Son dakika haber: Limak Holding'in tarım yatırımı ülkeye 130 milyon dolar girdi sağladı - Son Dakika
Güncel

Son dakika haber: Limak Holding'in tarım yatırımı ülkeye 130 milyon dolar girdi sağladı

Son dakika haber: Limak Holding\'in tarım yatırımı ülkeye 130 milyon dolar girdi sağladı

Son dakika haberi... Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, "Başta ABD, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Avrupa, İngiltere olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapmakta olan Limkon şirketimiz, ülkemiz adına katma değeri yüksek ürün satarak bugüne kadar ülkeye 130 milyon doların üzerinde döviz getirmiştir.

02.09.2020 13:11  Güncelleme: 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Limak Holding Onursal Başkanı Nihat Özdemir, "Başta ABD, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Avrupa, İngiltere olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapmakta olan Limkon şirketimiz, ülkemiz adına katma değeri yüksek ürün satarak bugüne kadar ülkeye 130 milyon doların üzerinde döviz getirmiştir." dedi.

Özdemir, Turkuvaz Medya Grubu ve Para dergisi tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen "Tarım Ormanın Geleceği Webinar Serisi"ne katılarak grubunun tarım yatırımları hakkında bilgi verdi.

Tarımın ne kadar önemli ve stratejik bir sektör olduğunun pandemi döneminde net bir biçimde görüldüğünü vurgulayan Özdemir, "ABD'de, Avrupa'da, İngiltere'de, pek çok gelişmiş ülkede market raflarının boş kaldığını, insanların marketleri yağmaladığını gördük. Çok şükür ki ülkemizde ilk günden itibaren devletimiz ve hükümetimizin de aldığı tedbirlerle böyle sahneler yaşanmadı. Biz tarım ve tarım ürünleri açısından gerçekten zengin bir ülkeyiz ama gerçek potansiyelimiz bunun çok daha ötesinde. Buna da iyi tarım uygulamaları, daha iyi organizasyonlar ve doğru yatırımlarla ulaşmamız mümkün diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Tesadüfen bu sektöre girdik ama böylesine bir yatırım yaptığımız için çok mutluyuz"

Limak Grubu olarak, tarım yatırımları ile ön plana çıkmış bir şirket olmadıklarını aktaran Özdemir, yatırımlarının inşaat, enerji, çimento, altyapı yatırımları ve turizm sektörlerinde daha ön planda olduğunu söyledi.

Özdemir, devamla şunları kaydetti:

"Tarım yatırımımız ise grubumuz içinde görece küçük görünse de Adana'da 2008 yılında yapımını tamamladığımız meyve suyu konsantre fabrikamız Limkon... Limkon'un Türkiye'de tarımda katma değer yaratmak açısından iyi bir örnek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de konuşmamda bu yatırımımızla ilgili bilgiler vermek istiyorum. Adana Hacı Sabancı OSB'de 40 bin metrekare kapalı alanda kurulu olan fabrikamızda bugün meyve suyu konsantresi ve domates salçası üretilmektedir.

Bu fabrikanın yapımına neden karar verdiğimizi de kısaca anlatmam gerekirse; Limak olarak o dönemde Adana'da Hacı Sabancı OSB'nin altyapı işlerini yapıyorduk. İşimizi tamamladık fakat o dönemki yönetim, bize para ile ödeme yerine arsa vermeyi teklif etti. Biz de bu teklifi kabul ettik. Sonra da bu fabrikayı kurmaya karar verdik. Biraz tesadüfen bu sektöre girdik ama bugün tarımda böylesine bir yatırım yaptığımız için çok mutluyuz."

"Tarlada çalışan 50 bin kişiye iş imkanı sağlanmıştır"

Nihat Özdemir, Limkon'un; bugün dünya standartlarında üretim yapan, 40 ülkeye ihracatı olan, iyi tarım uygulamaları ile ön plana çıkan bir fabrika haline geldiğini belirterek, tarım sektöründe öncü bir görev de üstlenen Limkon'un, Adana'da ilk kez 4 bin dönüm üzerinde domates yetiştiriciliği yaptığını anlattı.

Çıkan ürünlerin Japonya'ya 12 yıldır ihraç edildiği bildiren Özdemir, domates suyu olarak da satış yaptıklarını söyledi.

Yine aynı amaçla 2009 yılında Ereğli ve Zengen bölgelerinde 1.500 dönüm üzerinde sözleşmeli tarım uygulaması yaparak büyük başarı sağladıklarını aktaran Özdemir, şunları kaydetti:

"Adana'da yapılan çalışmalar örnek olmuş ve Zengen-Ulukışla-Ereğli bölgelerinde toplam 100 bin dönüm domates ekimine ulaşılmıştır. Bu uygulamanın ilk kez yapıldığı 2009 yılından bu yana yaklaşık olarak tarlada çalışan 50 bin kişiye iş imkanı sağlanmıştır.

