Son dakika haberi... HAİTİ DEVLET BAŞKANINA SUİKAST ŞÜPHELİSİNİN İADE DAVASINDA SAVCININ TEMİNAT TALEBİ REDDEDİLDİ - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberi... HAİTİ DEVLET BAŞKANINA SUİKAST ŞÜPHELİSİNİN İADE DAVASINDA SAVCININ TEMİNAT TALEBİ REDDEDİLDİ

Son dakika haberleri... HAİTİ Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikastı soruşturması kapsamında İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınarak tutuklanan Samır Nasrı Salem Handal'ın iade davasında, duruşma savcısı Haiti devletinin kürek cezası vermeyeceği yönünden...

15.04.2022 16:08  Güncelleme: 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HAİTİ Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikastı soruşturması kapsamında İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranan ve İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınarak tutuklanan Samır Nasrı Salem Handal'ın iade davasında, duruşma savcısı Haiti devletinin kürek cezası vermeyeceği yönünden teminat istenmesi yönünde talepte bulundu. Mahkeme ise savcının teminat talebini, iade davası yönünden bir katkı sağlamayacağından reddine karar verdi. Tutukluluk halinin devamına karar verilen Handal'ın avukatı Mahmut Barlas, İade edilmemesini istiyoruz. Haiti'ye bugüne kadar iade kararı veren hiçbir modern ülke yok dedi.

Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin 6-7 Temmuz 2021 gecesi ölümüyle sonuçlanan suikastte, yer sağladığı iddiasıyla kırmızı bültenle aranan Samır Handal, 15 Kasım 2021'de İstanbul Havalimanı'nda yakalanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri'nden Ürdün'e İstanbul üzerinden aktarmalı olarak giderken saat 06.55'te havalimanında gözaltına alınan Handal, Adalet Bakanlığı tarafından gönderilen talimat doğrultusundaki geçici tutuklama talimatına istinaden Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığınca tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 2017 yılında devlet başkanlığı görevine başlayan 53 yaşındaki Moise konutunda silahlı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetmiş eşi de yaralanmıştı. Suikastla ilgili en önemli zanlı olarak Kolombiyalı bir paralı asker grubu öne çıkmıştı.

İKİNCİ DURUŞMA GÖRÜLDÜ

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci celsesi görülen duruşmaya, tutuklu şüpheli Samir Nasrı Salem Handal Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, avukatları da hazır bulundu. Mahkeme Başkanı, Samır Nasrı Salem Handal'ın tutuklu bulunduğu Maltepe 3 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda uluslararası koruma başvurusunda bulunduğu, bununla ilgili İl Göç Müdürlüğü'nce yazılan yazıda ise Handal ile statü belirlemek için mülakat yapıldığı, Göç Net veri giriş sisteminde hakkında kamu güvenliği açısından sakıncalı görülen tahdit kodu bulunduğu, statü belirleme değerlendirme işlemlerinin uzun süreceği anlaşıldığından, başvurusunun genel değerlendirme kapsamına alındığının bildirildiğini belirtti.

SAVCI HAİTİ'DEN KÜREK CEZASI UYGULANMAMASI İÇİN TEMİNAT VERİLMESİ TALEBİ

Duruşma savcısı, Haiti adli makamlarından alınan yanıtta şüpheliye isnat edilen suçlara göre ömür boyu kürek cezası müeyyidesi dikkate alınarak 6706 sayılı Yasanın 113. maddesi ile iade talep eden Haiti adli makamlarından öngörülen cezanın infaz edilmeyeceğine dair yeterli teminatın verilmesi hususunda usuli işlemlerin yerine getirilmesi, şüpheliye isnat edilen eylemlerin niteliği, kırmızı bülten ile aranırken yakalanması dikkate alınarak tutukluluk halinin devamını talep etti.

HAİTİ'YE GÖNDERİLİRSEM İŞKENCE GÖRECEĞİM

Mütalaa sonrasında söz verilen Samır Handal, Haiti'ye geri gönderilemem. Eğer Haiti'ye geri gönderilirsem işkence göreceğim. Orada yargılama yapacak herhangi bir hakim ve savcı yoktur. Bu suçla hiçbir alakam yoktur. Sadece doktor Emmanuel Sanon için bir ofis kiraladım. Bu da suikastta kullanılmış. Burada adımın geçmesinin tek nedeni budur. Hakim bana sorduğunda ben ofisi kiraladığımı söylemiştim. Bu isimli kişi de ifadesinde beni tanımadığını beyan etmiştir dedi. Epilepsi hastası olduğunu da belirten Handal, Ben epilepsi nedeniyle yere düştüğümde kafamı vurmuş ve gözümü yaralamıştım. Sağlığımla ilgili sürekli tıbbi destek almak zorundayım. Avukatımda belgelerim vardır dedi.

