır." dedi.

"Ermenistan bölgedeki imkanlardan faydalanmak yerine talan etmeyi seçti"

Azerbaycan Uluslararası İlişkiler Analizler Merkezi Uzmanı Orhan Bağırov, Karabağ'ın 30 yıl süren işgalin ardından özgürleştirilmesiyle birlikte bölgede yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler paylaştı.

Bağırov, "Karabağ'da değerlendirilecek birçok imkan olmasına rağmen Ermenistan bölgedeki imkanlardan faydalanmak yerine talan etmeyi seçti." diye konuştu.

Azerbaycan'ın Karabağ'ın inşası ve altyapı projeleri için 2021 yılı bütçesinde ciddi yer ayırdığını dile getiren Bağırov, Azerbaycan'ın bölgeyi teknolojik olarak da altyapısı oturmuş bir konuma getirmeyi amaçladığını belirtti.

Bağırov, bölgede çeşitli nakliyat yolları ve ulaştırma çalışmaları yapıldığını aktararak, bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Nahçıvan ile bağlantının da sağlanacağını ifade etti.

AVİM Uzmanı Tutku Dilaver ise nihai barış anlaşmasının imzalanması sürecinin nasıl yürütüleceği konusunun masaya yatırılması gereken temel konuların başında geldiğini vurguladı.

Dilaver, 30 yıl süren işgal döneminde bu süreci yürütmeye çalışan ve başarıya ulaşamayan Minsk Grubu'nun yanında, 10 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşmasındaki rolü ve bölgede barış gücü olarak bulunacak olması sebebiyle en etkin aktörlerden biri olarak Rusya'nın belirdiğini aktardı.

Bölgedeki sorunun çözümüne ilişkin Türkiye ve Rusya'nın yürüttüğü bir diyalog kanalı olduğunun altını çizen Dilaver, bu kanal ile iki ülkenin bölgedeki duruma ilişkin benimsediği ortak bir vizyondan bahsetmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

Dilaver, Ermenistan'ın bölgeye entegrasyonunun sağlanmasının da önemli olduğunu vurgulayarak "Bu durum bölgedeki diğer olumsuzlukları gidereceği gibi barış sürecinin yolunu da açabilir." şeklinde konuştu.

Ermenistan'la "normalleşme"

AVİM analisti Mehmet Oğuzhan Tulun da Türkiye'nin Ermenistan siyasetiyle ya da Ermeni kamuoyuyla ideolojik bir kavgasının bulunmadığını, buna rağmen Ermenistan'ın halen üstü kapalı şekilde Türkiye'den toprak talebinde bulunduğunu anlattı.

Diğer bir meselenin Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı uyguladığı işgal politikası olduğunu kaydeden Tulun, Azerbaycan topraklarının büyük çoğunluğunu geri aldığını ancak geri kalanının durumunun belli olmadığını söyledi.

Tulun, bu nedenle aceleci davranmaktan kaçınılması gerektiğine işaret ederek "Eğer Türkiye acele davranıp Ermenistan'la ilişkilerinde normalleşme sürecine girmeye çalışırsa Ermenistan her zaman istediği bir kozu elde etmiş olacak: Türkiye üzerinden dünyaya açılma olasılığını." ifadelerini kullandı.

"Yeni ortaya çıkan bölgesel düzende Türkiye de var"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Himayesinde Devlet Yönetimi Akademisi'nden Profesör Zaur Memmedov ise Karabağ savaşında Azerbaycan'ın Türkiye ve diğer ülkelerle iş birliğini daha da güçlendirdiğini belirtti.

Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye, Azerbaycan-İran-Türkiye ve Azerbaycan-Rusya ilişkilerinin geliştiğine de dikkati çeken Memmedov, "Son yıllarda komşu devletlerle iki taraflı ilişkilerin aktif üç taraflı iş birliğine dönüştüğünü görmüş olduk." dedi.

