Kuraklığın etkilediği Beyşehir Gölü eski günlerini arıyor - Son Dakika
Güncel

Kuraklığın etkilediği Beyşehir Gölü eski günlerini arıyor

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, kuraklık ve aşırı tarımsal sulama nedeniyle zor günler yaşıyor.

20.08.2021 11:45  Güncelleme: 12:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, kuraklık ve aşırı tarımsal sulama nedeniyle zor günler yaşıyor.

Suların her geçen gün daha fazla çekildiği Beyşehir Gölü'nde, kıyılar adeta balçık ve bataklığa dönerken, sığ kesimlerdeki göl yüzeyi ot ve yosunlarla kaplandı. Kıyılarda insan boyuna aşan devasa sazlıklar oluştu, bazı küçük adalar da suyun çekilmesi nedeniyle bu vasfını yitirmiş durumda.

Adaların çevresinde ise küçükbaş hayvanlar otluyor.

Suların çekilmesi nedeniyle gölde balıkçılık faaliyetleri de durma noktasına geldi. Karada kalan balıkçı teknelerini açık sulara götürebilmek için traktörler mesai yapıyor. Gölü besleyen su kaynakları da yaşanan kuraklıktan olumsuz etkilendi.

Beyşehir Belediyesi ekipleri ise gölün yüzeyini kaplayan yosun ve otları temizleyebilmek için temizlik çalışmaları yürütüyor.

"Göl kıyıları 200 metre kadar çekilmiş durumda"

Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, AA muhabirine, Beyşehir Gölü'nün bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle giderek küçülmeye başladığını söyledi. Beyşehir Gölü'ndeki suların her geçen gün azalmasına rağmen halen gölden su çekilmeye devam edildiğini aktaran Tan, şöyle devam etti:

"Kuraklık böyle devam ederse göl elden gider. Gölün su kaynakları her geçen gün azalıyor. Yazın gölden sulama için kullanımın artması, buharlaşma kayıpları ve diğer nedenler gölü maalesef bu hale getirdi. Göl kıyıları 200 metre kadar çekilmiş durumda. Gölün kıyılarını otlar, yosunlar ve sazlar kaplamış durumda. Suların çekilmesi nedeniyle karada kalan teknelerini balıkçılarımız traktörlerle gölün derin kesimlerine çekiyor. Beyşehir Gölü kıyılarında böyle manzaralar yaşanmaya başladı."

Balıkçılık yapan tekne sayısı 466'dan 66'ya düştü

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt ise Beyşehir Gölü'nde, kayıtlı ruhsatlı 466 tekneden bugünlerde ancak 66'sının faaliyetini sürdürebildiğine dikkati çekti. Gölün derinliğin de bu yıl 1,5-2 metreye yakın azaldığını, suların çekildiği yerlerde bataklığı andıran görüntüler oluştuğunu anlatan Kurt, şunları kaydetti:

"Kıyılarımız komple bataklık olmuş vaziyette. Bu durum gelecek sene de devam ederse tarlalarını hoyratça sulayan arkadaşlar kesinlikle bir damla su bulamayacaklar. Bataklığın içinde bu ağlar nereye atılır acaba? Atacak yer var mı? Su kalmadı, göl artık can çekişiyor. Bu gölü kurtarabilmek için çok ciddi manada çok kapsamlı projelere ihtiyaç var."

Kurt, tekneleriyle avlanmaya çıkan az sayıdaki balıkçının ise kıyılardaki su çekilmeleri nedeniyle açıklara ilerleyemediğini, teknelerin pervanelerinin sürekli otlara takılarak zarar görmesine neden olduğunu belirtti. Beyşehir'e artık il dışındaki barajlardan artık balık getirmeye başladıklarını dile getiren Kurt, "Kuraklık tüm Türkiye'de var ama Beyşehir'i bu yıl daha fazla vurdu." dedi.

Yeşildağ Mahallesi'nde besicilik yapan Şaban Özel de göl havzasındaki suların çekildiği yerlerin meraya dönüştüğünü dile getirdi. Göldeki adaların etrafında su kalmadığını, bu nedenle bazı adaların birbiriyle birleştiğini aktaran Özel, "Bahar döneminde ağ serilebilen, kayıklarla gidilebilen adalara şimdi yürüyerek gidilebiliyor. Hayvanlarımızı göl sularının çekildiği adaların çevresinde otlatıyoruz." diye konuştu.

Kuraklığın etkilediği Beyşehir Gölü eski günlerini arıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuraklığın etkilediği Beyşehir Gölü eski günlerini arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300
    01:10 MediaTek, orta segment için yeni işlemcisini duyurdu: Dimensity 6300

    MediaTek, yüzde 10 daha güçlü olduğu iddia edilen Dimensity 6300 işlemcisini duyurdu. İki adet 2.4 GHz hızında ARM Cortex-A76 ve altı adet 2.0 GHz hızında ARM Cortex-A55 çekirdeklerinden oluşan işlemci, 108 Megapiksel sensörü ve 16 Megapiksel çözünürlüğünde iki sensörü destekliyor. Ayrıca 5G, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2 ve GPS bağlantıyı destekliyor.

  • Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?
    01:09 Neden ChatGPT yerine Microsoft Copilot kullanmalısınız?

    OpenAI tarafından geliştirilen ve Microsoft'a ait Copilot, en popüler yapay zeka sohbet botları arasında yer alıyor. Copilot, GPT-4'ü ücretsiz sunuyor, ücretsiz şekilde internete erişebiliyor, popüler hizmetlere entegre edildi, Copilot ile DALL-E ücretsiz ve Windows 10 üzerinden kullanılabilir.

  • Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları
    01:09 Murat Boz'un vivo V30 Teknoloji Testi Sonuçları

    SDN ekranlarının sevilen serisi Teknoloji Testi'nin bugünkü konuğu popüler şarkıcı Murat Boz oldu. Murat Boz, vivo V30'un tasarımını, kamerasını, pil ömrünü ve diğer özelliklerini beğendiğini söyledi. Ayrıca yapay zeka, sanal gerçeklik ve uzay teknolojileri gibi konulardaki görüşlerini de paylaştı. Videoda aksesuarlar ve yeni teknolojiler hakkında da sohbet edildi.

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı
    01:09 Tesla Cybertruck Geri Çağrıldı

    Tesla, Cybertruck modellerinde yaşanan hızlandırıcı pedalın sıkışma sorunu nedeniyle tüm araçları geri çağırdı. Tasarım hatasının sebep olduğu sorun, şirket tarafından giderilecek ve üretimde değişiklik yapılacak.

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.


Advertisement