İADE TALEBİNİN REDDİNİ İSTEDİLER

Samır Nasrı Salem Handal'ın avukatları Mahmut Barlas ve Tuğçe Duygu Köksal ise teminat gelse dahi iade talebinin kabul edilmemesi gerektiğini, Haiti de kürek çekme cezası gibi insanlık dışı cezalar uygulandığını, buna ilişkin uluslararası raporları ve hapishanelerinde çekilmiş görüntüleri delil olarak mahkemeye sunarak teminat verseler dahi iade talebinin reddini talep ettiler.

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, tutuklu şüpheli Samır Nasrı Salem Handal hakkında Haiti devleti tarafından Kasten öldürme suçundan İnterpol tarafından kırmızı bülten evrakının bulunması, kaçma şüphesi dikkate alınarak tutukluluk halinin devamına hükmetti. Şüpheli avukatının sunduğu görüntülerin heyetçe izlenmesine ve şüpheliye kendisini en iyi ifade ettiği dili bildirmesi için gelecek celseye kadar süre verilmesine, hangi dilde kendini daha iyi ifade edebileceğini belirtmesi halinde tercüman görevlendirilmesine karar verildi. Heyet, savcının teminat talebini ise 6706 sayılı Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nün yazı cevabı ve Haiti Cumhuriyeti ile yapılan yazışma içerikleri dikkate alınarak iade davası yönünden bir katkı sağlamayacağından reddine karar verdi. Duruşma, 30 Mayıs'a ertelendi.

AVUKATI HAİTİ'YE BUGÜNE KADAR İADE KARARI VEREN MODERN ÜLKE YOK

Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları yanıtlayan avukat Mahmut Barlas, savcının ömür boyu kürek çekme cezasının uygulanmaması yönünde talebi olduğunu ifade ederek Çok yerinde bir kararla mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Keza Haiti, insan hakları uygulaması yönünden, işkence yönünden dünyadaki hukuğun üstünlüğü endeksindeki son sıralardaki ülkelerden bir tanesi. Haiti'nin teminatına, AİHM içtihatları, AİHM'in daha önceki emsal niteliğindeki içtihatları gereği alınmasında bir hukuki menfaat yoktu. Bir sonraki celse 30 Mayıs, karar duruşması olacağını tahmin ediyorum. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz. Müvekkilimizin atılı suçla hiçbir ilgisi yok. Türk adaletine sonsuz güveniyoruz. İade edilmemesini istiyoruz. Haiti'ye bugüne kadar iade kararı veren hiçbir modern ülke yok. Türkiye'nin de dosyadaki bu kadar delillerle iade kararının verileceğine dair benim inancım yoktur dedi.

SAVCILIK TALEPNAMESİ

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı talepnamesinde, kırmızı bültenle aranan Ürdün uyruklu Samir Handal'ın 15 Kasım 2021'de Türkiye'ye giriş yaparken havalimanında yakalanarak Haiti'ye iadesi amacıyla geçici olarak tutuklandığı belirtiliyor. 6-7 Temmuz 2021 gecesi silahlı kişilerin Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin özel mülkiyetine girdikleri, Cumhurbaşkanını öldürdükleri ve eşini yaraladıkları, ayrıca evden değerli eşya ve önemli evrakları aldıkları, birçok zanlının yakalandığı, birçoğunun ise kimliğinin tespit edildiği, Handal'ın da bu kişilerden olduğu kaydedildi. 6706 sayılı Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu'nun 15. maddesi uyarınca iade talebine ilişjin karar verilmek üzere talepname düzenlendiği ve şüphelinin iadeyi kabul etmemesi halinde Türkiye'nin taraf olduğu anlaşmalara göre iade edilebilirliğine karar verilmesi talep ediliyor.

Son dakika haberi... HAİTİ DEVLET BAŞKANINA SUİKAST ŞÜPHELİSİNİN İADE DAVASINDA SAVCININ TEMİNAT TALEBİ REDDEDİLDİ
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Son dakika haberi... HAİTİ DEVLET BAŞKANINA SUİKAST ŞÜPHELİSİNİN İADE DAVASINDA SAVCININ TEMİNAT TALEBİ REDDEDİLDİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.


Advertisement