Memmedov, bölgede yeni bir dönemin başlangıcının varlığına dikkati çekerek "Yeni ortaya çıkan bölgesel düzende Türkiye de var. Türkiye'nin rolü diğer ülkelerin rolünden de daha fazladır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haber... AVİM'den 'Savaş Sonrası Kafkasya' paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Boksör Emine Kılınç, Gümüş Madalya ile Niğde'ye Döndü
    23:09 Milli Boksör Emine Kılınç, Gümüş Madalya ile Niğde'ye Döndü

    Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda 50 kiloda gümüş madalya kazanan milli boksör Emine Kılınç, memleketi Niğde'ye coşkulu bir karşılama ile döndü. Kılınç, gazetecilere yaptığı açıklamada, ikincilikle yetinmeyerek daha büyük başarılar hedeflediğini belirtti. Ailesi, antrenörü ve Gençlik ve Spor İl Müdürü de Kılınç'ı tebrik ederek gelecek müsabakalarda başarılar diledi.

  • Xiaomi mi 11 serisi HyperOS güncellemesi aldı
    23:09 Xiaomi mi 11 serisi HyperOS güncellemesi aldı

    Xiaomi, Ekim 2023'te HyperOS'u duyurarak MIUI defterini kapattı. Şirket, önemli değişiklikleri beraberinde getiren bu arayüz yazılımını dağıtma çalışmalarını başlattı. Xiaomi mi 11 serisi de Android 14 tabanlı HyperOS güncellemesi aldı. Güncelleme ile birlikte yeni saat stilleri, yazı tipleri, duvar kağıtları ve widget'lar gibi özelleştirme seçenekleri sunuluyor. Ayrıca, eski modeller için de HyperOS güncellemesi yayınlanacak.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı
    23:03 FETÖ/PDY üyesi aranan emniyet müdürü Muğla'da yakalandı

    FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan aranan ve KHK ile rütbeleri ve unvanları geri alınan emniyet müdürü, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yakalandı. 1. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Ş., noterde işlem yaparken gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı
    23:02 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptı

    İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki gerilimin kimsenin çıkarına olmadığını vurgulayarak itidal çağrısında bulundu. Sunak ayrıca, Gazze Şeridi'ne yönelik yardımların artırılmasını istedi.

  • Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı
    23:02 Kuşadası'nda Kruvaziyer Gemisi İskeleye Çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle gemide ve iskelede maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Olay, cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.

  • İzmir'de Öz Kardeşini Öldüren Zanlı Sırbistan'da Yakalandı ve Türkiye'ye Getirildi
    23:00 İzmir'de Öz Kardeşini Öldüren Zanlı Sırbistan'da Yakalandı ve Türkiye'ye Getirildi

    İzmir'de öz kardeşini öldüren cinayet zanlısı, Sırbistan'a kaçtıktan sonra İnterpol'ün devreye girmesiyle Belgrad Nikola Tesla Havalimanı'nda yakalandı. Sırbistan'a giden İzmir polisi tarafından havayolu ile Türkiye'ye getirilen zanlı, İzmir'de çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Zanlı, sorgusunda suçunu kabul ederek kardeşiyle aralarındaki husumetten dolayı cinayeti işlediğini söyledi.

  • Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi
    22:57 Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı'na saldırı girişimi

    Zonguldak'ın Gülüç beldesinde Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş ile yol kapatma tartışması sebebiyle tartışan şüpheliler, belediye başkanına saldırmaya kalkıştı. Şüpheliler, çevredekilerin müdahalesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Demirtaş ve yakınları olaydan yara almadı. Polis ekipleri şüphelilerin ifadelerini almak üzere polis merkezine götürdü.

  • Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi
    22:48 Karabük'te çıkan yangında müstakil ev kullanılamaz hale geldi

    Hanköy köyünde Ramazan Yazıcı'ya ait 2 katlı müstakil evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Kısa sürede büyüyen alevler tüm evi sardı. İhbar üzerine adrese jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Eskipazar Belediyesi itfaiye ekiplerince söndürülen yangında ev kullanılmaz hale geldi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.


Advertisement