Son dakika haberleri... Bakan Kurum, Cannes'da uluslararası yatırımcılara seslendi - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri... Bakan Kurum, Cannes'da uluslararası yatırımcılara seslendi

Son dakika haberlerine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeşil dönüşümü önemsediklerini belirterek, yatırımcılardan kullandıkları her malzemede geri dönüşüme öncelik vermelerini istedi.

16.03.2022 16:03  Güncelleme: 18:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeşil dönüşümü önemsediklerini belirterek, yatırımcılardan kullandıkları her malzemede geri dönüşüme öncelik vermelerini istedi.

Bakan Kurum, Fransa'nın Cannes şehrinde 31.Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MIPIM kapsamında Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nce (GYODER) Carlton Otel'de düzenlenen uluslararası yatırımcı kahvaltısına katıldı.

Burada katılımcılara hitap eden Kurum, Türkiye'nin gayrimenkul ve yapı sektörünün dünyadaki öncü ve güçlü ülkelerinden biri olduğunu belirterek, 100'ü aşkın sektör kuruluşunun yanı sıra İstanbul'un başarılı projeleri ve önemli şirketlerinin MIPIM 2022'deki pavilyonda yerlerini aldıklarını ifade etti.

Kurum, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada sorunların eksik olmadığını, en son Rusya- Ukrayna savaşında tüm ülkelerle iletişim içerisinde, barış için çalıştığını belirterek, "Biz mahallemizden, bulunduğumuz coğrafyadan memnunuz. Mahallemizi daha güzelleştirmek adına istikrarımızı sürdüreceğiz." dedi.

En büyükler listesinde Türkiye ikinci sırada

Dün fuardaki İstanbul çadırının açılışını gerçekleştirerek İstanbul'un eşsiz mimari tasarımlarını ve projelerini tüm dünyanın dikkatine ve beğenisine sunduklarını kaydeden Kurum, "Türkiye, inşaat sektöründe dünyanın ikinci büyük ülkesi durumundadır. Dünyanın en büyük 250 müteahhidi listesinde Türkiye, Çin'den sonra 44 müteahhitle ikinci, ABD ise üçüncü sırada yer almaktadır." dedi.

Bakan Kurum, şunları kaydetti:

"Müteahhitlik firmalarınca 1972'den 2021 yılına kadar, 128 ülkede üstlenilen 10 bin 725 projenin toplam bedeli yaklaşık 455 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Sadece geçtiğimiz yıl Türk müteahhitleri, 67 ülkede 384 projeyle 29,3 milyar dolarlık yeni iş hacmine ulaştı. Ülkemize yabancı yatırımcıların ilgisi de son derece yüksek. Yatırımcıların ilgisini korumak için mevcut düzenlemeler yapılacak. Yatırımcının korunduğu, kollandığı bir anlayışla süreci yürütmeye gayret gösteriyoruz. Gayrimenkul sektörünün sadece konut ve ofisten ibaret olduğu algısını değiştirmek istiyoruz."

Türkiye'nin büyümeye devam edeceğini, bununla birlikte şehirlerin altyapı ve üst yapısının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Kurum, eğitim, ticaret, sanayi, turizm başta olmak üzere tüm sektörlerde yatırım fırsatlarının olduğunu vurguladı.

Türkiye'de her 5 yılda bir gayrimenkulde artışlar olduğunu anlatan Bakan Kurum," Bu artışlarda gayrimenkule yapılan yatırımın geri döndüğünü görüyoruz. Bu manada, ülkemiz yabancı yatırımcılar açısından da yüksek fırsatlar içeriyor. Bu imkanı değerlendirmek için biz de projelerimizi artırmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, bu ilişkileri daha iyi yönetmek adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yurt dışında teşkilatlanma çalışmalarına başladığını söyledi.

