Son dakika haber! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Yeni Hizmet Binası ile 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu: (3) - Son Dakika
Güncel

Son dakika haber! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Yeni Hizmet Binası ile 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu: (3)

Son dakika haber! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Yeni Hizmet Binası ile 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni\'nde konuştu: (3)

Edinilen son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Reform stratejimizin temelinde özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye idealimiz bulunmaktadır.

01.09.2021 19:54  Güncelleme: 21:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Reform stratejimizin temelinde özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye idealimiz bulunmaktadır." dedi.

Erdoğan, yapımı tamamlanan Yargıtay Yeni Hizmet Binası ile 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu.

Hükümetleri döneminde her alanda olduğu gibi adalet alanında da reform iradelerini sürekli canlı tuttuklarını belirten Erdoğan, adalette reform iradelerinin son halkalarının, 2019'da açıkladıkları Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ile geçen mart ayında milletle paylaştıkları İnsan Hakları Eylem Planı olduğunu söyledi.

"Reform stratejimizin temelinde özgür birey, güçlü toplum, daha demokratik bir Türkiye idealimiz bulunmaktadır." diyen Erdoğan, Türkiye'nin gücüne güç katacak yolun hukuktan, demokrasiden, kalkınmadan geçtiğini, bu doğrultuda gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hak, hukuk ve insan hakları gibi kavramları, bugüne kadar hiçbir gündelik ajandaya ya da ucuz politikaya teslim etmedik, etmeyeceğiz. Dünyanın dört bir yanında bu kavramların hangi hukuksuzluklara ambalaj yapıldığını, hangi insanlık dramlarının yaşandığını da hep birlikte izliyoruz. Biz, toplumların ve devletlerin ancak vicdanın ve adaletin hakimiyetiyle ayakta kalabileceğine tüm samimiyetimizle inanıyoruz. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla hazırladığımız İnsan Hakları Eylem Planı'yla, insan haklarına dayalı bir devlet anlayışının, hem idarenin iş ve işlemlerinde hem de yargı pratiğinde esas olmasını hedefliyoruz. Belgenin uygulama takvimini, her bir faaliyet için belirlediğimiz sürelere uygun şekilde takip ediyoruz. Adli tatilden hemen önce çıkan Dördüncü Yargı Paketi'mizle kadına yönelik şiddetle mücadeleyi ceza kanunu seviyesinde yaptığımız değişiklikle güçlendirdik."

"Bütün bu düzenlemeler milletimizin beklentisine uygun çok önemli değişiklikleri ifade ediyor"

Erdoğan, yine bu paketle, tutuklamanın istisnailiğini, tedbir olma özelliğini güçlendiren değişiklikler yaparak, sulh ceza hakiminin tutuklama kararına karşı yapılan itirazların, asliye ceza mahkemesi hakimi tarafından incelenmesi imkanını getirdiklerini söyledi.

Adli kontrol tedbirini de süre sınırı ve gözden geçirme şartı ilave ederek yeniden düzenlediklerini aktaran Erdoğan, kişilere yönelik adli çağrı ve bildirimlerin teknolojik araçlar vasıtasıyla yapılması imkanını genişlettiklerini dile getirdi.

Yeni düzenlemeyle, sırf ifade almak üzere gece yarısı gözaltına alma, otelde, havalimanında yakalama gibi işlemlere son verdiklerini belirten Erdoğan, " İstanbul Havalimanı'nda kurulan adliyenin, bu konuda önemli bir boşluğu doldurduğunu görüyoruz. Yine son yargı paketiyle, vatandaşlarımızın idari makamlara yaptıkları başvurulara, idarenin cevap süresini 60 günden 30 güne indirirken, gerekçeli kararın da en geç 30 gün içinde yazılması hükmünü getirdik. Bütün bu düzenlemeler, adli süreçlerin ve idarenin işleyişi konusunda milletimizin beklentisine uygun çok önemli değişiklikleri ifade ediyor." diye konuştu.

"Diğer partilerin de Anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece bugüne kadar yaptıklarıyla yetinmediklerini, asıl bundan sonra yapılacaklara baktıklarını vurguladı.

"Yeni bir yargı paketi için hemen kolları sıvadık. Arkadaşlarımız en kısa zamanda bu yeni paketi Meclis'in gündemine getirecekler." bilgisini veren Erdoğan, şöyle konuştu:

"Yeni Anayasa konusundaki süreci de yakından takip ediyoruz. Cumhur İttifakı'ndaki ortağımızla birlikte kendi hazırlığımızı yavaş yavaş şekillendiriyoruz. Gönlümüz arzu eder ki tüm siyasi partiler olarak, Anayasa hazırlığını birlikte gerçekleştirelim. Milletimizin kahir ekseriyeti tarafından benimsenecek, iç tutarlılığı olan, ülkemizin orta ve uzun vadedeki ihtiyaçlarını karşılayacak, makul bir metin ortaya çıkartacağımıza inanıyoruz. Diğer partilerin de Anayasa metinlerini önümüzdeki aylarda açıklamalarını bekliyoruz. Şayet hazırlanan bu taslakları müzakere etme ve ortak bir metin çıkarma imkanı ortaya çıkarsa Türkiye için büyük bir kazanç olacaktır. Ancak geçmişteki tecrübelerimiz ve halihazırda sergilenen üslup bize bu konuda çok da ümit vermiyor. Her ne şekilde olursa olsun, önümüzdeki yılın ilk aylarında kendi hazırlığımızı milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız. Neticeten, ülkemizde demokrasinin, hukuk devletinin, yasamanın, yürütmenin, yargının daha iyi işlemesini sağlayacak tüm reformların takipçisiyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni adli yılın, yargı ve hukuk camiasının tüm tarafları için hayırlara vesile olmasını diledi.