Meyve üretiminde ise çiftçilere verdiğimiz eğitim ve yaptığımız sözleşmeli tarım uygulamaları ile aynı zamanda devletimizin de başarıyla uyguladığı meyve havzası projeleri kapsamında her türlü meyvenin bulunduğu bölgede organize bahçelerin artmasına büyük katkıda bulunulmuştur. Bu yolla şirketimiz, 11 yılda 600 bin tonun üzerinde meyve alıp işleyerek doğrudan ve dolaylı olmak üzere 600 bin aileye gelir desteği sağlamıştır. Limkon ayrıca, 2013 yılından itibaren gıda arzı güvenliğine uygun, dünya standartlarında organik ürün üretimine geçerek katma değerli ürün üretmiş ve bu ürünleri dünyanın önemli pazarlarına diğer ürünlerle birlikte 12 yıldır aralıksız satmaktadır."

"Meyve atıkları gübre olarak değerlendiriliyor"

Limak Holding Onursal Başkanı Özdemir, Limak Holding'in tek tarım yatırımı olan Adana'daki Limkon'un, Türkiye'nin dış ticaretine destek verdiğini belirterek, "Başta ABD, Japonya, Güney Kore, Vietnam, Avrupa, İngiltere olmak üzere 40 ülkeye ihracat yapmakta olan Limkon şirketimiz, ülkemiz adına katma değeri yüksek ürün satarak bugüne kadar ülkeye 130 milyon doların üzerinde döviz getirmiştir." dedi.

Üretim standartları açısından da dünyada sayılı firmalar arasında olan Limkon'un, tam otomasyona sahip olduğunu belirten Özdemir, tesisin, Endüstri 4.0 altyapısıyla üretim yaptığını ve insan kaynağı açısından da önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Özdemir, 2010 yılından bu yana üniversitelerin yanı sıra özellikle ara ve kalifiye eleman konularında staj programı başlatan şirketin, bugüne kadar 155 öğrenciye staj imkanı sağladığını, içlerinden başarılı olanların da işe alındığını anlattı.

Kadın istihdamı konusunda duyarlı olan şirketin; yönetimde yüzde 50, çalışanlar arasında da yüzde 40 kadın istihdam ettiğini bildiren Özdemir, şöyle konuştu:

"Çevre konusunda da son derece hassas olan fabrikamız, sürdürülebilirlik prensiplerimiz doğrultusunda sıfır atık üretmektedir. Çıkan meyve atıkları, hayvan çiftliklerinde ve organik tarımda gübre olarak değerlendirilmektedir. Ürettiği ürünlerin tamamı yerli ve milli olan şirketimiz, tarım adına iyi uygulamalar konusunda ülkemizde öncü bir rol üstlenmekte ve üzerine sorumluluk almaktadır.

Son olarak dünyanın en büyük gıda şirketlerinden ADM WILD ile 2013 yılından itibaren ortak üretime geçilmiş, dolayısıyla Dubai'ye gidecek bu yatırım da Türkiye'ye kazandırılmıştır. Bu yatırımla uzun yıllardır ithal edilen compound ürünler ülkemizde üretilerek katma değer yaratılmıştır. Türkiye, çok önemli bir tarım ülkesi olmakla birlikte bu örnekte de gördüğümüz üzere doğru yatırımlar ile hem istihdama hem de ekonomiye büyük katkı sağlamamız mümkün. Tarımda Türkiye'nin katedeceği daha çok yol olduğuna ama potansiyelinin de büyük olduğuna inanıyorum. Sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığımızın bu konuda ne kadar özverili çalıştıklarını görüyorum ve kendilerine hem bir yatırımcı olarak hem de vatandaş olarak teşekkür ediyorum."

"Tarım sektöründe de ülkemizin müjdeler meydana getirebileceğini düşünüyorum"

Nihat Özdemir, Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu doğal gaz kaynağına ilişkin de, "Türkiye, Karadeniz'de kararlı duruşu ve ısrarlı aramaları sonucunda büyük bir gaz keşfi yapmıştır. Önümüzdeki günlerde Akdeniz'de de benzer haberler alacağımıza yürekten inanıyorum ama tarım sektöründe de ülkemizin yeni mucizeler ve müjdeler meydana getirebileceğini düşünüyorum. Bizler de yatırımcılar olarak bu süreci yakından takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haber: Limak Holding'in tarım yatırımı ülkeye 130 milyon dolar girdi sağladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Tatvan'da Vefa Projesi ile vatandaşların ihtiyaçları gideriliyor
    19:55 Tatvan'da Vefa Projesi ile vatandaşların ihtiyaçları gideriliyor

    Tatvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen 'Vefa Projesi' kapsamında, yaşlı ve engelli vatandaşların evleri temizleniyor ve kişisel bakımları yapılıyor. Proje kapsamında tespit edilen 100 hane düzenli olarak ziyaret edilerek ihtiyaçlar ve talepler not alınıp ilgili kurumlara iletiliyor. Bu hizmetten ilçedeki yaşlı, hasta, engelli ve ihtiyaç sahibi aileler faydalanıyor.