Kurum, "Büyükelçilikler bünyesinde yabancı yatırımcıların ilişkilerini yürütebilmeleri adına müşavirlikler açıyoruz. İlk etapta 7 ülkeye 10 Çevre ve Şehircilik müşaviri göndereceğiz. ABD, Belçika, Fransa, İsviçre, Kenya, Katar ve Rusya gibi ülkelerde önümüzdeki aylarda müşavirlerimiz görev yapmaya başlayacaklar. Daha sonra diğer ülkelere de müşavirlerimizi göndereceğiz." dedi.

Son 20 yılda 1,2 milyon konut

Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Genel Müdürlüğü ile Türkiye'nin geleceğini inşa ettiğini, Türkiye'de son 20 yılda, dünyada başka örneği olmayan bir başarıya imza attığını ve 1,2 milyona yaklaşan sayıda konut ürettiğini vurguladı.

Sosyal konut dışında sosyal donatılarla da gerek iklim değişikliği ile mücadele, gerekse şehirlerin altyapılarının düzenlemesi adına projeler yürüttüklerini belirten Kurum, mazlum coğrafyalarda ihtiyaç sahiplerine koştuklarını söyledi.

Sosyal konut üretimi amacıyla 109 ülkeye destek verdiklerini belirten Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TOKİ eliyle, insani yardım amacıyla Endonezya'da 1050, Sri Lanka'da 500, Pakistan'da 4 bin 620 konutun yapımını, gerekli sosyal donatılarıyla birlikte tamamladık. Somali'de ise 200 yataklı hastane, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve sosyal tesislerinin yapımını gerçekleştirdik. 2019'da, dost ve kardeş Arnavutluk'ta deprem meydana geldi. Bu afet sonrası, 500 konutun yapımını kısa sürede tamamladık. Ukrayna ile ilgili çalışmamız vardı. Savaş sebebiyle süreç durma noktasına geldi. Orada yaşayan vatandaşlar için de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla Ukrayna'da da 500 konutun yapım sürecini yürütüyoruz."

Kurum, Emlak Konut eliyle orta ve orta üstü yatırımcılara hitap eden konutlar yaptıklarını, Emlak Konut'un 28,4 milyar lira net aktif büyüklüğüyle dünyada ender gayrimenkul yatırım ortaklıklarından biri olduğunu söyledi.

Dünyanın, "Kaynakların sonsuz olmadığını" anladığını kaydeden Kurum, "Önümüzde yeni bir yol var. Gayrimenkul yatırımında çevreyi, insanı, doğayı merkeze alan şehirler yapmak zorundayız." dedi.

"Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BM 76. Genel Kurulunda dünya kamuoyuna ilan ettiği Paris İklim Anlaşması'na taraf olma kararıyla, şehircilik çalışmalarında yeni ve tarihi bir döneme girildiğini anlatan Kurum, 2053'te Türkiye'nin "net sıfır emisyon" hedefine ulaşmak için çalışacağını söyledi.

Yeşil Kalkınma Devrimi hedefiyle yeni yatırımları yapmak zorunda olduklarına işaret eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz çok etkin bir mücadele veriyoruz. Gerek yeşil alanların artırılması, gerek iklim değişikliği ile uyum kapsamında yerel yönetimlerle yaptığımız çalışmalar, sanayide yeşil dönüşümün ön planda tutulduğu fırsatların olduğunu anlatan süreci yürütmek istiyoruz. İklim dostu, yeşil dönüşümü önemsiyoruz. Burada da yatırımcılarımıza kullandıkları her malzemede geri dönüşümü önceliklendirmelerini istiyoruz. Yatırımcılarımızı ülkemize bekliyoruz. Her alanda yatırımcıların önünde ciddi fırsatların olduğunu bilmelerini istiyoruz. Yatırımcılara ülkemiz, gönlümüz sonuna kadar açık."

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da kahvaltı öncesinde yatırımcıları selamlayarak, tüm katılımcılara Türkiye'nin yatırım yapılması gereken ülkelerin başında olduğunu belirten kısa bir açılış konuşması yaptı.

Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile farklı ülkelerden yaklaşık 50 yatırımcı katıldı.

Son dakika haberleri... Bakan Kurum, Cannes\'da uluslararası yatırımcılara seslendi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri... Bakan Kurum, Cannes'da uluslararası yatırımcılara seslendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta sabah saatlerinde 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:10 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı
    07:09 Ghost of Tsushima Director's Cut PC Sistem Gereksinimleri Açıklandı

    Sony, Ghost of Tsushima Director's Cut için PC sistem gereksinimlerini açıkladı. Sucker Punch Productions tarafından geliştirilen açık dünya aksiyon oyunu, 16 Mayıs'ta Epic Games Store üzerinden PC için erişilebilir olacak. Oyunun düşük ayarlarda 1080p çözünürlükte 30 FPS'de çalışması mümkün olacak. Önerilen ise yüksek ayarlarda 1080p'de 60 FPS'yi hedefliyor. Ayrıca oyun en yeni grafik teknolojilerini destekleyecek ve ultra geniş monitörleri de destekleyecek. Ghost of Tsushima Director's Cut, tek oyunculu senaryoya ek olarak Iki Island genişlemesini ve Legends çok oyunculu modunu sunacak. PC ve PlayStation için çapraz oyun desteği de bulunacak. Oyunun fiyatı 1499 TL olacak.

  • İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi
    07:03 İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

    İzmir Çiğli'de organize sanayi bölgesindeki kauçuk ve plastik fabrikasında yangın çıktı! Ekipler olay yerine sevk edildi

  • İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı
    06:59 İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın plastik fabrikasına da sıçradı

    İzmir Çiğli'de bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Fabrikalardaki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı
    06:58 Maltepe'de restoran yangını: İş yeri alev alev yandı

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda çıkan yangın, ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu hızla yayıldı. Yangın, cep telefonu kameraları tarafından kaydedildi ve iş yeri kullanılamaz hale geldi. Yangın sırasında bir araç da zarar gördü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek söndürdü ve polis ekipleri güvenlik önlemleri aldı. Yangında can kaybı veya yaralanma olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

  • Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi
    06:56 Maltepe'de restoranda çıkan yangın cep telefonu kameralarınca kaydedildi

    Maltepe Zümrütevler Karaca Caddesi'nde bulunan Kebapçı Özcan isimli restoranda ocak altında unutulan kömürlerin tutuşması sonucu çıkan yangın, cep telefonu kameralarınca kaydedildi. Yangına itfaiye ekipleri müdahale etti ve yangın söndürüldü. Yangında ölen ya da yaralanan olmazken, iş yeri kullanılamaz hale geldi ve çevredeki bir araç da zarar gördü. Olay yerine polis ekipleri ve olay yeri inceleme ekibi sevk edildi.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı
    06:52 Fenerbahçe, Olympiakos'u ağırlıyor: UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanşı

    Fenerbahçe, UEFA Konferans Ligi çeyrek finali rövanş maçında Kadıköy’de Yunan temsilcisi Olympiakos’u ağırlıyor. Pire’deki ilk maçtan 3-2 mağlup ayrılan Fenerbahçe'nin yarı finale çıkması için iki farklı galibiyet alması gerekiyor. Olympiakos ise beraberlik veya galibiyetle yarı finale çıkacak takım olacak. Fenerbahçe'nin tur atlaması durumunda yarı finaldeki rakibi, Lille-Aston Villa eşleşmesinin galibi olacak.

  • Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi
    06:47 Tokat merkezli 2 depremden sonra Sulusaray, Artova ve Yeşilyurt'ta eğitime ara verildi

    Tokat merkezli 2 depremin merkez üssü olan Sulusaray ile depremden etkilenen Artova ve Yeşilyurt ilçelerinde eğitime ara verildi. Tokat Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verileceği belirtildi.


Advertisement