Türkiye'nin dört bir yanında adaletin tecellisine hizmet eden hakimlere, savcılara, avukatlara, yargı çalışanlarına kolaylıklar dileyen Erdoğan, "Ayrıca bu muhteşem eserin yapımında emeği geçen, mimarından mühendisine ve özellikle de müteahhit firma Rönesans'a yine çok çok teşekkür ediyorum. 2 yıl 4 ay gibi bir zaman içerisinde burayı bitirmiş olmak gerçekten öyle her yiğidin karı değildi. Bunu başardılar ve milletimize, yargı camiamıza bunu hazır hale getirdiler. Bu bakımdan kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sizlere de sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Kalın sağlıcakla." şeklinde konuştu.

Törenden notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, günün anısına Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca tarafından "Yargıtay'ın 1 Nisan 1868 tarihli ilk kuruluş belgesi"nin yer aldığı tablo takdim edildi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın yaptığı duanın ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile binanın açılış kurdelesini kesti.

"Gerçekten muhteşem eserler oldu. Rabbim burada milletimiz, ülkemiz için adalet üzere nice kararlar vermeyi nasip etsin. ya Allah, bismillah" ifadelerini kullanan Erdoğan, makasların bugünün anısına kurdeleyi kesenlerde kalmasını istedi.

Yargıtay'ın yeni binasında, 24 daire başkanı odası, 309 üye odası, 48 kıdemli tetkik hakimi odası, 744 tetkik hakimi odası, her dairede ikişer olmak üzere 48 müzakere salonu, 26 duruşma salonu, 40 toplantı salonu, 133 arşiv, 215 depo, 85 asansör bulunuyor.

Yeni yerleşke, başkanlık binası, ceza ve hukuk daireleri blokları, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının da ayrı bir blok olarak yer aldığı 10 bloktan oluşuyor.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haber! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Yeni Hizmet Binası ile 2021-2022 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuştu: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı
    15:19 Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı

    Denizlispor'un TFF 2. Lig'de mücadele eden ve düşme hattında olan golcü futbolcusu Bekir Turaç Böke'nin yapılan son tetkiklerde sol arka adalesinde yırtık tespit edildiği ve sezonu kapattığı açıklandı.

  • İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı
    15:18 İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı

    60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek, Sarıyer Tarabya'da yolcu olarak binen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Taksiciler, olayı protesto ederek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. İran uyruklu şüpheli, sivil polisler tarafından yakalandı.

  • Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü
    15:18 Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü

    Samsun'un Havza ilçesinde akreple temas ettikten sonra yolcu otobüsünde fenalaşarak öldüğü öne sürülen kişinin cenazesi Kayseri'de defnedildi. Bilal Y. (56) için Hulusi Akar Camisi'nde tören düzenlendi ve cenazesi Kocasinan ilçesi Hasancı Mahallesi'nde toprağa verildi. Tören sonrası basın mensuplarıyla katılımcılar arasında arbede yaşandı. Bilal Y'nin akreple temas ettiği ve psikolojik rahatsızlığı olduğu iddia edilmişti.

  • Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu
    15:17 Aksaray'da Genç Gasp Edilmeye Çalışıldı, Darp Edilerek Hastanelik Oldu

    Aksaray'ın Ereğli Kapı Mahallesi'nde bulunan bir parkta arkadaşlarıyla gezen genç, gasp etmeye çalışan bir şahıs tarafından darp edildi. Gasp edemeyince sinirlenen şüpheli, genç üzerinde şiddet uygulayarak hastanelik etti. Olayın ardından genç ve arkadaşları hızla parktan uzaklaşarak durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Yaralı genç, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri, şüpheliyi yakalamak için çalışma başlattı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı
    15:17 Gümüşhane'de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Gözaltı

    Gümüşhane'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda 3 kişi gözaltına alınırken, yapılan aramalarda çok sayıda uyuşturucu madde ele geçirildi. İstihbari çalışmalar sonucunda, Malatya'dan temin edilen uyuşturucu maddelerin Gümüşhane'ye getirileceği bilgisi üzerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda 14 gram metamfetamin, 2,6 gram kubar esrar, 5,5 gram bonzai ve 2 adet sentetik uyuşturucu bulundu. 3 kişi gözaltına alındı, 2 kişi serbest bırakıldı ve Y.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın Vatandaşları Ağırladı
    15:16 Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın Vatandaşları Ağırladı

    Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, makamında vatandaşları ağırlayarak hayırlı olsun dileklerini kabul etti. Başkan Aydın, yeni dönemde yapmayı planladıkları projeler hakkında bilgiler verdi.

  • Osmangazi Belediyesi'nin eski müdürü Yüksel Aslan vefat etti
    15:16 Osmangazi Belediyesi'nin eski müdürü Yüksel Aslan vefat etti

    Osmangazi Belediyesi'nin Ruhsat ve Denetim eski müdürü Yüksel Aslan, amansız hastalık sonucu vefat etti. Belediye bahçesinde düzenlenen törende mesai arkadaşları tarafından dualarla uğurlandı.

  • Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Muhtarlarla İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    15:15 Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Muhtarlarla İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas Kaymakamı Yaşar Dönmez ile birlikte yeni dönem muhtarlarıyla ilk toplantısını gerçekleştirdi. Başkan Yalçın, muhtarları tebrik ederek sunulan hizmetlerin kalitesinden bahsetti.


Advertisement