  • Karabük'te toprak kayması nedeniyle 4 ev boşaltıldı
    19:54 Karabük'te toprak kayması nedeniyle 4 ev boşaltıldı

    Karabük'ün Atatürk Mahallesi'nde meydana gelen toprak kayması sonucunda 4 ev boşaltıldı. Heyelanda kopan parçalar, tek katlı bir evin çatısına zarar verdi. Polis ve AFAD ekipleri olay yerine sevk edildi ve yapılan inceleme sonucunda 4 evin heyelan riski taşıdığı belirlendi. Evlerini boşaltan vatandaşlar akrabalarının yanına yerleştirildi.

  • Van Valisi Akdamar Adası'nı Gezdi ve Çalışmaları İnceledi
    19:53 Van Valisi Akdamar Adası'nı Gezdi ve Çalışmaları İnceledi

    Van Valisi Ozan Balcı, Akdamar Adası'nı gezerek restorasyon ve bakım çalışmalarını inceledi. Adada yapılan çalışmalarla ziyaretçilerin daha güvenli ve konforlu vakit geçirmeleri sağlandı. Vali Balcı, Akdamar Adası'nın önemli bir değer olduğunu belirterek, Van'ın tarihi ve kültürel zenginliklerini vurguladı ve turistleri adayı ziyaret etmeye davet etti.

  • Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu
    19:52 Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, Mahalle Muhtarlarıyla Toplantıda Buluştu

    Selendi Kaymakamı Halil İbrahim Okumuş, yeni seçilen ve göreve devam eden mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek bilgilendirme ve istişare toplantısı düzenledi. Kaymakam Okumuş, muhtarlara devletin temsilcisi olduklarını hatırlatarak, herkese eşit mesafede yaklaşmalarını ve görevlerini en iyi şekilde yerine getirmelerini temenni etti.

  • İett'nin 2023 Faaliyet Raporu İbb Meclisi'nde Kabul Edildi.
    19:52 İett'nin 2023 Faaliyet Raporu İbb Meclisi'nde Kabul Edildi.

    İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nde, İETT Genel Müdürlüğü’nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu kabul edildi. İETT Genel Müdürü İrfan Demet, faaliyet raporuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede, “Akaryakıt giderlerimizin yüzde 38’i KDV ve ÖTV’den oluşmaktadır. Bu vergi yükünün bize yıllık maliyeti yaklaşık 3.7 milyar liradır. Sadece bu vergi yükü ile ; 1 yılda 550 adet yeni otobüs alınabilmekte, 5 yılda ise İETT filosu tamamen yenilenebilmektedir. 2015 yılında yüzde 68 olan yolculuk başı gelirin gideri karşılama oranı, yıllara sari artan maliyetler sebebiyle 2023 yılında yüzde 35’e düşmüştür. Gelir ve gider arasındaki bu fark 2023 yılı sonunda 16 milyar lirayı aşmıştır. Gelir ve gider arasındaki bu mali yük, İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından karşılanarak sübvanse edilmektedir" dedi.

  • (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 (ANKARA) Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    19:42 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, AFAD ve ilgili kurumların saha tarama çalışmalarına başladığını duyurdu.

  • MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık
    19:40 MHP Kütahya İl Başkanı: En yüksek oyu aldık

    Milliyetçi Hareket Partisi Kütahya İl Başkanı Selçuk Alıç, MHP'nin Kütahya'da en yüksek oyunu 2024 yerel seçimlerinde aldığını belirtti. Alıç, seçim sonuçlarının partinin uzun süren çalışmalarının bir sonucu olduğunu vurguladı.

  • Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı
    19:38 Giresun'da Kuyumcu Soygunu: 3 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Giresun'un Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayında, 3 şüpheli gözaltına alındı. Soygunu gerçekleştiren iki kişi, altınlarla birlikte taksiyle kaçarken çarptıkları fiziksel engelli bir kadına hafif yaralanmalar verdi. Polis ve jandarma ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar sonucunda şüpheliler yakalandı. Giresun Valisi, olayın faillerinin yakalandığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini belirtti.


Advertisement