Son dakika haber: Sudan'da iktidar ortakları arasında "İsrail ile normalleşme" çatlağı - Son Dakika
Güncel

Son dakika haber: Sudan'da iktidar ortakları arasında "İsrail ile normalleşme" çatlağı

Son dakika haber: Sudan\'da iktidar ortakları arasında "İsrail ile normalleşme" çatlağı

Son dakika haberi: Sudan'da Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır, İsrail ile normalleşmenin, iktidar ortaklarının uzlaşısıyla değil, Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk tarafından bireysel olarak alınan bir karar olduğunu söyledi.

25.10.2020 18:53  Güncelleme: 18:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sudan'da Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır, İsrail ile normalleşmenin, iktidar ortaklarının uzlaşısıyla değil, Konsey Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk tarafından bireysel olarak alınan bir karar olduğunu söyledi.

Tavır, Al Jazeera kanalına verdiği röportajda, "Egemenlik Konseyi ile kabinenin normalleşme kararına ilişkin anlaştığına dair açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Normalleşme resmi kurumlar vasıtasıyla gerçekleştirilmedi, Burhan ve Hamduk'un bireysel olarak aldığı bir karar." ifadesini kullandı.

Tavır, kararla ilgili iktidar ortakları arasında fikir ayrılıkları bulunduğunu belirtti.

Sudan hükümetinin İsrail ile diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaştıklarını açıklamasının ardından iktidar ortağı partilerin de aralarında olduğu birçok siyasi grup karara tepki göstermişti.

Egemenlik Konseyi Üyesi Sıddık Tavır'ın da mensubu olduğu iktidar ortaklarından Arap Sosyalist Baas Partisi İsrail ile normalleşmeye tamamen karşı çıkıyordu.

Sudan Dışişleri Bakanı Ömer Kameruddin, geçiş hükümetinin İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesini kabul ettiğini ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin yasama meclisinin kurulması ile anayasal yapının tamamlanmasının ardından gerçekleşeceğini, konunun parlamentonun onayına bağlı olduğunu kaydetmişti.

İsrail ile normalleşen son ülke Sudan oldu

Başta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere Körfez ülkeleri ile İsrail arasında uzun süredir perde arkasında yürütülen temas süreci, ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Ağustos'ta BAE'nin, 11 Eylül'de de Bahreyn'in İsrail ile normalleşme anlaşmasına vardığını açıklamasıyla aleni hale gelmişti.

Beyaz Saray'da 15 Eylül'de düzenlenen resmi törende, İsrail ile BAE ve Bahreyn arasında "ilişkilerin normalleştirilmesine" yönelik anlaşmalar imzalanmıştı.

Trump, cuma günü Oval Ofis'te yaptığı açıklamada, Sudan'ın da İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

Söz konusu adımın Sudan'ın "terör kurbanlarına 335 milyon dolarlık ödeme yapması"nın hemen ardından atıldığına işaret edilen açıklamada, Hartum yönetimine gösterdiği anlayış için teşekkür edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haber: Sudan'da iktidar ortakları arasında 'İsrail ile normalleşme' çatlağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement