Balyozda Kumpas Davası: Baransu'nun 67 yıl 6 aya kadar hapsi istendi - Son Dakika
Güncel

Balyozda Kumpas Davası: Baransu'nun 67 yıl 6 aya kadar hapsi istendi

Balyozda Kumpas Davası: Baransu\'nun 67 yıl 6 aya kadar hapsi istendi

BERAAT kararıyla sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin haklarında dava açılan Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve firari sanık Tuncay Opçin'in yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı.

02.06.2021 16:36  Güncelleme: 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BERAAT kararıyla sonuçlanan "Balyoz Planı" davasında bazı sanıklara kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin haklarında dava açılan Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Mehmet Baransu, Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve firari sanık Tuncay Opçin'in yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Sanık Mehmet Baransu hakkında zincirleme şekilde "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama", "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kısmen veya tamamen yok etme" suçlarından 35 yıl 9 aydan 67 yıl 6 aya kadar hapis talep edildi. Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur hakkında ise "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan 11'er yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisleri istendi. Savcı mütalaasında, sanık Tuncay Opçin hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Mehmet Baransu Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Davanın müdahillerinden emekli Albay Suat Aytın ile sanık avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Savcı duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Kamuoyunda Balyoz Davası olarak bilinen yargılamanın 21 Eylül 2012'de karara bağladığını, topam 434 sanığa mahkumiyet kararı verildiğini, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 9 Ekim 2013'te bu kararın onandığı, sonraki süreçte ise Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldığı, 8 Haziran 2014'te "Hak ihlali" kararı vererek üzerine İstanbul Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davasında yeniden yargılama yapıldığı bu yargılamanın beraatla sonuçlandığı hatırlatıldı. Mütalaada, bu davanın konusunu oluşturan bilgi, belge, CD, imaj, DVD videoların ise yargılamanın yenilenmesine konu edilmeyen gizli kalması gereken bilgi ve belge niteliği taşıyan Kara Kuvvetleri Komutanlığı 1. Ordu Karargahında kozmik odada saklanması gereken "çok gizli" derecede olan Egemen Harekat Planı'na ait bilgi ve belgeler olduğu kaydedildi.

"BARANSU VE OPÇİN BİRLİKTE HAREKET ETTİ"Sanıklar Mehmet Baransu ile Tuncay Opçin'in birlikte hareket ederek Ergenekon ve Balyoz davalarıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik operasyonların zemininin hazırlanması, kamuoyu oluşturulmasına yönelik FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün basın ayağını oluşturdukları anlatıldı. FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün etkin ve önemli görevler ifa eden yönetici nitelikte önemli bir üyesi olduğu iddia edilen Tuncay Opçin'in hükümeti ortadan kaldırmak, devlet otoritesini  baskı altına almak için TSK'nın kozmik odasında saklanması gereken çok gizli, gizlilik derecesine haiz açık ismi Egemen Harekat Planı olan ve içeriği gereği gizli kalması gereken, ifşası halinde devletin savaş hazırlıklarını, savaş etkinliğini, askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte Egemen Harekat Planı'ndaki belge ve bilgileri ele geçirerek FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün amacı doğrultusunda kullanmak için Mehmet Baransu'ya verdiği anlatıldı. Mehmet Baransu tarafından Taraf Gazetesi'ne getirilen belgelerin gazete içerisinde Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yasemin  Çongar ve Yazı işleri Müdürü Yıldıray Oğur tarafından incelendiği, taranan ve çıktısı alınan  belgelerin orijinallerinin ise Mehmet Baransu tarafından yok edildiği iddia edildi.

BARANSU'NUN 67 YIL 6 AYA KADAR HAPSİ İSTENDİSanık Mehmet Baransu hakkında "Örgüt üyesi" suçundan Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada ceza aldığını ve bu cezanın onandığını hatırlatarak bu suçtan ceza verilmesi yönündeki talebin reddini istedi. Baransu hakkında zincirleme şekilde "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama", "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri kısmen veya tamamen yok etme" suçlarından 35 yıl 9 aydan 67 yıl 6 aya kadar hapis talep edildi. Savcı, Baransu'nun tutukluluğunun ise devamını talep etti.

ALTAN, ÇONGAR VE OĞUR'A 22,5 YIL HAPİS İSTEMİYasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur hakkında ise "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan 11'er yıldan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisleri istendi. Savcı mütalaasında, sanık Tuncay Opçin hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını talep etti.

BARANSU'YA 10 SAAT SAVUNMA SÜRESİ VERİLDİ

Mehmet Baransu'nun tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanıkların son savunmalarını hazırlamaları için duruşmayı 18-19 Ekim'e erteledi. Mahkeme heyeti, Baransu'nun savunmasını 10 saatle sınırlandırdı.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balyozda Kumpas Davası: Baransu'nun 67 yıl 6 aya kadar hapsi istendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement